Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Zaštitite se od provale u dom dok ste na godišnjem odmoru

Zaštitite se od provale u dom dok ste na godišnjem odmoru
1

Nabavite lampu s timerom koja se pali u određeno doba dana, postavite natpis "opasan pas", razglasite da imate protuprovalni alarm i svakako angažirajte susjede

VIDEO

Kriminalci obično traže očite znakove odsutnosti vlasnika, zbog toga nemojte odstupati od svojih uobičajenih navika. Tako oni koji žive u kući, trebaju ostaviti ugašeno svjetlo na trijemu, jer bi ga isto tako gasili navečer da su kod kuće. Umjesto toga, radije nabavite svjetiljku s podesivim timerom, koje se mogu kupiti u dućanima s tehnološkom robom ili povoljno naručiti preko interneta. Postavite li ih u dnevnom boravku da se pale u 21.h svake večeri i gase ujutro, ostavit ćete dojam da ste kod kuće i gledate televizor. Izvan doma, postavite senzore koji se pale na pokret, a na njihovo paljenje mogu obratiti pozornost i vaši susjedi.

Na novijim televizorima postoje opcije da se sami upale i ugase u određeno doba dana. Tako isto možete simulirati gledanje televizije i odvratiti provalnike. 

Dobar susjed

Jedna od najučinkovitijih preventivnih mjera u sprečavanju ovakve vrste kaznenih djela je susjedski nadzor, ističu u MUP-u Hrvatske. Cilj susjedskog nadzora je međusobno poticanje građana da pomažu jedni drugima i uz policiju budu čuvari tuđe imovine. Prije godišnjeg odmora potrebno je susjede"od povjerenja" obavijestiti o odlasku na godišnji odmor, dogovoriti se hoće li netko dolaziti u stan zaliti cvijeće ili u provjeru, da mogu znati koje su aktivnosti sumnjive te trebaju li ih dojaviti policiji. 

Pražnjenje sandučića 

Zamolite susjeda ili prijatelja "od povjerenja" da povremeno navrati u vaš dom. Nakupljena pošta u sandučiću, kao i gomila reklamnih letaka ispred vrata jasan su signal provalnicima kako niste kod kuće. Stoga mu recite da što češće isprazni poštanski sandučić, a prilikom boravka neka otvori prozore kako bi se stan provjetrio, a provalnici zbunili. Ne zaboravite upozoriti ga da povremeno baci svoje smeće u vašu kantu, ako imate zasebnu kantu, a ne kontejner.

Osiguravanje prozora i okoliša

Za prozore koji imaju metalne ili aluminijske okvire, mogu se naručiti sigurnosni lokoti koji sprečavaju da se prozor otvori iznad određene točke. Jednostavno ih je instalirati uz pomoć odvijača. Bodljikavo grmlje jednostavan je način odbijanja neželjenih posjetitelja ispod vaših prozora.

Taktike zavaravanja

Živite li u kući, naljepnice ili table kao što je "Oprez, opasan pas" mogu djelovati vrlo zastrašujuće i odvratiti provalnike od njihova nauma. Ako na prilazu kući ili stanu gdje obično parkirate dugo nema auta, zamolite susjeda da se tamo parkira. Ako si ne možete priuštiti protuprovalni alarmni sustav, možete instalirati neku od brojnih naprava koje svijetle i sliče na alarm pored vrata ili jednostavno nalijepiti naljepnicu da je taj prostor pod nadzorom. Možete i razglasiti susjedima da imate alarm jer će se takve informacije brzo pročuti i odbiti provalnike. 

Čisto i uredno

Prije odlaska na godišnji odmor obavezno pokosite travnjak oko doma, uredite bilje i ostale stvari na dvorištu, jer ono koje izgleda zapušteno pravi je "mamac" za provalnike. Ne zaboravite zaključati garažu, ako je imate.

Savjeti prilikom odlaska na put

- Javite u obližnju policijsku stanici da odlazite na put.

Novac i dragocjenosti ne ostavljate u stanu, već ih pohranite na sigurno mjesto (trezori ili na čuvanje kod osoba od povjerenja).

- Ključ od stana ne ostavljajte ispod otirača, tegli za cvijeće i sličnim mjestima.

- Ključ od stana ostavite nekome od povjerenja tko će biti u mogućnosti češće ga obići.

- Organizirajte da netko od povjerenja češće prazni poštanski sandučić ili otkažite pretplatu na određeno razdoblje, ukoliko je imate

- Adresu na kojoj boravite i broj telefona na koji vas se može dobiti dok ste na putu ostavite nekome od povjerenja.

- Ne zaboravite uključiti alarmni sustav ako ga posjedujete. 

- Ne držite novac i dragocjenosti u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, među rubljem i sl. Lopovi znaju da ondje treba tražiti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično
Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja