Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zaljubljenost - stalno ulaganje i otkrivanje novoga o sebi

None Foto: Getty/Gulliver

Zaljubljeni cijeli život: Možete provesti cijeli život s partnerom u romantičnu ozračju, ali morate pripaziti da vam romantika ne postane samo maska

I znanost je sada potvrdila, u što su mnogi sumnjali - da se u ljubavi, i to u onom njenom najljepšem dijelu, koji prate i leptirići u dnu trbuha, može uživati cijeli život. Možete provesti cijeli život s partnerom u romantičnom ozračju, ali  morate paziti da vam “romantika” ne postane samo maska iza koje se skriva pomanjkanje sadržaja. Neurološko istraživanje naime provedeno na sveučilištu Stony Brook otkrilo je da parovi koji svoju ljubav održavaju dugoročno u romantičnim tonovima, imaju jednaku moždanu aktivnost kao oni koji se tek zaljubljuju. Istraživački je tim, koji su vodili Bianca P. Acevedo i Arthur Aron, uočio kod romantičara da su im moždana središta bogata dopaminom, a povezana s nagrađivanjem, motivacijom i čekanjem, bila aktivna kao i parovima koji su tek započeli vezu. 

Takav odnos najbolje opisuju riječima poput “intenzivnog i predanog uz održavanje seksualne privlačnosti”. Upravo se takav odnos pretpostavlja, napominju znanstvenici, kada se govori o  dobrim stranama braka koje donose mnoge benefite - od  visokog samopoštovanja do trajnosti veze. Sve to potvrđuje, veselo su zaključili istraživači, da se i dugotrajni brak može osvježiti jednakom dozom romantičnih simptoma u kojima uživaju i novopečeni parovi. Preduvjet je za to da gradite odnos bez balasta nelagode koji bi neki mogli nazvati posesivnošću jer nije svima lagodno u vezama u kojima se sve dijeli. Naime, samo oni, piše psihologinja dr. Lisa Firestone, mogu uživati u blagodatima cjeloživotne zaljubljenosti. 

Ali kad je to moguće, zašto se parovi ne potrude to postići, zapitali su se stručnjaci. Dr Fireston smatra da je najvažnije raditi na vezi tako da se izbjegne zamišljena veza o kojoj je pisao otac poznate psihologinje dr. Robert Fireston. On je opisao stanje kad se među partnerima razvije iluzija povezanosti kako bi njome nadomjestili iskrene iskaze ljubavi i povezanosti. Ta se lažna veza uspostavi kad forma odnosa postane važnija od sadržaja, a najčešće se ogleda u tome da partneri prestaju izražavati osobne stavove i sve prikazuju kao zajedničko, pa “ja” posve ustukne pred onim “mi”.   Partneri odustaju od izražavanja osobnih stavova i misli kako bi postali dio cjeline u kojoj nema znakova individualnog i osobnog. 

To se događa kako bi se osjećali sigurno, ali tako su sve dalje od sebe i u opasnosti da izgube vlastiti identitet. A gubitak osobnosti potpuno je suprotan romantičnoj ljubavi jer se ona hrani upravo individualnošću. A kombinacija osobnog emocionalnog, intelektualnog i fizičkog presudna je za poticanje i održavanje vatre u odnosu. Zašto onda odustajemo od slatkog uzbuđenja zbog blagodati mnogo sivlje sigurnosti. Zato što, kaže Firestone, iako svi sanjamo veliku ljubav, mnogi je zapravo teško podnose. 

Ljubav mnoge plaši i ugrožava, mnogima se čini previše rizično voljeti nekoga tako duboko i dopustiti drugome da nas vidi u drukčijem svjetlu od onoga u kojem se želimo prikazivati. Ako se sve manje gledate u oči, prekidate razgovore, rutinski izmjenjujete nježnosti, govorite samo o dnevnim obvezama, zapali se u zamku iz koje ipak ima izlaza. Za početak se zagledajte u partnerove oči. Zaljubljenost je stalno ulaganje, stalno otkrivanje novoga o sebi i drugome.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake subote ekskluzivno uz 24sata! 

Komentari (46)
  • Nedostaje mi nasa ljubav mila, a bez nje ovaj kurjak mjenja cud, nedostajes mi ti kakva si bila, nedostajem i ja, onako lud, ja znam da vrijrme svemu mjenja boje i da je silan sjaj pomracilo al' meni eto, nista sem nas dvoje, nije znacilo... To mi je ostalo od zaljubljenosti, kako bi djole rekao....

    9. 3. 2015,   01:01
  • samo nije dovoljno da se jedan trudi a drugi niti ne primjećuje

    9. 3. 2015,   07:51
  • Kako uopće s nekim komunicirati a da ga ne gledaš u oči??.Za ljude kojima oči šeću kad pričaju samnom mislim da lažu..pustim da govore sa stavom vjerujem ti, samo laži:))))

    9. 3. 2015,   09:54