Obavijesti

Lifestyle

Komentari 49

Zbog nabildanih su modela s TV reklama muškarci nesretni

Zbog nabildanih su modela s TV reklama muškarci nesretni

Realityji i reklame uvelike su krivi za nesigurnost kod mladih djevojaka, što je rezultiralo i porastom kozmetičkih operacija - a znanstvenici sad kažu da su i muškarci tome podložni

VIDEO

Nedavno provedeno istraživanje je pokazalo da se zbog mišićavih muških savršene puti, kakve vidimo na reklamama, gledatelji kod kuće osjećaju loše u svojim tijelima. Ako na televiziji gledaju modele sa savršeno oblikovanim tijelima i definiranim mišićima, muškarci će htjeti biti viši, jači i vitkiji, otkrila je studija.

Znanstvenici sa Sveučilišta Sunshine Coast okupili su i anketirali 110 muškaraca kako bi proučili učinke drugih, 'zgodnih' muškaraca na TV-u. Ispitanici su ocjenjivali sebe u osam kategorija ocjenama od jedan do deset, a onda su iste svoje karakteristike ocijenili nakon gledanja 'idealnih muškaraca'.

Zanimljivo je da su im zbog gledanja fotografija modela 'ocjene sebe' pale za tri posto, zbog modela u spotovima za svega pola posto, a zbog muškaraca  TV reklamama im se zadovoljstvo sa vlastitim tijelom smanjilo za ukupno 11 posto. 

Znanstvenici su otkrili tako da na muškarce popratna glazba i fotografije nisu imali mnogo učinka, no zbog fit muškaraca na TV-u značajno im se smanjivalo zadovoljstvo s vlastitim tijelom.

- Shvatili smo da je televizija, odnosno gledanje idealtipskih muškaraca u njima, jedini medij koji može izazvati nezadovoljstvo vlastitim tijelom kod muškarca, vjerojatno zbog usporedbe - napisala je voditeljica istraživanja dr. Kate Mulgrew.

Pobijedite pet modernih navika koje uništavaju bioritam tijela
Pobijedite pet modernih navika koje uništavaju bioritam tijela

- Nezadovoljstvo muškaraca sa vlastitim tijelom se rađa iz više razloga i može ga karakterizirati želja za dobivanjem mišićne mase, smanjenjem kilaže ili za drugačijom visinom. Različiti su oblici nezadovoljstva s tijelom povezani s razvojem poremećaja u prehrani, smanjenom fizičkom aktivnošću, uzimanjem steroidima, pa čak i depresijom - objasnila je dr. Mulgrew, a s njom se slaže i psiholog s University Collegea u Londonu dr Dimitrios Tsivrikos, koji napominje i kako je TV oglašavanje vjerojatno najmoćnije jer je 'dizajnirano da ljudima uđe pod kožu'.

- Što smo nečemu duže izloženi, to je veći utjecaj i to je 'problem' kod televizije; jer ćete na društvenim mrežama poput Facebooka ili Instagrama kao i u stvarnom životu nešto vidjeti i na to brzo zaboraviti ; no televizija će vas na neko vrijeme zadržati - objašnjava dr. Tsivrikos i dodaje da oglašavanje u TV reklamama ima dulje vremensko razdoblje u kojem 'stvara priču', a što smo joj dulje izloženi, postaje gore za nas.

Tu tvrdnju nadopunjuje i primjerom TV spotova u kojima se pokazuju muškarci sa isklesanim prsima koji, kaže, imaju puno veći,  učinak na nas od zgodnog tipa koji prolazi ulicom. 

- S tim se žene suočavaju već desetljećima, a one sa besprijekornim tijelima zato oskudno odjevene 'prodaju' svašta, od šminke do flaširane vode - kaže dr. Tsivrikos za Daily Mail, te napominje kako zavist zbog izgleda postaje sve veći problem za mlađe muškarce, jer se mlađe generacije više ponose svojim izgledom i brinu za svoje zdravlje puno više nego su brinuli njihovi očevi ili čak djedovi.

Preporuka liječnika: Pet setova vježbi za sve one starije od 50
Preporuka liječnika: Pet setova vježbi za sve one starije od 50

- Usmjerenost mlađih generacija na zdravlje povezana je s idejom savršenog tijela i idejom da je savršeno tijelo zdravo - rekao je on i zaključio: "Naravno da je dobro zdravo jesti dobro i ići u teretanu, ali često viđamo muškarce koji odu u krajnost zbog čega je dobro imati realan cilj i ne tražiti previše od sebe".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku