Obavijesti

Lifestyle

Komentari 16

Zbog kontracepcije sam dobila moždani, paraliziralo mi se lice

Zbog kontracepcije sam dobila moždani, paraliziralo mi se lice

Kad sam počela počela mumljati, mama je prvo pomislila da se glupiram. Rekla sam joj da se ne osjećam dobro, a one me upitala: 'Da nemaš moždani?'. Mislim da imam, odgovorila sam

VIDEO

Britanka Issy Fox (28) iz Cheshirea, koja je u veljači ove godine dobila moždani udar koji joj je paralizirao lice i ruku, tvrdi da su ga izazvale kontracepcijske pilule koje je uzimala. Issy, inače majka dvoje djece, pilule je počela uzimati tri mjeseca prije nego što je doživjela moždani udar, a kaže kako liječnici ne vide niti jedan drugi razlog za iznenadni moždani u njenoj dobi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Da nešto nije u redu primijetila je kad je najednom počela mrmljati i više nije mogla razgovijetno govoriti, a jedno joj je rame 'palo' i ruka joj je bila preslaba da ju podigne. Njezina majka, koja je tada bila s njom, s užasom je promatrala kako joj se kćerka gubi, pa je pozvala Hitnu. Na putu prema bolnici Issy je, kaže, razmišljala kako bi mogla ostati paralizirana. Srećom, oporavila se, osim što joj dio lica još trne. Zauvijek je odbacila hormonalnu zaštitu i odlučila da će se radije 'držati' kondoma. 

I think this might be the last of the hospital photos 🤷🏼‍♀️ I’m feeling much more positive today, I can do a 👍🏼 with my...

Objavljuje Issybellefox BlogSrijeda, 13. veljače 2019.

- Pretrage nisu pokazale nikakav drugi uzrok, nemam genetske predispozicije za moždani, otkucaji srca su mi uredni, kao i krvne pretrage - objasnila je Issy.

Na što treba pripaziti prije nego se počne sa pilulom?

Moždani udar može biti uzrokovan ugruškom koji začepi arteriju i onemogući protok krvi kroz nju (ishemijski moždani udar) ili puknućem krvne žile i prodiranjem krvi u okolno tkivo (hemoragijski moždani udar).

Čak 85 posto moždanih udara je uzrokovano krvnim ugruškom a, kako kaže ginekolog doc. dr. sc. Ivan Fistonić, žene koje piju kontracepcijsku pilulu imaju nešto veći rizik od stvaranja krvnog ugruška, točnije 0,6 puta veći od ostatka populacije.

fistonic

- Kod žena koje piju pilulu se rizik od ugruška može dodatno smanjiti ako se dobro prouči njihova anamneza, da se vidi postoji li genetska predispozicija za pojačano zgrušavanje krvi - objasnio je dr. Fistonić koji kaže i da je nakon toga potrebno napraviti laboratorijske pretrage koje će pokazati koliki je kod žene faktor zgrušavanja, i kakve su druge vrijednosti. Osim toga, ističe dr. Fistonić, treba provjeriti krvni tlak i upozoriti žene da rizik od moždanog udara raste s pušenjem, visokom tjelesnom težinom, stresom, itd... 

- Ako postoje kontraindikacije za pilulu preporučuje se kontracepcija u obliku prstena za rodnicu (kontracepcijski vaginalni prsten) ili ona koja ide preko kože, kontracepcijski flaster - objašnjava dr. Fistonić, ali napominje i da pilula, osim što je dobra i sigurna kontracepcija, ima i druge dobre strane

- Kontracepcijska pilula dokazano smanjuje mogućnost obolijevanja od karcinoma maternice, jajnika i crijeva - kaže dr. Fistonić, a napominje i da pilula reducira ciste na jajnicima, a smanjuje i mogućnost izvanmaternične trudnoće

Issy, koja je imala moždani udar nakon što je počela piti pilulu, kaže da joj se u tijelu stvorio ugrušak koji je zablokirao protok krvi u žilama koje opskrbljuju mozak Dodaje i da je sretna jer je, s obzirom na tip moždanog koji je pretrpjela, ostala s minimalnim posljedicama, ali je ipak pretrpjela psihički šok. 

- Bila sam ljuta i pitala sam se ono što se zapita većina u sličnoj situaciji, 'Zašto baš ja' - priča Issy koja se morala naučiti nositi s paraliziranom rukom. Moždani ju je, kaže, ostavio u takvom strahu da još, bez obzira što uzima lijekove za razrjeđivanje krvi i što više ne pije pilulu, inzistira da su joj majka Rhiannon (51) ili partner Luke (28) pokraj nje. 

- Bio je to sasvim normalan dan koji sam provodila sa sinom, a kako petkom ne radim došla je i moja majka i spremali smo se na ručak u lokalni pub. Kad smo se vratili doma i kad sam sjela da odmorim, krenula sam mami nešto reći i shvatila da riječi ne idu i da zamuckujem. Ne sjećam se što sam htjela reći, ali znam da je počinjalo na slovo 'p' pa sam samo ponavljala 'p, p, p', pa je majka mislila da moram piškiti. Onda sam počela mumljati, a ona je pomislila da se glupiram, što ne bi bilo čudno.

Pitala me što mi je i rekla sam joj da se ne osjećam dobro - prisjetila se Issy, koja ubrzo nije mogla ni pomaknuti ruku, a i srce joj je počelo jače lupati. Majka ju je pogledala i pitala: 'Da nemaš moždani', na što je Issy odgovorila 'Mislim da da. Odmah su pozvale Hitnu koja ju je prevezla u bolnicu.

Prvi simptomi moždanog udara - prepoznajte ga GROM testom
Prvi simptomi moždanog udara - prepoznajte ga GROM testom

Liječnici su je odmah pitali može li se nasmiješiti, što nije mogla, kao ni podići ruku u zrak. Naime, to su jedni od prvih pokazatelja moždanog udara. Budući da njezin osmijeh nije bio simetričan nego joj je jedna strana lica 'visila' te s obzirom na to da nije mogla obje ruke podići iznad glave, znali su da ima moždani udar.

My @thestrokeassociation shirt arrived for the Resolution 5k Run and I am enjoying wearing the colour of my people 💜...

Objavljuje Issybellefox BlogPonedjeljak, 18. veljače 2019.

Nakon toga joj se desna ruka skroz paralizirala, pa joj je najveći strah bio da će se paraliza dalje širiti tijelom. Srećom nije, a za par dana joj se vratio i osjet u ruci, pa joj je sada još samo dio lica utrnut. Odmah su je skinuli s hormonalne kontracepcije. 

 

Ranije u mladosti je Issy dobivala hormonalne kontracepcijske injekcije, ali kaže da je zbog njih skoro ostala neplodna pa se prije svake trudnoće liječila protiv neplodnosti. Zato se sada odlučila za pilulu, no ispalo je da ta tableta hormona nije najsretnije rješenje.

Tumor joj prekriva više od pola lica, ali tvrdi: Ne smeta mi jako
Tumor joj prekriva više od pola lica, ali tvrdi: Ne smeta mi jako

- Zbog tih injekcija odavno nemam vjere u hormonalne terapije, a sada sam tek sigurna koliko štetni hormoni mogu biti. Iako nije idealno rješenje i treba malo više pripaziti, sada mi je kondom najbolji i najsigurniji izbor, koji mi barem neće ugroziti zdravlje - objasnila je za Daily Mail.

MEGHAN I HARRY NEŠTO SKRIVAJU: Kraljica morala zaposliti privatnog suradnika da ih špijunira

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'