Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zbog dijabetesa je trostruko veći rizik prerane menopauze

None Foto: Marko Jurinec/Pixsell

Žene koje boluju od dijabetesa tip 2 imaju višestruko veći rizik ulaska u menopauzu i do deset godina ranije, što donosi i veći rizik od kardiovaskularnih bolesti

Žene koje boluju od šećerne bolesti u prosjeku ranije ulaze u menopauzu te su značajno veći rizici da će oni hormonalne promjene doživljavati s 48 godina, naspram prosječne dobi ulaska u klimakterij s 50 godina, pokazala je studija kolumbijskog Sveučilišta Cartagena na više od 6000 žena u 11 zemalja.

Prema njoj, žene s dijabetesom tipa 2 imaju trostruko veći rizik ranijeg ulaska u menopauzu, a neke će od njih u nju ući već i u 40-ima, piše Daily Mail. 

Osim toga, znanstvenici su utvrdili da žene s povećanim indeksom tjelesne težine imaju 57 posto veći rizik nastanka šećerne bolesti, a razvoju dijabetesa doprinosi i povišen krvni tlak.

- Menopauza sama po sebi ne povećava rizik od dijabetesa, no dijabetes povećava vjerojatnost ranijeg ulaska u menopauzu - zaključio je voditelj studije, dr. Jesus Monterrosa Castro.

 Upozorava da raniji ulazak u menopauzu povećava rizik od srčanog i moždanog udara, kao i osteoporoze, zbog čega je prevencija dijabetesa važan korak za zdravlje svake žene.

Polovica šećeraša ne znaju da boluju, simptomi se dugo kriju

Komentari (23)
  • dijabetičari su zbilja na kušnji ovih dana...

    23. 12. 2013,   12:30
  • Nisu samo žene u pitanju, prevelika težina je opasna i za muškarce da obole od dijabetesa.

    23. 12. 2013,   12:20
  • Nisu samo ljudi s prekomjernom težinom skloni dijabetesu, skloni su mu nažalost ama baš svi! Napada on mnoge, a uz današnji način življenja nije ni čudno!

    23. 12. 2013,   12:37