Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zašto pas ide za vama u WC? I ostale tajne njihovog ponašanja

None Foto: Dreamstime

Objasnit ćemo vam 10 vrsti ponašanja kod psa po kojima možete puno otkriti. Na primjer, kao i kada djeca pokušavaju nešto dobiti, tako i psi rašire oči ne bi li bili što umiljatiji

Nije toliko komplicirano razumjeti što vam vaš dlakavi ljubimac pokušava poručiti ako pratite njegovo ponašanje i izraze lica.

Psi rade isto to, promatraju vlasnike i po izrazu, boji glasa i ostalom zaključuju kakve su volje, hoće li možda dobiti poslasticu, ići u šetnju, jesu li nešto skrivili...

Promotrite svojeg psa i po ovih 10 znakova prepoznajte što mu je u tom trenutku na umu:

Velike "štenac" oči

Ovakav izraz lica, s širom otvorenim očima i lagano nagnutom glavom, se može nazvati klasikom, jer ga psi uvijek koriste kada nešto žele, recimo, da im dobacite zalogaj dok ručate.

Sličnu metodu koriste i mala djeca kada pokušavaju nešto dobiti - rašire oči koliko god mogu ne bi li bili što umiljatiji.

Foto: Dreamstime

Slijedi vas posvuda, i na WC

Pa čak i kada odete na zahod. Mnogi psi prate vlasnika i dok obavlja nuždu. Ako vrata WC-a nisu zatvorena, pas će sjesti pored njega, gledati ga i čekati da završi - sasvim opušten. 

Po riječima veterinara, to rade jer instinktivno osjećaju da trebaju slijediti vlasnika, odnosno raditi sve što radi obitelj.

Donosi male darove

Na primjer, u zubima će vam donijeti najdražu lopticu da se zajedno igrate. Psi vole interakciju i vole podijeliti osjećaj radosti s vlasnicima. Ako lopticu izignorirate, mislit će kako vam se dar ne sviđa, pa će vam ponuditi drugu svoju igračku - preslatko.

Foto: Dreamstime

Želi maženje nakon obroka

Psi se tada osjećaju jako zadovoljno i ugodno jer su im trbuščići puni, na toplom su, okruženi obitelji. To pokazuju na način da se žele maziti s vama, pa čak i kada možda niste raspoloženi, oni će vam gurati glavu u krilo i strpljivo čekati. Kada žele maženje znaju se i "baciti" i čekati češkanje po trbuhu.

Liže vas po licu

To može biti po licu ili po nekom drugom dijelu tijela, a psi na ovaj način pokazuju da su pokorni vlasniku, tako umanjuju svoj osjećaj stresa i izražavaju ljubav.

Skače kada dođete kući

Čak i prije nego uđe u kuću, pas će prepoznati znakove da mu se vlasnik vraća kući, možda po zvuku automobila, škripanju vrata na dvorištu itd., i tada počinje veselo, pomalo kaotično skakanje i jurišanje po kući - koje možemo nazvati i plesom velike sreće.

Na taj način poručuju "Nedostajao si mi i jako sam sretan što si se vratio".

Foto: Dreamstime

Tješi vas kada ste tužni

Psi jako dobro znaju kada s vlasnicima nešto nije kako treba ili kada se osjećaju tužno. Oni jako dobro čitaju govor tijela.

U takvim situacijama se pokušati utješiti vlasnika, možda stavljanjem glave u krilo, dodirivanjem šapom, ležanje na njegovim nogama. Što god radio bit će pažljiv i ne previše nametljiv.

Ušulja se u vaš krevet

Ne postoji pas koji ne bi bio najsretniji na svijetu da može spavati sa svojim vlasnikom na krevetu, zalijepljen za njega, kao u čoporu. To je razlog zašto se znaju ušuljati u krevet i kad znaju da ne smiju - isplati se riskirati za par trenutaka užitka.

Osim toga, i psi vole imati nešto mekano pod guzom.

Foto: Dreamstime

Podiže šapu i gleda vas

To znači da je jako raspoložen za igru ili da je gladan i bio bi presretan na pokojem zalogaju. Ponekad to čine i kad vide nešto zanimljivo u svojem okruženju.

Naslanja se na vas

Ako se pomalo nametljivo naslanja na vlasnika, time pokazuje da i on traži malo ljubavi, nježnosti i zagrljaja. Kao i ljudi, i psi vole kada je pažnja usmjerena prema njima. Tada se gotovo rastapaju od miline, otkriva animalchannel.co.

Komentari (24)
  • Zato sto pas daje podršku gazdi ako ima gazda problema sa probavom

    24. 8. 2017,   11:03
  • Ne kaže se deset vrsti, nego deset vrstA. I sad mi nemojte dati žuti jer evidentno je da se ne obazirete na ispravke koje vam čitatelji šalju (a na koje nas stalno upućujete kad se o jezičnim stvarima radi), pa nam ne preostaje nego pisati u komentarima ispod članka.

    24. 8. 2017,   11:20
  • Sve je to istina, samo oni koji drže pse u dvorištu ili na lancu, to nikada ne budu vidjeli. Pas je jako vezan uz ljude i želi u svemu sudjelovati jer smatra ljude svojim čoporom.

    24. 8. 2017,   14:55