Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Zajedno smo jači: Šivali smo pelene, a sad opremamo hotele

Zajedno smo jači: Šivali smo pelene, a sad opremamo hotele

Romana Šundov Armstrong (48) tvrtku je pokrenula s roditeljima u prvim godinama rata. Prvi na hrvatsko tržište donose nove svjetske trendove i opremaju niz hotela, restorana, bolnica...

VIDEO

Nakon što smo majka i ja ostale bez posla 1991., osnovale smo ‘obiteljsku’ kućnu radinost Romana te se bavili šivanjem dječjih pelena i podbradaka za bebe. Sjedište je bilo na balkonu našeg malog stana. 

Sredstvo za rad - mamina mašina za šivanje, kupci - samoposluge, današnji trgovački lanci, koji su također počeli u to vrijeme. Slučajan susret s prijateljem, renomiranim splitskim ugostiteljem, bio je prekretnica. Htio je da mu napravimo jastuke za štekat u kultnoj splitskoj kavani i tako je sve krenulo, priča Romana Šundov Armstrong (48), direktorica NIRS-a, jedne od najagilnijih splitskih tvrtki. 

Vagala svaku kunu

Shvatili su tad da, osim jastuka koje su proizvodili, ugostiteljima mogu ponuditi i čaše, pepeljare, tanjure... S obzirom na to da je završila engleski i talijanski jezik, Romana se uputila trajektom u Italiju i u Anconi pronašla tvrtku koja joj je s povjerenjem dala robu za hrvatsko tržište.

Otac Slavko bio je “mozak” operacija po pitanju ideja, planiranja i financiranja, dok je majka Nada, pronicljiva i oprezna, pažljivo vagala svaku ideju i kunu. Romana je sama vodila komercijalu, a u prvih deset godina NIRS-a prošla i sva radna mjesta - od kurira do voditelja.

- Bilo je uživanje raditi na terenu, putovati, birati robu, upoznavati različite ljude i svaki pedalj Hrvatske te biti dio svakog novog prodajnog centra, hotela, vinarije...

Stalno sam sebi nametala nove izazove i nove projekte. Mjesečno bih autom odradila i do 5000 kilometara, poznavali su me svi vozači kamiona, autobusa i policijski presretači - ispričala je Romana, udana za Škota Kennetha Armstronga, s kojim ima 11-godišnju djevojčicu.

Šundovi su se iz kućne radinosti i uz pomoć obitelji uselili u nove prostore te nabavili profesionalne mašine za rad i prije 25 godina osnovali tvrtku NIRS d.o.o. Danas su kroz sestrinsku tvrtku NIRS Trgovina vodeći domaći distributeri sitnog inventara za ugostiteljstvo te ekskluzivni zastupnici europskih tvornica porculana, stakla, kuhinjske i barske opreme.

Donose nove trendove

Osim toga, proizvode tekstil za ugostiteljstvo, radnu odjeću i spužvastu galanteriju pod okriljem tvrtke Hannah Tekstil. 

- Ne samo da smo prvi krenuli u ovaj posao, nego prvi na naše tržište donosimo sve trendove i novosti sa svjetskih sajmova. U asortimanu nudimo više od 20.000 artikala za restorane, jahte, hotele, bolnice, domove... Naša proizvodnja i mladi dizajnerski tim odjenut će originalno i kvalitetno kompletno hotelsko osoblje - ponosna je Romana, koja je prije nekoliko godina od oca preuzela upravljanje NIRS-om. 

Uz cvijeće nema stresa

No nije sve bilo idealno, jer je NIRS bio poslovno vezan uz prije šest godina propalu Credo banku. 

- Nasreću, osim dugova nastalih u nekoliko mjeseci blokade, većih dugova nismo imali pa smo sve pozitivno okončali. To je otprilike i period kad sam potpuno preuzela vođenje tvrtke. Nisam mogla gledati oca razočaranog svime što nam se događa, uključujući i ljude kojima je vjerovao.

Istodobno se i mama teško razboljela pa sam predložila da se on brine o njoj, a ja da preuzmem vođenje tvrtki. U međuvremenu smo NIRS ‘podijelili’, pa sam u sve tri ja odgovorna osoba, a otac prokurist.

Drago mi je da su roditelji još aktivni, ali nastojim ih zaštititi od svih tekućih problema koje poslovanje nosi – kaže nam ova poduzetnica koja se prije 10-ak godina preselila u Dalmatinsku zagoru, gdje uspijeva zaboraviti na posao i odagnati stres u okruženju obitelji te baveći se cvijećem i poljoprivredom.

Vjernost duga 25 godina

Kruna uzleta obiteljske tvrtke u splitskom predgrađu Dračevac je poslovni centar na 7000 četvornih metara. Tu su smješteni proizvodnja, trgovina, mali hotel, restoran, zalogajnica i svečana sala.

NIRS zapošljava 20 djelatnika u proizvodnji te 30-ak u trgovačkoj i ugostiteljskoj djelatnosti, od kojih su neki zaposleni i 25 godina, a od početka posla u tvrtki su radili i brojni članovi uže i šire obitelji. 

Čovjeka treba poštovati

Godine zajedničkog rada podrazumijevaju i zajedničke probleme, uspone, padove... 

- Smatram da je naš najveći uspjeh zadržati zaposlenika tolike godine. Svi dobro znamo što smo prošli, koliko hrabrosti, optimizma i vjere smo uložili. Kad je o zaposlenicima riječ, imam i dodatno pravilo - nikad ne gaziti njihovo dostojanstvo te iskoristiti maksimalno njihov potencijal, ali čovjeka poštovati i dostojno platiti - kaže Romana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...