Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

'Zbog krpelja sam gubila vid na oku, bila gotovo nepokretna...'

'Zbog krpelja sam gubila vid na oku, bila gotovo nepokretna...'

PRITAJENA BOLEST Umor, bol u mišićima i slabost nisam povezivala s lajmskom bolešću, koju imam od 2014., kaže Monika Brlić (44). Valentina Baticeli (38) kaže da uopće nije osjetila ubod krpelja

VIDEO

Sezona krpelja upravo počinje. Da bi bili aktivni, trebaju im temperature više od pet stupnjeva Celzijevih u kombinaciji s više od 50 posto vlage u zraku, kaže doc. dr. sc. Marko Vucelja sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:58

Krpelj, dodaje, na čovjeka može prenijeti niz ozbiljnih bolesti. S tim se suočila i Monika iz Zagreba, koju je prije pet godina krpelj zarazio lajmskom boreliozom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Neobjašnjiv umor

- Bio je to ožujak 2014. Radila sam u ružičnjaku i po povratku u kuću, kad sam skinula vrtne rukavice, primijetila sam krpelja na ruci. Odmah sam ga iščupala i više nisam na to obraćala pozornost - priča Monika Brlić (44) iz Zagreba.

No dva tjedna poslije na mjestu uboda nastao je eritem (crvenilo).

- Odmah sam otišla u Kliniku ‘Fran Mihaljević’, gdje su nalazom iz krvi potvrdili boreliozu. Primila sam antibiotike i mislila da je problem riješen - kaže Monika, koja s obitelji 20 godina živi u naselju Vrapče, na podsljemenskim proplancima. Nikad nisu imali problema s krpeljima niti su ih primjećivali. Ona se nakon antibiotske terapije nije osjećala dobro.

– Stalno sam bila umorna. Na poslu mi je bilo jako naporno. Blagajnica sam u trgovini. Stalno su me boljeli mišići, osjećala sam slabost, a onda su počele i druge tegobe koje su dovele do paralize desne strane tijela. Počeo mi se gubiti vid u desnom oku i bila sam gotovo nepokretna.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:43

Tad sam bila u prvom stadiju bolesti - prepričava Monika dodajući kako su je zadržali na liječenju. Sljedećih godinu dana provela je na bolovanju. Ima troje djece. Najstarija kći danas ima 24 godine, sin 22, a najmlađa kćer šest. No tad je imala tek godinu dana.

– Nisam ništa mogla raditi jer sam se brzo umarala. Stalno me nešto boljelo, tako da su suprug i djeca preuzeli brigu o najmlađoj kćeri i kući. Nisam mogla ustati iz kreveta. Posjetila sam sve liječnike koje sam mogla i napravila sve pretrage koje su mi mogli preporučiti, no nalazi nisu ništa pokazivali - kaže i nastavlja:

Ponovno u bolnici

- Pretražujući internet javila se sumnja da bi to moglo biti povezano s borelijom od prije godinu dana. Poslala sam o svojem trošku 2016. krv u laboratorij u Sloveniji i nalaz se vratio pozitivan. Javila sam se u bolnicu. Hospitalizirali su me i četiri sam tjedna primala snažne antibiotike intravenozno, a zatim još dva tjedna doma pila antibiotike - kaže i dodaje kako joj se stanje još tijekom terapije značajno popravilo pa je mislila da je najgore iza nje.

No nakon što se Monika oporavila fizički, javile su se nove smetnje.

– Postala sam smetena, počela sam gubiti ravnotežu, a onda su se javili napadaji zbog kojih bih padala u nesvijest. Primjerice, dok bih gledala titrajući ekran, iznenada bi mi se sve zacrnilo i srušila bih se. To je trajalo još godinu dana, sve do studenog prošle godine, kad sam u jednom tjednu imala tri napadaja. Opet sam se javila svojoj liječnici, koja me stavila na ponovljenu antibiotsku terapiju. Ustanovilo se da mi se borelija učahurila u mozgu i stvarala neurološke probleme - priča Monika.

Još je oprezna

Neurološke probleme sanirali su lijekovima protiv epilepsije pa se sad osjeća bolje. Ipak, posljedice borelioze su stalne.

Kako prepoznati ubode kukaca i pružiti najbolju prvu pomoć
Kako prepoznati ubode kukaca i pružiti najbolju prvu pomoć

- Cijelo vrijeme imam tremor u rukama, napadaji mi se mogu vratiti u svakom trenutku, a okidač za njih su fizički umor, neispavanost i stres. Pazim na prehranu i trudim se jesti što zdravije. Imala sam sreću što su moji kolege na poslu puni razumijevanja pa sam se vratila na svoje radno mjesto, a oni su uvažili specifičnosti moje bolesti i olakšali mi maksimalno. Nakon svega, bojim se za svoju obitelj. Nisam ih puštala u vrt neko vrijeme. Koristimo sve moguće repelente, a dodatno sam repelentima zaštitila i bilje u vrtu. Imam kućne ljubimce, pa i njima redovito kupujem zaštitna sredstva. Kad nakon boravka u vrtu ulazim u kuću, obavezno sa sebe skinem sve što sam nosila i ostavim vani neko vrijeme. Suočavanje s bolešću vuče vas na dno i svako novo pogoršanje podsjeća da je bolest prisutna. Nadam se da će ova faza potrajati što dulje - kaže Monika.

Oprez! Iako izgleda učinkovito, nikad ovako ne skidajte krpelje
Oprez! Iako izgleda učinkovito, nikad ovako ne skidajte krpelje

A Valentina Baticeli (38) iz Jalševca Nartskog kraj Zagreba prve simptome primijetila je u lani u lipnju. Vratila se s vjerničkog putovanja u Crnu Goru, gdje je spavala na otvorenom, a tri dana poslije primijetila je bljeskove pred očima i bila je jako umorna.

- Mislila sam da sam iscrpljena zbog putovanja, no umor se nastavio. Iznenada mi je počelo bljeskati pred očima, a usnica mi se spustila u lijevom kutu te se počela nekontrolirano trzati - prepričava Valentina.

 Kaže da nije pronašla krpelja na sebi niti je osjetila ubod. Otišla je liječnici, koja ju je prvo poslala neurologu u KB Dubrava.

Napokon dijagnoza

- Mislili su da imam moždani udar. Liječnik mi je rekao da kod svoje doktorice opće prakse uzmem uputnice i poslao me na niz pretraga. Rekao je da je vjerojatno riječ o stresu ili umoru. No kad sam došla svojoj doktorici, rekla mi je da jako loše izgledam i izmjerila mi temperaturu 38,9. Poslala me u ‘Fran Mihaljević’, gdje su me, opet u strahu da imam moždani, poslali nazad u KB Dubrava. Sljedećih tjedan dana manje se kretala. Uglavnom je doma ležala i pila lijekove protiv bolova. Zatim je počela obilaziti liječnike.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

04:00

- Obavila sam sve pretrage na koje su me poslali, no nalazi nisu pokazivali ništa. Rekli su mi da sam vjerojatno umorna ili da sam pod stresom - kaže.

Godinu dana je trpjela simptome koji su se pogoršavali. Lani u prosincu slučajno je došla u Sarajevo. Susrela se s liječnicom koja se inače bavi lajmskom bolešću i ona ju je u razgovoru pitala zašto joj je lijeva strana tijela ukočena.

- Odgovorila sam joj da imam neke smetnje. Rekla mi je da sam, po svemu sudeći, vjerojatno njezina pacijentica. Odmahnula sam rukom, ali sam je svejedno poslušala i napravila preporučene pretrage. Liječnici su temeljem nalaza krvi i pregleda utvrdili da je doista riječ o toj bolesti. U bolnici u Sarajevu sam intravenozno primala antibiotik, a zatim ću još sljedeće dvije godine, uz prekide, antibiotike piti oralno - rekla je Valentina.

Požalila nam se da još osjeća bolove, ali zadovoljna je zato što je liječenje zaustavilo razvoj njezine bolesti. Njezina borelija se začahurila u mozgu i u središnjem živčanom sustavu. Nepovratno joj je razorila živce na lijevoj strani tijela.

Nada se najboljem

- Imam stalan tremor u lijevoj ruci i lijevoj nozi. Živci mi se više nikad neće oporaviti, no barem bolest neće napredovati. Liječnici su mi rekli da sam došla u posljednjem trenutku. Nadam se svijetloj budućnosti - kaže nam majke troje djece.

Oprez, najčešće se ‘hvataju’ za bedra, prepone i vlasište

Krpelji ne lete niti skaču. Oni se u potrazi za domaćinom kao nimfe i odrasle jedinke uspinju uz travnatu i grmoliku vegetaciju, gdje čekaju prolazak domaćina uz kojeg se primaju te na kojem će idućih nekoliko sati tražiti idealnu poziciju za ubušavanje, tj. hranjenje.

To su mjesta na kojima je koža meka i vlažna ili gušće prekrivena dlakom, poput prepona, bedara, vlasišta, pazuha i slično. Proces probijanja kože domaćina nazubljenim rilcem traje oko dva sata, a bezbolan je zbog anestetskog djelovanja sline krpelja koja također pomaže boljem prianjanju uz kožu domaćina na mjestu uboda, pojasnio je dr. Marko Vucelja. Dodaje kako do prijenosa patogena dolazi u razdoblju od 24 do 48 sati od početka hranjenja. Krpelja je, napominje, nužno, bez oklijevanja i odugovlačenja, otkloniti odmah čim ga se primijeti.

Dvadeset je vrsta u Hrvatskoj i svi mogu prenijeti zarazu

U Hrvatskoj živi dvadesetak vrsta krpelja, od kojih su u kontinentalnom dijelu najučestaliji šumski ili obični krpelj te ornamentirani krpelj, odnosno u mediteranskom dijelu smeđi pseći krpelj. Svi oni mogu biti prijenosnici zaraznih bolesti, pojašnjava dr. Vucelja. Zadržavaju se u sjenovitim i vlažnim šumskim područjima, na rubovima šuma, pašnjacima, livadama s višom travom te u parkovima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...