Obavijesti

Lifestyle

Komentari 15

Zatvor: Svatko je individua, ali kompot i voće pomaže svima

Zatvor: Svatko je individua, ali kompot i voće pomaže svima
1

Ljudi se sve lošije hrane i problem s probavom postaju sve češći. Veći unos vlakana u tijelo, kompoti od ananasa ili šljiva i voda s magnezijem osiguravaju dobru peristaltiku crijeva

VIDEO

Svatko od nas ima različitu probavu pa se ne može definirati što je “normalno” kad je riječ o učestalosti pražnjenja crijeva, odnosno kad bi se za nekoga moglo reći da pati od zatvora. Idealno bi bilo imati stolicu jednom dnevno, no to nije pravilo oko kojega treba paničariti, kaže dr. Tanja Pekez Pavliško.

- Već ako smo pojačano nervozni stolica može biti češća, ali i rjeđa, ovisno o tome kako čovjek reagira - pojašnjava. Općenito se smatra da se pod zdravom probavom mogu smatrati najmanje tri stolice tjedno, odnosno nikako više od tri stolice na dan.

No za procjenu zdravlja treba uzeti u obzir i količinu stolice, kakvoću te učestalost proljeva ili zatvora, to da li se kod pražnjenja crijeva napinjemo i mučimo te slično.

Dreamstime

Dok je sve u skladu s uobičajenim navikama ili su promjene vrlo male, u pravilu se ne treba zabrinjavati, no ako primijetite ozbiljniji poremećaj u pražnjenju crijeva, bilo da je riječ o učestalosti ili kakvoći stolice, to je razlog da se javite liječniku, upozorava naša sugovornica.

One manje probleme, poput povremene nadutosti ili zatvora, lako možemo riješiti i sami, promjenom navika i kvalitetnijom prehranom. 

Hranimo se lošije

- Činjenica je da mnogi danas nemaju novca za dovoljno voća i povrća ni zimi ni ljeti, pa je i to jedan od razloga zbog kojih se hranimo lošije te možemo imati više problema i s probavom. Ipak, pokušajte se koncentrirati na namirnice koje su bogate vlaknima.

Većina nas u prosjeku konzumira tek desetak grama vlakana dnevno, dok bi zdrava odrasla osoba svakodnevno trebala konzumirati između 25 i 35 grama vlakana, raspoređeno na sve obroke. 

Prirodna rješenja su bolja

Iako u ljekarnama ima puno proizvoda koji se oglašavaju kao oni koji pomažu protiv zatvora, savjetovala bih svima da ih izbjegavaju, pogotovo one koji sadrže biljku senu. Ti proizvodi sigurno pomažu, no riječ je o rješenjima koja u prvom trenu dovode do poboljšanja, ali s vremenom mogu izazvati lijenost crijeva i pogoršati stanje, upozorava dr. Tanja Pekez-Pavliško. 

Shutterstock

- Bolja su prirodna rješenja, poput vode s magnezijem, soka od ananasa ili kompota, koji će sporije dovesti do rješenja, ali je riječ o prirodnom poticaju za crijeva. Te namirnice sadrže nutrijente koji su od koristi za organizam - dodaje. 

Netopiva vlakna

Za zdravu probavu su nam podjednako važna i topiva i netopiva vlakna, no kad postoji problem sa zatvorom, korisno je pojačati unos namirnica bogatih netopivim vlaknima, koja u dodiru s vodom nabubre te ispune želudac i crijeva, pa tjeraju ostatke hrane prema crijevima i kroz crijeva.

To su cjelovite žitarice, poput zobi, mekinja, bulgur pšenice i slično. To su i sve vrste voća, pri čemu prednjače jabuke i kruške, te zeleno lisnato povrće, u kojem se posebno ističu prokulice, kelj, grašak, grah i slanutak. Također, zdravi međuobrok sastavljen od orašastih plodova i suhog voća može biti vrlo koristan za peristaltiku crijeva.

Uz namirnice bogate vlaknima svakako treba piti više tekućine, a mnogi to ne čine. To je pogotovo problem kod starijih ljudi, kod kojih se gubi osjećaj žeđi, pa bi ih oni koji brinu o njima svakako povremeno trebali podsjetiti na tekućinu. 

Fotolia

- Korisne su juhe, čajevi i obična voda ili voda s dodatkom magnezija, kao i sok od ananasa. Vrlo je koristan i kompot od suhih šljiva ili voda u koju ste namočili nekoliko suhih šljiva, pri čemu dijabetičari ili osobe s povišenom razinom šećera u krvi trebaju biti oprezne - dodaje dr. Pekez-Pavliško. Suho voće sadrži koncentrirani voćni šećer pa kompot nipošto ne treba sladiti, a dijabetičari moraju pripaziti na količinu koju će konzumirati.

Mliječne kiseline općenito imaju svojstvo blagog sredstva za čišćenje pa uvrstite u svakodnevnu prehranu jogurt, kiselo mlijeko ili kefir. Možete dodati i žličicu lanenog sjemena koje potiče rad crijeva. I maslinovo ulje pozitivno utječe na probavu.

Kamilica je laksativ

U blage laksative ubrajaju se i med, sok od grožđa, čaj od kamilice i bazge te sladić. Protiv nadutosti i za bolje pražnjenje crijeva korisno je popiti i čaj od koromača, kao i lijek naših baka: žličica maslinova ili ricinusova ulja ujutro natašte.

- Jedan od preduvjeta za kvalitetniju probavu je i dovoljno kretanja, najmanje pola sata šetnje svakodnevno. U dane kad je vani ružno vrijeme i pada kiša, odradite lagane vježbe koje možete kod kuće - savjetuje naša sugovornica.

Važno je pažljivo birati namirnice - mrkva i banana prirodno zatvaraju

Dreamstime

Oni koji pate od zatvora svakako bi trebali smanjiti unos namirnica bogatih kofeionom, a to se, prije svega, odnosi na kavu. Treba smanjiti i unos tanina, odnosno čajeva, te izbjegavati čokoladu, banane i rižu, koji prirodno zatvaraju.

I mrkva primjerice zatvara, no ipak ima dovoljno prirodnih vlakana koji tu namirnicu svrstavaju u red lako probavljivih.

Zadržavanje uči crijeva da stolicu zautavljaju

Imajte na umu da nipošto nije zdravo odgađati odlazak na zahod kad osjetite potrebu za pražnjenjem crijeva, jer na taj način zadržavate otpadne tvari u organizmu, ali i ‘učite’ crijeva da ‘zaustavljaju’ stolicu, što također može utjecati na to da se jave problemi s pražnjenjem crijeva i zatvorom.

Na taj način mogu djelovati i lijekovi, primjerice diuretici, pa čak i lijekovi koji se piju kad su proljetne alergije u pitanju, pa nastojte smanjiti količinu lijekova koje pijete ako je to ikako moguće, pojašnjava dr. med. Tanja Pekez Pavliško. 

Budite aktivni i redovito se hranite 

Pixsell

Većinom se problemi mogu izbjeći ili riješiti promjenom životnih navika - uz više kretanja i uz češću konzumaciju namirnica bogatih vlaknima, no pritom treba biti dosljedan i uporan jer nema brzih rješenja. Kad jednom uspostavite redovitu prehranu, navike treba zadržati jer se problemi lako vraćaju.

Zatvor nije sezonski, ali je ipak češći zimi 

Nadutost i zatvor kod mnogih se češće javljaju u kasnu jesen i zimi, jer se tad jede puno manje povrća i voća, odnosno vlaknastih tvari iako o zatvoru kao zdravstvenom problemu ne možemo govoriti kao o sezonskom problemu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru