Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Zagrebi noktom i vidi: Šparoga je svježa ako iz nje procuri sok

Zagrebi noktom i vidi: Šparoga je svježa ako iz nje procuri sok

Želite li šparoge sačuvati za sutra, stavite ih u posudu s vodom, u hladnjaku mogu stajati do četiri dana, a kuhane šparoge potrošite u roku dva dana, savjetuje chef Mario Vešligaj

VIDEO

Kad kupujete šparoge, kod uzgojenih provjerite jesu li lijepe zelene boje. Divlje imaju tonove od svijetlozelene do crne, što je u redu. Zagrebite ih noktom - izlazi li malo tekućine, svježe su. Suhe nemojte kupiti, savjetuje chef Mario Vešligaj iz zagrebačkog restorana Brewbites.

Planirate li ih iskoristiti sutradan, možete ih držati u čaši vode, poput cvijeća. U hladnjaku ih možete čuvati do četiri dana, a kuhane potrošite u dva. Kad ih pripremate, prvo ih prepolovite na mjestu bliže dnu, one će prirodno puknuti. Gornji dio je za kuhanje, a drvenaste dijelove iskoristite za pripremu temeljca.

- Kuhaju se oko pet minuta, najviše deset, ovisno o veličini. Divlje su tanje i njima treba još i kraće, a u manjim količinama mogu se koristiti i sirove, primjerice kao dodatak smoothieju. Da biste ih skuhali, posolite vodu za kuhanje i dodajte malo šećera da ublaži gorčinu. Pola žlice dovoljno je za manji lončić - kaže chef.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Za kuhanje bez muke: Najbolji trikovi chefa Gordona Ramsaya
Za kuhanje bez muke: Najbolji trikovi chefa Gordona Ramsaya

Dodaje da ih nakon kuhanja možete još malo sotirati na maslinovu ulju. Začini trebaju biti jednostavni. Na tanjurima kao prilog začinite ih acetom, maslinovim uljem i solju. Najviše “vole” jaja, a odlično se slažu i s piletinom i plodovima mora. 

- Kad ih termički obrađujete u jelima, kako ih ne biste kuhali prethodno, dovoljno je ostaviti ih tijekom noći u hladnoj posoljenoj vodi da izgube gorčinu pa onda dodati u rižot, wok... - kaže chef Vešligaj. Restoran Brewbites popratit će sezonu dnevnom ponudom jela sa šparogama za desetak dana, a u njima, kao i specijalitetima američke kuhinje poput rebrica, moći ćete uživati na terasi.

Stigle šparoge! Odlično čiste bubrege i jetru, čuvaju od raka
Stigle šparoge! Odlično čiste bubrege i jetru, čuvaju od raka

Fantastični wok s ramstekom i rezancima od riže

SASTOJCI: 100 g ramsteka, 3-4 stabljike šparoga, 100 g rižinih rezanaca, 3 cl oyster umaka (mala čašica), 30 g mrkve, 20 g luka, 10 g celera, malo češnjaka, bijelo vino, malo graška, sol, papar

PRIPREMA: Skuhajte rižine rezance. Najbolje ih je kuhati vrlo kratko, od tri do četiri minute, pa ostaviti u vodi još nekoliko minuta da malo nabubre i ohladiti. Možete ih i samo namočiti u vrelu vodu te ostaviti 10 minuta pa koristiti u woku. Narezano meso popržite na ulju, posolite, popaprite, ubacite prutiće mrkve, celera i luka. Šparoge možete skuhati unaprijed pa ih ubaciti pred kraj ili ih također pripremati u woku s ostalim povrćem. Sve se sotira dok ne bude željene tvrdoće. Na kraju se dodaje malo bijelog vina i češnjaka te oyster umak od kamenica. Možete dodati i malo vode po želji. Pomiješajte s tjesteninom da se lijepo sjedini, posolite i popaprite.

Šparoge i račići

SASTOJCI: 60 g kvinoje, 4-5 stabljika šparoga, pola mrkve, 2-3 cherry rajčice, 5 kozica, miješana salata (rukola, iceberg...), maslinovo ulje, limun, malo vina i češnjaka, sol

PRIPREMA: Kozice popržite na tavi na maslinovu ulju, posolite te dodajte malo vina i češnjaka. Kvinoju kuhajte 15-ak minuta u slanoj vodi poklopljeno i pazite da prejako ne vrije. Nakon toga ostavite još pet minuta u vodi da nabubri. Začinite je maslinovim uljem i limunovim sokom ili octom. Možete začiniti i kiselim umacima te onima na bazi majoneze. Odlična je i kombinacija grčkog jogurta i limete, a super paše i tzatziki ili cezar umak. Dodajte kozice, šparoge i salatu te pomiješajte.

Zeleni wrap s jajima i slaninom

SASTOJCI: 1 tortilja, 1 jaje, 20 g rajčice, salata (kristal, iceberg ili rukola), 2-3 tanke šnite slanine, 30 g šparoga (2 stabljike), malo majoneze (20 g), meda i dijon senfa na vrhu žlice, sol, papar

PRIPREMA: Šparoge skuhajte, a tortilju ispecite na tavi. Posoljeno, umućeno jaje ispecite kao palačinku, s donje strane, bez okretanja, tako da gore ostane mekše. Položite ga na tortilju te dodajte poprženu slaninu i salatu. Od majoneze, senfa i meda napravite umak, prelijte pa smotajte, savjetuje chef Mario Vešligaj iz restorana Brewbites.

NE OTKRIVAJTE IM SVOJE TAJNE: Ova tri horoskopska znaka vas tračaju čim im okrenete leđa

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru