Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Zbog alergija djeca teže uče, a pomoći će im ulje crnog kima

Zbog alergija djeca teže uče, a pomoći će im ulje crnog kima
1

Učenici koji pate od peludnih alergija u vrijeme cvatnje ostvaruju do 10 posto slabije rezultate na testovima. Važno je uzimati lijekove, a za olakšanje i eterična ulja

VIDEO

Djeca koja imaju jake simptome peludne alergije mogu ostvariti i do 10 posto slabije rezultate na ispitu u odnosu na ostalu djecu, pokazalo je norveško istraživanje.  

- Simptomi alergije na peludi vrlo su neugodni i, ako se ne uzimaju odgovarajući lijekovi, značajno utječu na kvalitetu života. Kihanje, pojačano curenje, svrbež i začepljenost nosa, crvenilo, svrbež i suzenje očiju i glavobolja svakako utječu na koncentraciju. Sve to može umanjiti uspješnost u rješavanju intelektualnih zadataka i radnu sposobnost, pa djeca koja imaju jako izražene simptome mogu ostvariti lošije rezultate u školi zbog alergije, komentira  prim. dr. sc. Irena Ivković-Jureković, specijalist pedijatar, alergolog i klinički imunolog Klinike za dječje bolesti u Zagrebu.  

Studija je provođena od 2008. do 2011., i to u dane u kojima su zabilježene visoke koncentracije peludi u zraku. Rezultati testova u te su dane u prosjeku bili oko tri posto slabiji nego inače. Slično istraživanje provedeno je u Velikoj Britaniji među studentima i pokazalo se da povećanje udjela peludi u zraku može privremeno smanjiti kognitivne sposobnosti studenata koji pate od alergija. 

Dreamstime

To je dovelo do toga da u britanskim školama postoji mogućnost da se učenik ispriča i na dan kad su simptomi alergije teški ne mora odgovarati. 

- Prvi korak prema ‘ublažavanju’ ovog problema trebao bi biti informiranje i edukacija učitelja i profesora o problemu alergija i kako one utječu na učenike i studente. To znači predavanja koja bi nastavnicima približila problem alergija, upozorila ih na simptome koje mogu prepoznati kod djece te im pojasnila kako alergija utječe na organizam i kako se simptomi odražavaju na uspjeh u školi - govori prim. dr. Irena Ivković-Jureković. 

Tijekom cvatnje alergena, dodaje, neophodno je uzimati odgovarajuće lijekove, od kojih se neki moraju početi uzimati i prije početka cvatnje. 

- Dijete će si najbolje pomoći ako na vrijeme počne s uzimanjem lijekova, u konzultaciji s liječnikom, te ih nastavi uzimati redovito, a ne povremeno. Naime, da bi neki od lijekova za liječenje alergije uopće počeli djelovati, može biti potrebno više dana, pa i do nekoliko tjedana. Uz to je vrlo važno izbjegavati kontakt s alergenima koliko god je to moguće - savjetuje sugovornica te dodaje kako je danas jedino etiološko (uzročno) liječenje peludne alergije koje priznaje i prakticira klasična medicina, liječenje specifičnom imunoterapijom. 

- To je metoda kojom se u organizam unose postupno rastuće količine uzročnog alergena i tako se potiče razvoj tolerancije, odnosno smanjuju se simptomi i potreba za simptomatskim lijekovima - kaže dr. Irena Ivković-Jureković. 

No mnogi iskusni aromaterapeuti kažu kako imaju dobre rezultate u ublažavanju simptoma i podizanju koncentracije i energije.

- Dugoročno, za rješavanje simptoma i stanja alergija postoji više aromaterapijskih i fitoterapijskih rješenja, no svako zahtijeva ustrajnost. Tako su se, na primjer, primjenom ulja crnoga kima mnogi uspjeli riješiti alergije zauvijek, no potrebno ga je uzimati redovito, na dnevnoj bazi, ponekad i do dvije godine - tri puta na dan po žličicu nakon jela - kaže Nikolina Želežnjak, aromaterapeut iz tvrtke Aromakozmetika Scentic. 

Fotolia

Starogrčki studenti um su bistrili mirisanjem grančica ružmarina

Mješavina od 4 kapi eteričnog ulja peperminta, 3 kapi jelina ulja i 2 kapi grejpa djeluje pročišćavajuće i osvježavajuće. Isto djelovanje se postiže i dodavanjem 5 kapi eteričnog ulja ružmarina u aroma-lampu. Djelovanje ružmarina na koncentraciju i jačanje memorije poznavali su i starogrčki studenti, pa su obavezno prije ispita mirisali grančice ružmarina.

Cvjetne vodice rimske kamilice ‘brišu’ simptome

Prirodna pomoć kod akutnih simptoma alergije, u vidu svrbeža očiju i konjunktivitisa, može biti korištenje hidrolata (cvjetnih vodica) mirte kemotip cineol i/ili rimske kamilice, kaže aromaterapeutkinja  Nikolina Želežnjak. 

- Hidrolatom se natopi blazinica te se stavlja na zatvorene oči dva puta dnevno po deset minuta, a ako postoji mogućnost i češće. Pritom je vrlo bitno naglasiti kako hidrolat ne smije ni u kom slučaju sadržavati alkohol kao stabilizator. Isto tako, hidrolate nipošto ne smijete kapati u oči, upozorava naša sugovornica.

Kvalitetu ulja provjerite na deklaraciji

Da bi eterična ulja imala terapijsko djelovanje, moraju biti prirodna i kvalitetna. Na etiketi bi trebalo pisati latinsko ime roda i vrste biljke iz koje je ulje dobiveno, dio biljke iz kojeg je ulje dobiveno, način dobivanja ulja te zemlja podrijetla u kojoj je biljka rasla i način uzgoja (na primjer: biodinamički, organski).

Difuzer raspršuje eterično ulje po cijeloj prostoriji

Za ispunjavanje prostorije eteričnim uljem preporučujem specijalne difuzere koji sitne kapljice eteričnog ulja raspršuju zrakom. Ako vam difuzer nije dostupan, moguće je eterično ulje pomiješano s vodom koristiti u aroma-lampici

Male mjere opreza

Kad govorimo o izbjegavanju alergena, to uključuje smanjen boravak na otvorenom i zatvaranje prozora kad je koncentracija peludi u danu najviša (u prijepodnevnim satima te za sunčana i vjetrovita vremena) te presvlačenje i tuširanje kada dijete dođe kući izvana. 

Stop hunjavici uz miloduh

Za ublažavanje simptoma alergijske hunjavice mogu se primijeniti eterična ulja puzajući varijetet miloduha (Hyssopus officinalis var. decumbens) i rimska kamilica (Anthemis nobilis). Ta ulja imaju antialergijsko djelovanje, a treba nakapati na maramicu i inhalirati nekoliko puta na dan po nekoliko minuta, kaže Želežnjak.

Za bolju koncentraciju

Za podizanje koncentracije i energije te bolje pamćenje tu su eterična ulja limuna, grejpa, ružmarina 1,8 cineol, naranče i paprene metvice, koja će razbistriti um i podići energiju. Par kapi kapnete na maramicu i udišete direktno ili je ostavite na stolu da lagano isparava. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...