Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Zbog Grete Thunberg se sve više razvija željeznički promet

Zbog Grete Thunberg se sve više razvija željeznički promet
1

Kako je Greta Thunberg odlučila ne voziti se avionom kako bi smanjila zagađivanje okoliša, tako su je i ostali građani odlučili pratiti te tako krenuli putovati vlakom baš poput nje

VIDEO

Greta Thunberg, šesnaestogodišnja je švedska klimatska aktivistkinja koja je u rujnu na summitu UN-a govorila o klimatskim promjenama, a izabrana je i za osobu godine 2019. Kako bi umanjila svoj trag u okolišu, Thunberg ne leti avionom od 2015. godine, opredjeljujući se za ekološkije mogućnosti putovanja poput vlakova i 60 metara dugačke jahte koja ide na solarni pogon.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:31

Takozvani 'efekt Grete' proširio se diljem Švedske i Europe, a nadahnjuje putnike da se pohvale svojim ekološki osviještenim putovanjima vlakom. Švedska grupa na Facebooku pod nazivom "Odmor vlakom" posvećena je razgovoru o putovanjima vlakom kroz Europu, a ove je godine povećala svoje članstvo na 170 000, u odnosu na 3000 njih u 2017. godini.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Tri stvari koje možete napraviti u svom vrtu za spas planeta
Tri stvari koje možete napraviti u svom vrtu za spas planeta

Ovaj ponovni interes za putovanje željeznicom doprinio je poboljšanju ulaganja u željeznicu diljem Europe, posebno prekonoćnih usluga. Švedska je objavila javni natječaj za dodavanje mogućnosti vožnje vlakom preko noći u druge zemlje. Austrijske Savezne Željeznice ulažu 221 milijuna dolara u obnovu 'spavaćih automobila', a talijanski Trenitalia troši 334 milijuna dolara na nove vlakove, izjavili su Boris Groendahl i Catherine Bosley.

Luksuzni turistički organizatori ulažu novac za ekološki pokret

Naglasak na očuvanje okoliša potiče ponovno oživljavanje putovanja luksuznim vlakovima. Angelina Villa-Clarke tvrdi da će luksuzni turistički organizator Original Travel do 2020. dodati putovanja vlakom koja uključuju odredišta poput Italije, Kanade i Japana.

U međuvremenu, Classic Collection, personalizirana luksuzna putnička tvrtka sa sjedištem u Velikoj Britaniji, rekla je da  će dodati luksuzna putovanja vlakom kroz Španjolsku. Links Travel & Tours, druga turistička tvrtka sa sjedištem u Velikoj Britaniji koja se specijalizirala za prilagođena putovanja u Aziju, tvrdi da su na zahtjev svojih kupaca uveli željezničke ture kroz Japan i Kinu.

Dreamstime

- Kako se sve više putnika odlučuje za putovanje vlakom nego avionom, još uvijek traže prvi razred i poslovnu klasu - tvrdi Geoff Whitmore i dodaje da to što ljudi odlučuju smanjiti utjecaj ugljika na atmosferu ne znači da žele na bilo koji način sniziti svoje standarde. Whitmore predviđa da će se iduće godine povećati putovanje luksuznim vlakovima, kako u Europi, tako i u Sjevernoj Americi.

Projektiranje luksuznih putovanja stajat će 1,6 milijardi dolara do 2026. godine, a posljednjih godina tvrtke luksuznih vlakova usmjerile su milijune dolara u nove luksuzne vlakove. Iako se činilo da će prijevoz vlakovima zastarjeti ili izumrijeti, zbog Grete Thunberg se to još dulje vremena neće dogoditi. 

Putovanje vlakom nudi sporiji tempo u brzom svijetu

Kako zračne luke i autoceste postaju sinonim za gužvu, tako vlakovi postaju primamljiva alternativa. Guy Saunders, osnivač luksuzne tvrtke za putovanja vlakovima Planet Rail, rekao je da njegovi kupci uživaju u toj činjenici što nemaju potrebe biti u blizini zračne luke.

I ukusi putnika su se promijenili. U brzom svijetu putnici također žele usporiti. Putnici na taj način žele i uživati u putovanju. Booking.com izvještava da 62 posto njihovih putnika želi ići na putovanje gdje je i prijevoz dio iskustva, a 64 posto njih je zainteresirano za povijesna putovanja luksuznim vlakovima.

Putnici također sve više traže smislena iskustva. Prema Izvješću o trendovima Global Wellness Summita za 2018. godinu, putnici žele iskustva koja nisu samo autentična, već i odjekuju na 'dubljoj emocionalnoj razini'.

- Vlakovi nude priliku za povezivanje s odredištima na intimniji način. Riječ je o daleko autentičnijem putopisnom iskustvu - tvrdi Saunders, piše Business Insider.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

zenzacija kolinda 12:39
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru