Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zbog kemikalija u kozmetici curice mogu ranije u pubertet

Djevojčice koje su prije rođenja izložene kemijskim spojevima prisutnima u sapunu, pasti za zube, makeupu i ostalim proizvodima za osobnu higijenu izloženije su opasnosti od ranijeg ulaska u pubertet

Ranije provedene studije provedene na životinjama pokazale su da brojne kemikalije mogu negativno utjecati na hormone te se povezuju s ranijim ulaskom u pubertet.

Riječ je većinom o ftalatima kojih je najviše u mirisnim tvarima, parfemima, sapunima i šampona, potom o parabenima koji se koriste kao konzervansi u kozmetici te o fenolima, među kojima je i triklosan, baktericidno sredstvo koje se već desetljećima rabi u kozmetičkoj industriji kao konzervans. Njegova osnovna funkcija nije zaštita potrošača, nego zaštita proizvoda. 

Foto: Dreamstime

Većina njih u medicini je poznata pod nazivom 'endokrini disruptori'. Oni svojim oblikom i strukturom nalikuju i oponašaju prirodne hormone u tijelu i na taj način remete funkciju žljezdanog (endokrinog) sustava.

Zabrinjava da su takvi spojevi štetni već i u malim količinama te da se potencijalni problemi ne moraju javiti odmah ni za par godina, već imaju kumulativni učinak, odnosno talože se u tkivima godinama.

Dreamstime BUDI FIT Za snažnije srce i imunitet pije se barem 50 g jogurta na dan

U studiji znanstvenika s kalifornijskog Berkeleya sudjelovalo je 338 djece, 179 djevojčica i 159 dječaka, čiji je razvoj praćen od rođenja do adolescencije. 

Izloženost raznim kemijskim spojevima znanstvenici su pratili uz pomoć analize urina majki tijekom trudnoće, a potom analizom urina djece nakon navršenih devet godina života. 

PODJELA PO KARAKTERU Američki psiholog: Sva djeca se dijele na maslačke i orhideje

Pokazalo se da je u više od 90 posto uzoraka urina prikupljenih među djecom otkrivena prisutnost kemijskih spojeva koji mogu utjecati na koncentracije i djelovanje hormona. Najveći utjecaj na raniji početak puberteta kod djevojčica imali su prisutnost ftalata, parabena i triklosana u urinu majki za vrijeme trudnoće. 

Foto: Dreamstime

Spomenute kemikalije nisu značajnije utjecale na razvoj dječaka u prenatalnom razdoblju. 

- Činjenica da smo u ovom slučaju otkrili povezanost ranijeg puberteta kod djevojčica je zabrinjavajuća, no dobra informacija je da, sada kada to znamo, možemo smanjiti na minimum izloženost tim kemijskim spojevima - kazala je glavna autorica studije Kim Harley, ravnateljica Centra za istraživanje utjecaja okoliša na zdravlje djece Sveučilišta Berkeley. 

Podsjetila je da je upotreba triklosana u izradi antibakterijskih sapuna u Sjedinjenim Državama zabranjena, no da ga još uvijek ima u pasti za zube. Pozvala je na oprez pri kupnji takvih proizvoda te potencijalne kupce upozorila da pozorno pročitaju deklaracije. 

Komentari (6)
  • I jedemo mi ..svašta...

    7. 1. 2019,   17:29
  • kemikalije u kozmetici izazivaju i hiperaktivnost i rak no i dalje će ih ljudi koristiti i laprdati o hrani koju također kupuju po supermarketima..

    7. 1. 2019,   17:58
  • A zbog hormona u industrijskoj hrani životinjskog porijekla, to se doista i događa.

    7. 1. 2019,   16:13