Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zbog ljuljačke za uspavljivanje umrle već 73 novorođene bebe

None Foto: Dreamstime

Iako su ovakvi krevetići dugo omiljeni mnogim roditeljima zbog lakoće uspavljivanja ili zabave za bebe, ipak se pokazalo da nisu dovoljno sigurni te su ih mnogi povukli iz prodaje

Američka Komisija za sigurnost potrošačkih proizvoda (CPSC) izdala je upozorenje protiv korištenja ljuljački za bebe jer nisu statične te postoji opasnost od prevrtanja. Pritom dodaju da su prema podacima, čak 73 slučaja smrti novorođenčadi povezana s takvim proizvodima.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pedijatri savjetuju da bebe trebaju spavati i ležati na ravnoj, statičnoj podlozi, a istraga, tužbe i istraživanja otkrili su da je nerazmjeran broj dojenčadi preminuo zbog spavanja u takvim krevetićima jer nisu bili u ravnom, vodoravnom položaju.

Istraživanje sugerira da spavanje pod nagibom povećava rizik da se beba prevrne ili uguši. Čak su neke tvrtke koje proizvode krevetiće i igračke za djecu iz prodaje povukle takve proizvode. 

Savjet roditeljima je da bebu ne stavljaju u položaj pod kutem većim od 10 stupnjeva. 

VRHUNAC SA ŠEST TJEDANA Normalno je da bebe plaču dva sata dnevno u prva dva tjedna

Iako su ovakvi krevetići omiljeni mnogim roditeljima zbog lakoće uspavljivanja ili zabave za bebe dok su budne, ipak se pokazalo da nisu dovoljno sigurni, prenosi Daily Mail. 

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM

Komentari (14)
  • Koji ste vi pacijenti, mrtve bebe i onda ispod video zezancija s tim likom? Koji vam je vrag?

    8. 11. 2019,   21:20
  • Brate ja imala jednu i doslovno dite mi u njoj spavalo pola godine, s time da sam je tek s navršena 3mj počela koristit, cilu večer bi to ljuljalo, znam da je meni bilo spas, bar se naspavam, a i bebi jer bi inače ostalo bez glasa, oboje smo profitirali

    8. 11. 2019,   22:32
  • Moja djeca su koristila takve ljuljačke i nikada nisam imala takvih problema.

    9. 11. 2019,   10:22