Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Zagonetni organ: 9 činjenica o testisima koje svi trebaju znati

Zagonetni organ: 9 činjenica o testisima koje svi trebaju znati
1

Testis na lijevoj strani obično visi malo niže od onog s desne strane, i to nije slučajno. Na taj način se omogućava promjena temperature jednog testisa, a da se ta energija ne šalje i na drugi testis

VIDEO

Dok neki muškarci za udarac u testise kažu da vjerojatno 'boli kao što žene boli porod', drugi će ga usporediti s udarcem 'profesionalnog boksača u trbuh'. Ipak, više od pola svjetske populacije nikad neće saznati kakav je to stvarno osjećaj, a za njih je američki liječnik specijaliziran za mušku seksualnost dr. Michael Reitano objasnio neke od najvažnijih činjenica vezanih za testise.

Testisi su tvornica sperme:

Testisi proizvedu oko 1500 spermija u sekundi kaže Michael Reitano. To je oko 90.000 spermija svake minute, 5,4 milijuna svaki sat, a 130 milijuna svaki dan. Svaki je tip drugačiji ali 'prosječni' testisi proizvedu preko milijun spermija svaki dan.

Potreban je samo jedan spermij da oplodi žensko jajašce, ali prosječna ejakulacija sadrži od 40 do 130 milijuna spermija, kaže dr. Reitano.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

POGLEDAJTE VIDEO:

Za pet su stupnjeva hladniji od ostatka tijela

Ako razmislite o tome, žene imaju jajnike, ali zašto su tako dobro zaštićene unutar tijela dok su muške spolne žlijezde izvan tijela i ranjive?, pita dr. Reitano i odgovara: "Da bi se sperma pravilno sačuvala, temperatura testisa mora biti oko pet stupnjeva niža od temperature ostatka tijela.

Skrotum ili mošnje (naborana vrećica kože koja drži testise) ima temperaturu od oko 34,1 C stupnja, dok tijelo obično ima oko 37 C stupnjeva. 

Mišići u skrotumu zapravo djeluju kao kontrola temperature za testise premještajući ih bliže ili dalje od tijela kako zrak postaje topliji ili hladniji. Kad se testisi malo ohlade, skrotum će se skupiti i povući ih bliže tijelu radi topline, a ako im je pretoplo, opustiti će se i pustit će testise da vise.

Jedan je testis niže s razlogom

Testis na lijevoj strani obično visi malo niže od onog s desne strane, i to nije slučajno. "To omogućava promjenu temperature jednog testisa, a da ta energija nije poslana na drugi testis", kaže dr. Reitano.

Na taj način tijelo može povećati ili smanjiti temperaturu jednog testisa bez utjecaja na temperaturu drugog. Također je normalno da je jedan testis malo veći od drugog, a desna strana ima tendenciju biti veća od lijeve.

Problem s mobitelom je što se djeca emocionalno osiromašuju
Problem s mobitelom je što se djeca emocionalno osiromašuju

Jako boli kad ih se udari

Testisi su presudni za reprodukciju, no za razliku od jajnika jako su ranjivi jer su izvan tijela. No, dr. Reitano objašnjava da su testisi evoluirali i s vremenom su stvorili mnogo živaca iznimno osjetljivih na bol, što pomaže da ih se zaštiti u slučaju opasnosti.

Mišići u skrotumu također će povući testise bliže tijelu ako muškarac osjeti bilo kakvu opasnost ... čak i ako ona nije stvarna. Dr Reitano kaže da ako mazite unutarnji dio bedara, vjerojatno ćete primijetiti da skrotum približava testise tijelu. Taj refleks može reagirati i na emocije.

- Ako čovjek osjeća prijetnju ili strah, mišići će se stisnuti, a da toga nisu ni svjesni - kaže on.

Skrotum je seksualno osjetljiv koliko i vulva

Znamo da su testisi izuzetno osjetljivi na bol, ali čak ni nisu osjetljivi na seksualno zadovoljstvo kao što mnogi možda misle. Zapravo je skrotalna vrećica koja drži testise erogena zona.

"Skrotum je kao vulva ili labije (usne) kod žena", kaže dr. Reitano i objašnjava da su osjećaji u to dvoje slični jer je raspodjela živaca gotovo identična.  

Preusko donje rublje nije dobro

Studija objavljena prošle godine u časopisu Human Reproduction otkrila je da su muškarci koji su uglavnom nosili bokserice imali za 25 posto veću koncentraciju sperme i za 17 posto veći ukupni broj spermija u odnosu na muškarce koji su nosili druge vrste donjeg rublja. Doktor Reitano zato preporučuje prozračno donje rublje koje testisima pruža dovoljno prostora da reguliraju temperaturu pomicanjem bliže ili dalje od tijela.

Dugo sjedenje u vrućoj kadi također može uzrokovati pad u koncentraciji spermija, a prevelika toplina ugrožava i kvalitetu sperme.

Perite zube tri puta dnevno i smanjite rizik za zastoj srca
Perite zube tri puta dnevno i smanjite rizik za zastoj srca

Rak testisa se često kasno otkrije

Znakovi raka testisa uključuju bolove u leđima, preponama, trbuhu ili skrotumu, nadimanje u trbuhu, promjenu veličine jednog ili oba testisa ili kvržicu na testisima. Nažalost, tumor testisa često se kasno otkrije jer može rasti bez pritiskanja drugih organa ili kostiju u blizini, što ga čini relativno bezbolnim, kaže dr. Reitano, a koža skrotuma je toliko labava da tumor može rasti gotovo bez ograničenja.

Srećom, rak testisa je uglavnom izlječiv, no važno je raditi samopreglede. Najčešće se javlja kod muškaraca u dobi od 15 do 35 godina.

Ponekad se testisi 'sakriju'

Kad se muško dijete razvija u maternici, njegovi se testisi obično spuštaju s trbuha na skrotum. No u nekim slučajevima novorođenče dolazi na svijet s jednim ili oba testisa još uvijek u trbušnoj šupljini. Nekad će se u tim slučajevima testisi sami spustiti u prvih nekoliko mjeseci života, ali ako se to ne dogodi, vjerojatno je potrebna operacija.

Top šest seks poza kojima ćete lako smanjiti stres i tjeskobu
Top šest seks poza kojima ćete lako smanjiti stres i tjeskobu

Iako operacija može lako riješiti problem, ona nosi rizik od komplikacija kasnije u životu. Dr. Reitano kaže da muškarci rođeni s nespuštenim testisima imaju 40 puta veću vjerojatnost da će razviti karcinom testisa. Čimbenici rizika za roditi dečka sa skrivenim testisima su prerano rođenje, mala porođajna težina, obiteljska anamneza nespuštenih testisa, alkohol i cigarete koje majka koristi tijekom trudnoće, kažu u Mayo Klinici.

Ne mogu poplaviti - ali se mogu udvostručiti

Muškarci znaju reći da su im testisi "plavi" kad opisuju bolove u njima, no ne može se reći da doista poplave.

Medicinski izraz za "plave testise" je epididimalna hipertenzija, a događa se kad se krvne žile na penisu i testisima prošire kako bi se stvorio prostor za pojačani protok krvi, kaže dr. Reitano, a to je način i za dobivanje erekcije. Protok krvi prestaje nakon orgazma, ali ako do njega ne dođe, treba samo pričekati da se 'vrate u normalu', rekao je za Health.

POGLEDAJTE EPIZODU SERIJALA 'ZENZANCIJA S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

zenzacija 10 09:49

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku
Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje