Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zaštitite dječje uši kako bi se kasnije bolje razumjeli

None Foto: fotolia

Zbog manjeg ušnoga kanala, zvučni tlak koji u njega ulazi puno jače “pritišće” djecu no odrasle, a kod novorođenčadi utječe na govorni razvoj

Gubitak sluha zbog sustavne izloženosti glasnim zvukovima nepovratan je zdravstveni problem. Za djecu koja “uživaju” u bučnim priredbama odmalena, to može značiti da će nagluhi provesti polovicu svog života. Prema podacima američkoga Nacionalnog instituta za zaštitu i zdravlje na radu, već je više od 15 minuta izloženosti zvuku od 100 decibela, primjerice rock koncerta, opasno za zdravlje. Zbog manjeg ušnoga kanala, zvučni tlak koji u njega ulazi puno jače “pritišće” djecu nego odrasle. Kod novorođenčadi, koja iz istog razloga zvuk čuju 20 decibela glasnije, može utjecati i na govorni razvoj. Liječnici savjetuju roditeljima da dobar sluh najmlađih očuvaju posebno dizajniranim “naušnjacima” jer djeca najčešće ne mogu pobjeći od buke niti reći ako osjete neke od posljedica.

"NAUŠNJACI" SU I ZA NAJMLAĐE
Na tržištu se nude “naušnjaci” protiv buke za djecu različitih proizvođača. Pjenom punjene čašice za uši teške su oko 200 grama pa su prikladne i za bebe. “Naušnjaci” se mogu kupiti na internetu po cijeni od 100 do 150 kuna.

NE ZANEMARUJTE SIMPTOME
Ako je dijete sklonije upalama srednjeg uha, postoji opravdana sumnja da slabije čuje. Također, ne smiju se zanemariti teškoće s održavanjem pozornosti, odgovaranje sa zakašnjenjem, povlačenje u sebe ili izostajanje iz zajedničkih aktivnosti.

Komentiraj, znaš da želiš!