Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Zatvorite vrata proljetnoj alergiji i peludnoj groznici

Zatvorite vrata proljetnoj alergiji i peludnoj groznici
1

Najviša koncentracija peludi u zraku je od pet do deset sati te u rano predvečerje pa je tada najbolje izbjegavati boravak vani ako ste alergični

VIDEO

Kihanje, začepljeni dišni putevi, curenje nosa i suzenje očiju samo su neki od simptoma proljetnih alergija od kojih pate milijuni ljudi diljem svijeta.
- Alergija je, jednostavnije rečeno, prejaka reakcija organizma na ono s čim dolazimo u kontakt - objasnila je alergologinja dr. Irena Ivković-Jureković. Kako bi se lakše borili s alergijama, pratite izvješća o koncentraciji peludi u vašoj blizini. Najviša koncentracija peludi je od pet do deset sati te u rano predvečerje toplih, suhih i vjetrovitih dana. Tada vjetar raspuhuje pelud s drveća. Najniže koncentracije su od podneva do kasnog poslijepodneva, posebno za vlažnih dana jer kiša privremeno ispere pelud iz zraka. Peludi najviše ima u parkovima i na livadama. Kako biste se zaštitili, zatvarajte vrata i prozore. Rublje nemojte sušiti vani jer se pelud može zalijepiti na njega. Pomoći će i klimatizacijski uređaji u autima jer pročišćavaju zrak.

ALERGIJU IMA OKO 10 POSTO HRVATA
Bukva, breza, lijeska i joha rano cvatu i otpuštaju pelud već u siječnju i veljači. U lipnju, srpnju i kolovozu počinje pelud trava. Gotovo svatko jednom tijekom života ima neku alergijsku reakciju. U Hrvatskoj se učestalost alergijske hunjavice procjenjuje na 7 do 10 posto općeg pučanstva, najčešće u gradovima i među mlađima.

TESTIRANJE JE NUŽNO ZA LIJEČENJE
Liječenje će biti uspješno samo ako znate na što ste točno alergični. Najbrži i najučinkovitiji je alergotest na koži koji je gotov za 15-20 minuta. No alergiju možete otkriti i vađenjem krvi, testiranjem funkcije pluća bronhodilatorom, testiranjem flasterima i provokativnim testom koji se rabi ako drugi testovi nisu dostupni.

LIJEKOVI BEZ RECEPTA
Pomoći mogu antihistaminici poput Claritina, koji se mogu dobiti bez recepta. Svako jutro uzmite tabletu na tašte. Ne pomogne li, probajte sa sprejem za nos. No pridržavajte se uputa o dužini korištenja jer o nekima doista možete postati ovisni.

LIJEČENJE BEZ LIJEKOVA
Nakon svakog boravka vani istuširajte se jer ste doslovno prekriveni alergenima koje sipate po kući. Oni se lijepe za namještaj i posteljinu pa češće usisavajte te mijenjajte i odjeću i prekrivače. Istuširajte se i prije spavanja da ih ne unesete u krevet.

SLANA VODA ZA NOS
Djelotvornost alternativnih metoda poput akupunkture i homeopatije još se istražuje. Neki prirodni pripravci poput obične slane vode pomažu kod začepljenog nosa. Samo pomiješajte dva dl vode s pola čajne žličice soli i stavite u bočicu s pumpicom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom