Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zbog gubitka voljenih srce se toliko napreže da vodi infarktu

None Foto: Allmoviephoto

Ubrzani srčani ritam, povećanje tlaka i češće nastajanje krvnih ugrušaka posljedica su emocionalnog gubitka, a ključno je ne ignorirati novo stanje i uzimati lijekove

Nakon smrti bliskog člana obitelji rizik od smrtonosnog infarkta povećava se za 21 put u prvom tjednu nakon traumatičnog događaja, tvrde znanstvenici Sveučilišta Harvard. Simptomi koji se javljaju zbog intenzivne tuge su bol u prsima i plitak dah, a znanstvenici tvrde da se infarkt javlja kao posljedica velikog srčanog naprezanja. Psihološki stres izaziva ubrzani rad srca, rast tlaka i veću mogućnost stvaranja krvnih ugrušaka, koji potom vode do infarkta, pokazala je studija na 2000 ljudi.

Srčani udar češći je kod ožalošćenih starije dobi, pogotovo ako su ranije imali problema sa srcem. Zbog toga je važno da obitelj bude svjesna povećanog rizika i pozove pomoć čim bude potrebna. Također, zbog velikog gubitka ožalošćeni često zaboravljaju popiti svoje lijekove i ignoriraju svoje loše stanje.

- Svjesni smo da je emocionalni stres okidač infarkta i savjetujemo ljudima da radije zatraže od svog liječnika lijek za smirenje, nego da se naprežu do krajnjih granica - izjavio je voditelj studije dr. Murray Mittleman.

Komentiraj, znaš da želiš!