Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zašto izabrati hostel? Manji troškovi, raznolika ponuda...

"Putovanje je jedina stvar na svijetu koja te obogaćuje" - anonimni autor u jednoj rečenici je sažeo što bi svjetski putnici objašnjavali danima. A rekli bi vam i da spavate u hostelu, a evo i zašto..

Prvi hostel pojavio se još davne 1912. godine u Njemačkoj , a cilj mu je bio omogućiti djeci iz nižih društvenih slojeva ljetovanje u prirodi. Hostel se bazirao na ideji da djeca sudjeluju u upravljanju hostela na svakodnevnoj bazi, uključujući i čišćenje i pripremanje hrane.

Dugo je trebalo da se ideja hostela svjetski prenese, ali u zadnjih deset godina hosteli su postali "it" mjesto za sve putnike kojima je draže potrošiti novac na doživljaje i izlete, nego na skupu hotelsku sobu.

Hotel ili hostel? Za koga i zašto? - pokušat ćemo vam odgovoriti u sljedećih 7 argumenata zašto odabrati hostel na putovanjima.

Financije

Kratko i jasno, hosteli su jeftiniji. I nema se što tu posebno dodati.

Foto: Thinkstock

Upoznavanje novih ljudi

Jedna od specifičnosti hostela su i spavaće sobe u koje često zna biti smješteno i do 10 kreveta, tako da nikad ne znate tko bi se još mogao pojaviti u vašoj sobi.

Pojam hostela se jako proširio zadnjih par godina i ima bezbroj varijacija hostela, ali svi više-manje imaju par zajedničkih obilježja, kao naprimjer zajedničke prostorije. Boravak, ili "lounge" je mjesto gdje se možete sjesti, popiti kavicu i čuti mnoge priče iz svih dijelova svijeta.

Aktivnosti

Kako bi privukli više gostiju, hosteli su poznati po organizaciji svakakvih evenata u samom hostelu, ali i za svoje goste diljem grada i okolice. Nerijetko ćete vidjeti u ponudi natjecanja gostiju u pikadu, sam složi svoju pizzu, karaoke, pješačke ture po centru i raznim povijesnim mjestima.

Ananova | Autor: Ananova Foto: Ananova

Hostelske usluge

Zbog povećanja broja hostela konkurencija je sve žešća, pa tako i hosteli uvode razne benefite kako bi ponudili svojim gostima specifične doživljaje.

Uz izbor doručka, besplatnog bežičnog interneta, raznih događanja unutar i van hostela, neki su otišli i korak dalje pa su dodali bazene, ostave za ruksake i putne torbe, ali i mogućnost korištenja hostelske kuhinje, kasni check-in, najam sportske opreme i sl.

Foto: Dreamstime

Gostoljubivost

Rijetko ćete u hotelima vidjeti da rade stariji zaposlenici, dapače to su često mladi ljudi koji su u komunikaciji s gostima jako opušteni i dobro raspoloženi. Korist koja proizlazi iz toga je mnogo opuštenija atmosfera gdje se često u zajedničkim prostorijama zaposlenici druže s gostima. 

Foto: Dreamstime

Otvoreno / zatvoreno

Ako niste glasni i niste skloni žešćem tulumarenju, hosteli će vam često izaći ususret i dopustiti da provedete duže vrijeme od dopuštenog u zajedničkim prostorijama ili da izlazite i ulazite u hotel u bilo koje doba dana i noći.

Razna ponuda soba

Hosteli imaju vrlo raznoliku ponudu spavaćih soba. Kad istražujete u koji biste hostel išli provjerite i tipove soba. Neki hosteli, osim po razlici u broju kreveta, se dodatno potrude urediti sobe u različitim dekorima, umjetničkim stilovima ili povijesnim razdobljima.

Neki uređuju sobe po drevnoj kineskoj disciplini Feng Shui, neki po bojama vezanima za raspoloženje, a neki i kopirajući razne svjetske kulture. 

Foto: Dreamstime

Komentari (24)
  • Nikako ne bih voljela nepoznate ljude u sobi gdje spavam.Bar ja ne bih mogla zaspati.Odmah se sjetim filma "Hostel"....

    22. 6. 2017,   09:52
  • Ja sam bil par puta najbolje mi bilo kada su krevet preko puta mene bile dvi lezz nalusa se cmokanja u hostelu prek puta zabice

    22. 6. 2017,   10:00
  • nikada

    22. 6. 2017,   10:30