Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Zaustavite gripu uz ehinaceju, toplu limunadu i čaj od papra

Zaustavite gripu uz ehinaceju, toplu limunadu i čaj od papra

Kod gripe i drugih zaraznih bolesti dišnih puteva važno je djelovati odmah - čim se pojave prvi simptomi, posegnite za ljekovitim biljem u čajevima, kupkama, tinkturama i za inhalaciju

VIDEO

U vrijeme epidemije gripe i drugih zaraznih bolesti najvažnije je ojačati imunitet.

Ehinaceja ili rudbekija najčešće se upotrebljava za jačanje imuniteta te kao lijek protiv gripe i prehlade. Laboratorijska proučavanja nekoliko različitih vrsta ehinaceje i spojeva izoliranih iz te biljke otkrili su niz pozitivnih učinaka na imunosni sustav te potvrdili da upotreba ove biljke jača imunitet. Preparati načinjeni od korijena vrste Echinacea angustifolia ili Echinacea pallida obično se uzimaju u dozama od 1 do 3 puta na dan za liječenje ili u manjim dozama radi prevencije.

Pripremite sami likere i biljna vina za najluđu noć u godini
Pripremite sami likere i biljna vina za najluđu noć u godini

Kod vrste Echinacea purpurea uzima se cijela biljka (uključujući korijen) ili samo nadzemni dio. Doza do 2 g uzima se 3 puta na dan kao čaj od osušene biljke ili se 3 ml soka od svježe biljke uzme 3 puta svaki dan. Preporučene doze variraju ovisno o dijelu biljke i vrsti, ali je važno početi uzimati biljku čim se pojave simptomi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Crna bazga (Sambucus nigra) u biljnoj se medicini cijeni zbog plodova i cvjetova. Čaj od cvijeta bazge potiče znojenje i izlučivanje bronhijalnih žlijezda, pa se u narodnoj medicini od davnina koristi kao sredstvo protiv prehlade, gripe i viroze. Budući da smanjuje stvaranje sluzi, korisna je i protiv peludne groznice, sinusitisa i upale srednjeg uha. Novija istraživanja pokazuju ljekovito djelovanje bazge. Prema bugarskom istraživanju iz 1990., cvjetovi bazge imaju antivirusni učinak protiv gripe tipa A i B te virusa Herpes simplexa tipa 1. Čaj od cvjetova bazge također je vrlo dobra protuupalna vodica za ispiranje usta te sredstvo za grgljanje kod bolno natečenog zubnog mesa i upale grla.

Klinčić zaustavlja zubobolju, a cimet pomaže sniziti kolesterol
Klinčić zaustavlja zubobolju, a cimet pomaže sniziti kolesterol

Plodovi bazge još su učinkovitiji u liječenju gripe. Nedavni klinički pokusi iz Izraela pokazali su da ekstrakt bobica bazge upola smanjuje jačinu simptoma i trajanje bolesti ako se uzme tijekom prvih 48 sati bolesti. Dobro osušeni plodovi bazge, koji se mogu čuvati i više godina, rabe se za liječenje proljeva, poput suhih borovnica. Potrebno je više puta na dan uzeti od 10 do 15 osušenih bobica, a može ih se dodavati i domaćim čajevima. Osim kao sirup, vino, marmelada i žele, bobe bazge mogu se sačuvati i zamrzavanjem, a danas se u ljekarnama mogu pronaći i gotove, standardizirane tinkture.

Najnaporniji kašalj zaustavljaju majčina dušica i sirup trpuca
Najnaporniji kašalj zaustavljaju majčina dušica i sirup trpuca

Đumbir je također vrlo koristan u liječenju gripe. Čaj od đumbira koristi se i za ublažavanje mučnina, poticanje rada probave, ima protuupalna svojstva, jača imunološki sustav i pomaže u detoksikaciji jetre. Zbog toga ga tijekom liječenja gripe obilno dodajte jelima ili pripremajte kao čaj.

Miloduh (Hyssopus officinalis) prije svega izvrsno je sredstvo za iskašljavanje, pa se preporučuje u liječenju kašlja te kod katara i bronhitisa. Pomaže kod prehlade i gripe, upale grla i grlobolje, peludne hunjavice te općenito kod svih virusnih infekcija dišnih organa. Ima antiseptička, protugljivična i antivirusna svojstva.

15 najboljih domaćih lijekova koji smiruju kašalj i bolno grlo
15 najboljih domaćih lijekova koji smiruju kašalj i bolno grlo

Crnu gorušicu (Brassica nigra) izvana upotrebljavamo kod gripe, reumatizma mišića i zglobova, upale živaca i kongestije pluća. I kod jakog bronhitisa, infekcija s povišenom temperaturom i upale pluća oblozi donose olakšanje te potiču rad dišnih organa i krvnih žila.

20 ljekovitih recepata:

1. Pijte limunadu

Ljekovitu moć limuna iskoristite kako biste dobili hitno potrebni vitamin C u obrambene stanice. Pijte svježe istisnuti sok 1 limuna u čaši mlake vode svaka 2 sata.

2. Čaj od đumbira

Kod gripe i prehlade odličan je čaj od đumbira, koji se pije dva puta na dan. Pola žličice sitno narezanog đumbira ostavi se da odstoji deset minuta u šalici vruće vode. Ovaj čaj također jača imunološki sustav.

3. Jedite sjemenke

Cink, koji ubrzava liječenje, najbolje je dobiti iz prirodnih izvora. To su sjemenke bundeve i suncokreta, kikiriki, bademi, avokado, banane, krastavci, kivi, zelena salata, masline, luk, breskve, grašak, špinat, batat, rajčice i orasi.

4. Metvica, matičnjak i majčina dušica jačaju organizam

Čajeve od metvice, matičnjaka i majčine dušice dobro je piti i preventivno, prije no što osjetite ikakve simptome. Najukusnija je paprena metvica, koja zimi djeluje kao prirodni tonik za jačanje organizma. Čaj od šipka pun je vitamina C i B2 te antioksidansa, pa jača imunitet.

5. Lovor zaustavlja kašalj

Lovor ima antiseptično djelovanje i dobar je kao sredstvo za iskašljavanje. Tri usitnjena svježa lovorova lista kuhajte 10 minuta u dva i pol decilitra vode. Ostavite da odstoji (poklopljeno) 10 minuta. Procijedite, dodajte žlicu limunova soka i dvije žličice meda. Kod gripe ili bronhitisa pijte od dva do tri puta (po 2,5 dcl) čaja od lovorova lista.

6. Iskušajte čaj od luka

Organski uzgojen luk izrežite s ljuskom. Potom zakuhajte na laganoj vatri, kuhajte dok pola količine tekućine ne ispari, procijedite i pijte toplo. Okus ovako pripremljenog čaja slatkast je i ugodan, a prema želji može se dodatno zasladiti medom. Ako vam okus čaja ne odgovara, možete ga popraviti drugim ljekovitim biljem - majčinom dušicom, kaduljom, lovorom, kamilicom...

7. Čaj od ivanjskog cvijeća

Prelijte žličicu suhog ivanjskog cvijeća šalicom kipuće vode, ostavite da odstoji 15 minuta, procijedite i po želji zasladite medom. Pijte dvije šalice na dan, u gutljajima. Koristan je za jačanje imuniteta kod gripe i prehlade. Ako se grglja, može pomoći kod upale grla.

 

8. Ehinaceja spašava

Ravnu žlicu nasjeckanoga korijenja stavite u lonac s 500 ml vode i pola sata kuhajte na laganoj vatri. Tako pripremljeni čaj pijte dva ili tri puta na dan. Kao alternativu možete uzimati gotove tinkture ehinaceje koje ste sami pripremili ili nabavili u ljekarni.

9. Suhe smokve u vinu

S litrom crnog vina skuhajte šaku suhih samljevenih smokava, šaku mljevenog rogača, malo šećera i 2-3 klinčića. Nakon kuhanja procijedite i pijte po šalicu tri puta na dan za jačanje pluća i protiv kašlja.

10. Kolačići od majčine dušice

Žličicu majčine dušice u prahu pomiješajte s 3 žlice brašna i umijesite s toliko mlake vode da nastane čvrsto tijesto. Oblikujte kolačiće i pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180°C od 10 do 12 minuta ili dok ne postanu zlatnožute. Kolačiće jedite još tople jedanput na dan tijekom deset dana.

11. Čaj od komorača

Svježe izmrvljene ili mljevene plodove komorača prelijte vrućom vodom i ostavite pokriveno od tri do pet minuta. Za odrasle stavljate po dvije žličice, za djecu jednu. Čaj se pije od dva do tri puta na dan. Umjesto s vodom, možete ga napraviti s mlijekom te zasladiti medom. Zbog opuštanja dišnih organa također ga koristimo u obliku inhalacija kod grčevitoga kašlja i hripavca.

12. Čaj od bazge

Vrhom punu žličicu cvjetova bazge prelijte s dva decilitra vrele vode, ostavite poklopljeno deset minuta da odstoji, a zatim, što je moguće toplije, popijte, odmah lezite u krevet i dobro se pokrijte. Uz dvije vruće šalice čaja od bazge možete na taj način provesti kuru znojenja koja će izliječiti mnoge prehlade i gripu već na početku. Pijte nezaslađeno, a kod kašlja dodajte žličicu meda. Triput na dan pije se jedna do dvije šalice vrućeg čaja.

13. Narodna kura znojenja

Ako čaj od bazge ne potakne znojenje, iskušajte mješavinu od 35 g cvjetova bazge, 35 g cvjetova lipe i 30 g cvjetova kamilice. Čaj pripremite od dvije žličice mješavine. Popijte dvije šalice što toplijeg čaja.

14. Starinska mješavina

Pomiješajte po dvije velike žlice metvice i lincure (Gentiana lutea) i pola žlice pelina. Dobro promiješajte i od te mješavine veliku žlicu prelijte s 2 dl ključale vode, ostavite stajati 10-15 minuta, ocijedite i pijte triput na dan po šalicu ili svaki sat-dva po nekoliko gutljaja.

15. Kupka od gorušice

U platnenu vrećicu stavite 100 g sjemenki gorušice mljevenih neposredno prije primjene i prelijte litrom hladne vode. Držite pokriveno 10 minuta, procijedite i dodajite kupelji u kadi ili je koristite za djelomične kupelji nogu.

 

16. Pijani maslačak

U pola litre dobre komovice stavite 4 velike žlice sitno isjeckanoga korijena maslačka i ostavite sat-dva stajati. Pijete po čašicu te rakije, s korijenom, tri puta na dan.

17. Mješavina protiv gripe

Pomiješajte 30 g listova trpuca, 30 g izbojaka smreke, 20 g listova podbjela i 20 g zeleni divlje maćuhice. Za čaj dvije žličice mješavine prelijte s 250 ml vruće vode i ostavite da odstoji deset minuta. Procijedite. Zasladite medom ili dodajte sok od bazge ili višanja.

18. Inhaliranje metvice

Pri inhaliranju ulje paprene metvice je učinkovito u liječenju prehlada i gripe jer mentol djeluje na odčepljivanje nosnica. Kapnite nekoliko kapi u vruću vodu i duboko udišite.

19. Začinjeni čaj

Uzmite oko 10 cm dug komad đumbira, dobro ga operite od nečistoća i narežite bez guljenja kore. U lonac stavite 4 šalice vode i dodajte đumbir, dva štapića cimeta i dva zvjezdasta anisa. Zakuhajte. Zatim ugasite vatru i ostavite 10 minuta. Ulijte u šalicu, a zatim dodajte dvije žlice meda, dvije žlice jabučnog octa i sok pola limuna. Pijte po potrebi, u količinama koje vam odgovaraju.

20. Čaj od papra

Čaj od crnog papra ublažava kašalj i prehladu. Od 10 do 15 zrna papra prelijte sa 150-200 ml vode i kuhajte dok ne zavrije. Procijedite i ostavite da se malo ohladi. Kad postane mlak, dodajte žlicu meda. Pijte nekoliko puta tijekom dana.

PRAVA LJUBAV ILI PREDSTAVA ZA JAVNOST: Što se događa s vezom Hane i Gorana nakon 'Gospodina savršenog'?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru