Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zašto nastaju akne oko brade i kako ih se dugoročno riješiti

Oko 80 posto mladih i odraslih ljudi, u dobi od 11 do 30 godina, ima problema s aknama, a neki ljudi ih primjete čak i u četrdedesetim i pedesetim godinama

Akne se ne javljaju samo u tinejdžerskim danima, i odrasli mogu imati problema. Međutim, akne smještene oko brade najčešće pogađaju odrasle ljude. 

Zašto se pojavljuju?

Dermatologica Doris Day, koja je specijalizirala za lasersku, kozmetičku i kiruršku dermatologiju, smatra da je izbijanje akni oko brade posljedica hormonskih promjena. 

- Ponekad se javljaju kod žena koje su prestale piti hormonske kontracepcijske tablete ili se javljaju nakon tinejdžerskih godina, kao neki odrasli oblik akna - rekla je Day za Reader's Digest.

KOŽA I SUNCE Prva pomoć: Kožu njeguju aloe vera, neven, kamilica, smilje...

Day preporučuje odlazak dermatologu kako bi saznali koji ste tip kože i kako vaša koža reagira na promjene. 

- Različiti tretmani mogu pomoći, uključujući hormonske kontraceptive, topikalne lijekovi kao što su benzoil-peroksid, topikalni ili oralni antibiotici ili retinoidi. Dermatolog će nakon pregleda odrediti odgovarajuće lijekove za vašu kožu, a ako sami pogađate terapiju možete izazvati samo daljnju infekciju - kaže Day.

Dreamstime | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

Kako ih se možemo riješiti?

- Postoje mnoga istraživanja o tome zašto se akne pojavljuju. Ona su proučavala učinke hrane, hormonske neravnoteže, različite vrste bakterija, kao uzrok pojave akna, ali su isto tako proučavala i tretmane koji mogu pomoći spriječiti pojavu akni ili ih izliječiti - rekla je Day.

Jedna takva studija je pokazala da su aknama podložni svi ljudi, neovisno o godinama, ali žene su najviše pogođene zbog hormonskih neravnoteža. Prehrana i dijeta također mogu igrati ulogu u pojavi akna. 

ISPLATI SE Držite noge u zraku 10 minuta svaki dan - dogodit će se čudo

Neka istraživanja pokazuju da esencijalne masne kiseline, poput omega-3 ribljeg ulja, mogu pomoći kod problema s kožom i nestankom akni, dok visoko-glikemijska hrana poput bijelog kruha, čipsa i slatkih žitarica, može uzrokovati hormonalnu neravnotežu i pojavu akni.

Još jedno potencijalno rješenje su probiotici, kaže Whitney Bowe, vodeća dermatologica u New Yorku.

Slično načinu na koji antibiotici djeluju protiv akni, probiotici mogu pomoći u borbi protiv bolnih ožiljaka od upale. Bowe kaže da istraživači trenutno proučavaju i kako se zdrave bakterije mogu topikalno koristiti na koži ili se uzimati oralno kako bi se riješili ovi kožni problemi.

NEUSPJEŠNE VEZE: Ovi horoskopski znakovi su najgori parovi

Komentari (7)
  • Ostavite se derme, kisnica za umivanje, mekana voda, sapunom samo ruke a na lice uvece jednom tjedno svinjska mast neslana i bjela!

    26. 7. 2019,   20:21
  • Malo se namaze dušičnom kiselinom i nema ih vise

    26. 7. 2019,   18:30