Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zadovoljstvo životom je na vrhuncu u 50-im godinama

None Foto: Fotolia

Ciklus životne sreće kreće se u obliku slova U, a srednja dob bolja je od mlađe jer smo u njoj mudriji, a od starije jer imamo više energije, otkrilo je novo istraživanje

Usprkos krizi srednje dobi, ljudi su najzadovoljniji svojim životom u 50-ima nego što su bili u mlađoj dobi, otkrilo je internacionalno istraživanje u kojem su sudjelovali ispitanici iz Velike Britanije, Švicarske i Njemačke. Ciklus životne sreće kreće se u obliku slova U, pa se naše zadovoljstvo životom nakon djetinjstva smanjuje u 20-im godinama i ostaje na otprilike istoj razini do 50-ih, no tada je veće nego ikad prije. 

Znanstvenici vjeruju da srednja dob za ljude "donosi" najviše zadovoljstva i užitka, jer su do tad stekli dovoljno mudrosti, a još uvijek imaju snage i energije koju neće imati u 60-im i 70-im godinama života. 

Obitelj i zdravlje

Brojne okolnosti utječu na to razinu sreće, utvrdila su prijašnja istraživanja. Tako su sretniji oni koji imaju vlastitu kuću, stan i auto koji su željeli, iako sam društveni status ima veći utjecaj na zadovoljstvo životom, nego visina njihovih prihoda. Najveći utjecaj na sreću pojedinca čini njegovo zdravlje i ispunjen obiteljski život, a oni koji imaju skladan brak i djecu smatraju se mnogo sretnijima nego samci. 

- Zavist prema drugima i njihovom životu najnegativnije utječe na zadovoljstvo, pa će tako netko tko ima milijune biti nesretan ako zavidi onom tko ima više novaca od njega - objašnjava voditelj istraživanja sa Sveučilišta Warwick, dr. Chris Boyce. 

Komentiraj, znaš da želiš!