Obavijesti

Lifestyle

Zašto je Severina rekla Luki Nižetiću da priča tiše?

Zašto je Severina rekla Luki Nižetiću da priča tiše?
2

Severina i Luka Nižetić operirali su glasnice, a prof. dr. Santa Večerina Volić (otorinolaringolog i fonijatar), ekspert za bolesti glasnica i njihovo liječenje, savjetuje kako se liječiti i kako glasnice održati zdravima

Problemi s glasnicama nisu rijetkost, posebno u ovo doba godine. Laringitis je upala glasnica u grkljanu koja se manifestira promuklošću. Osim promuklosti, simptomi mogu biti grlobolja, suhi kašalj, otežano gutanje i povišena temperatura. Najčešće je uzrokovan nekim virusom, iako može biti povezan s bakterijskom infekcijom.  Promuklost je često i  posljedica glasnog vikanja i pjevanja te boravka u zadimljenim prostorijama, kao i aktivnog pušenja. Laringitis kod odraslih najčešće prolazi bez posljedica, međutim, kod male djece se može dodatno zakomplicirati zbog uskih dišnih putova. Kod laringitisa ovisno o uzroku liječnik može propisati antibiotike (kod bakterijske infekcije) te antihistaminike ili kortikosteroide (kada je u pozadini i alergijska reakcija odnosno otok glasnica). 

Upala glasnica česta je kod ljudi koji se profesionalno bave pjevanjem. Pjevačica Severina zadnjih dana također ima ozbiljnih problema s glasnicama. Morala je otkazati sve nastupe, mora govoriti malo i tiho, a vikanje joj nikako nije dozvoljeno. Sličnih je problema imala i 2007. godine kada se podvrgnula operaciji, a najbolji oporavak bio joj je šutnja ili tih, opušten govor. 

Puno savjeta Severina je dala i svom kolegi Luki Nižetiću koji je također operirao glasnice zbog polipa. 

- Severina mi je dala dobar savjet za razdoblje nakon zahvata upozorivši me na nešto u čemu mi pjevači često griješimo. A savjet glasi: “Pričaj tiho!” Glas najviše uništava govor, pogotovo u slučaju temperamentnih osoba koje su sklone ekspresivnijem izražavanju. Važno je non-stop govoriti tiho i umjereno, tako se čuvaju glasnice. Baš zato što čuva svoj glas, Severina zna zvučati nekako lelujavo. Čuva ono čime će zaraditi novce... - izjavio je tada Nižetić.  Prof.dr.Santa Večerina Volić ( otorinolaringolog i fonijatar), ekspert za bolesti glasnica i njihovo liječenje, koja je i liječila i operirala  i Severinu objasnila je da su glasnice kod svih ljudi, a posebno kod nekih profesija  izložene znatnom podražaju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Kod glasovnih profesionalaca nerijetko nastaje reakcija glasnica na fonotraumu u vidu viška tkiva kao što su polipi, edemi, čvorići. Pjevanje s takvim promjenama na glasnicama je otežano, iako je neko vrijeme moguća kompenzacija ulaganjem dodatnih glasovnih napora. Kod Nine se upravo radilo o takvim mekotkivnim promjenama očekivanim kod velikih glasovnih napora kojima je bila izložena - naglasila je dr. Večerina.  

3 BLIC SAVJETA ZA ZDRAVLJE GLASNICA DR. VEČERINE:

  • Kod akutne promuklosti nemojte  popravljati glas, već ga čuvajte šutnjom ili tihim, opuštenim govorom.
  • Kako se čitav spektar bolesti glasnica manifestira  promuklošću, kod promuklosti duže od 15 dana važno je pregledati glasnice i utvrditi uzrok i time omogućiti pravodobno i učinkovito liječenje.
  • Ne vičite, govorite tiše, opuštenije, sporije i manje. Nemojte pušiti, pijte dosta vode, konzumirajte hranu koja ne izaziva stvaranje želučane kiseline. Nemojte piti gazirana pića, usvojite pravilnu tehniku disanja kod govora i pjevanja. Pazite na prohodnost nosa.
Ako imaš znakove prehlade i boli te grlo, probaj isla medic hydro+ pastile koje pružaju učinkovito smirenje. Prikladne su i za vegane i ne sadrže šećer.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Riješite test i saznajte bolujete li od gripe ili prehlade

Riješite test i saznajte bolujete li od gripe ili prehlade

Dr.med Milan Mazalin savjetuje kako se liječiti od gripe i prehlade

Virusi prehlade za 60 minuta stižu u naše tijelo
SAZNAJTE KAKO

Virusi prehlade za 60 minuta stižu u naše tijelo

Prehlada, šmrcavica, umor i kašalj, grlobolja, glavobolja, temperatura, sve su to naši redoviti posjetitelji tijekom jesenskih i zimskih mjeseci
Maslinovo ulje uz dodatak malo matičnjaka pomaže kod gihta
20 LJEKOVITIH ULJA

Maslinovo ulje uz dodatak malo matičnjaka pomaže kod gihta

NJEGA TIJELA Natapanjem bršljana u ulju dobivamo domaće sredstvo protiv celulita, čičak uklanja prhut, mažuran pomaže kod proširenih vena, a brđanka pomaže kod uboda kukaca...