Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zarazite se gripom i istraživači će vam za to platiti 22.000 kn

None Foto: Filip Brala/Pixsell

Kako bi saznali što se događa kada je netko zaražen gripom, istraživači traže 80 zdravih sudionika između 18 i 49 godina koje će zaraziti i nakon toga promatrati. Za to im planiraju i platiti 3.310 dolara (22.154 kune)

Istraživači sa Sveučilišta Saint Louis u Missouriju i tri druga sveučilišta proučavaju što se događa kad je netko zaražen gripom i kako tijelo kontrolira infekciju. 

Za ovo istraživanje, istraživači traže 80 zdravih sudionika u dobi između 18 i 49 godina, a proučavat će ih četiri mjeseca. Njih će se zaraziti nosnim sprejom s virusom gripe H1N1 i bit će zadržani na promatranju. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Istraživači će uzeti uzorke krvi, bris nosa i grla, prije i nakon što se sudionici zaraze. Simptomi gripe, uključujući vrućicu, bolove u mišićima i slabost, bilježit će se svakog dana tijekom 14 dana.

Nakon što napuste kliniku, sudionici će morati tri puta doći na pregled tijekom kojeg će im uzeti uzorke krvi i nosa i morat će odgovoriti na jedan telefonski poziv istraživača. 

RAZBIJAMO MITOVE Zablude o cjepivu protiv gripe: 'Od toga je samo mogu dobiti'

Istraživanje sponzorira Nacionalni institut za zdravlje, alergije i zarazne bolesti (NIAID).

- Ovakva ispitivanja pružaju snažan alat za proučavanje mnogih aspekata napredovanja gripe, a također mogu pomoći u procjeni novih liječenja i kandidata za cijepljenje - rekao je dr. Anthony Fauci, direktor NIAID-a.

Foto: Dreamstime

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuju cjepivo bilo u obliku injekcije ili spreja za nos. Za one koji se odluče za injekciju, postoje dvije mogućnosti, trovalentna i četverovalentna cjepiva. Dječja cjepiva protiv gripe bit će četverovalentna cjepiva, navodi CDC.

Prošle godine, prvi put nakon dvije godine, CDC je ažurirao svoje preporuke za uključivanje spreja za nos protiv gripe, poznatog kao FluMist. Sprej za nos koristi žive oslabljene viruse koji bi trebali naučiti tijelo da prepozna i obrani se od virusa gripe ako se zarazite.

STRUČNJACI PORUČILI: Spustite mobitel pa ćete imati dovoljno vremena za vježbanje

Cjepivo djeluje slično, ali koristi mrtve sojeve virusa. Prema CDC-u, djeca između šest mjeseci i osam godina trebali bi dobiti dvije doze cjepiva. Posebno je važno da se djeca cijepe jer su ona sklonija zarazi, prenosi Daily Mail.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentari (10)
  • Izgleda traže kako da naprave opakiji virus.Izgleda su ovi preslabi pa je premala zarada od cijepiva.

    4. 11. 2019,   17:49
  • U Americi će biti stotine tisuća pacijenata, ma stajat će u redu! Gledao sam dokumentarac kako tamo narkomani 2-3 puta TJEDNO prodaju krvnu plazmu i odmah za tu lovu odu po šut, naravno idu tamo di se to ne povjerava unaprijed, dali je netko đanki ili ne a maximalno je 3 puta mjesećno moguće dati jer treba da se krv obnovi neko vrijeme, ma sve prodaju šta mogu. Nije ni čudo da od tamo svo zlo svijeta dolazi a Kolinda i Kstičević su to i do nas dovukli preko ratne retorike na mala vrata.

    4. 11. 2019,   17:20
  • ne hvala

    4. 11. 2019,   17:47