Obavijesti

Lifestyle

Komentari 26

Zbog neobičnog sindroma ima mikropenis, dojke i visok glas

Zbog neobičnog sindroma ima mikropenis, dojke i visok glas

Doktori su otkrili da pati od sindroma nestalih testisa koji se, ako je na vrijeme otkriven, može djelomično liječiti injekcijama testosterona. On je cijeli život živio bez medicinske pomoći...

VIDEO

Neimenovanom pacijentu je s 42 godine dijagnosticiran 'sindromom nestalih testisa', unatoč tome što nema testise cijeli svoj život. Muškarac iz Portugala zbog toga je imao dojke, mikropenis i visoki glas.

Kod obostrane anorhije (sindrom nestalih testisa), testisi su vjerojatno postojali, ali su resorbirani prije ili nakon rođenja. Vanjsko spolovilo i Wolffove strukture su normalni, ali nedostaju strukture koje se razvijaju od Müllerovih kanala. Zato se smatra da je tkivo testisa moralo postojati do 12. tjedna embriogeneze, jer je došlo do diferencijacije testisa, a stvarali su se testosteron i Müllerov inhibitorni faktor, piše u MSD priručniku o sindromu.

Od doktora je dobio injekcije testosterona koje su mu pomogle da mu se produbi glas, smanje grudi, i čak pojača dlakavost lica. Doktori ostaju zbunjeni što se točno dogodilo s njim kao djetetom jer je kao mali odvojen od svojih bioloških roditelja.

Međutim, vjeruju da su mu se testisi još dok je bio u maternici zapetljali, što im je prekinulo dotok krvi i prouzročilo otpadanje.

Bizarnu priču su prvo objavili doktori u Lisabonu u časopisu British Medical Journal Case Reports te su priložili samo fotografiju torza čovjeka, kako bi sakrili njegov identitet. Čovjek porijeklom iz Angole se nedavno javio u bolnicu De Egas Moniz žaleći se na ženske fizičke osobine koje ima cijelog života. 

Doktori su otkrili da pati od 'interseksualnosti'. U pitanju je spolno razlikovanje koje odstupa od uvriježenog društvenog spolnog razlikovanja koje osobe dijeli samo na dvije kategorije - na osobe muškog i ženskog spola.

Iako je imao muško lice, njegova je tjelesna struktura bila ženstvena, s grudima, širokim kukovima i oblikovanim bedrima, otkrili su dr. Francisco Sousa Santos i kolege.

Rat spermija: Glavni razlog za seks je potreba za opstankom
Rat spermija: Glavni razlog za seks je potreba za opstankom

Osim što muškarac ima mikropenis, nedostaju mu testisi, zbog kojih su doktori u početku vjerovali da se nikad nisu ni spustili iz abdomena.

Iako je priznao da su ga u prošlosti privlačile žene, nikad nije imao seksualni odnos. Hormonalni test je pokazao da proizvodi nedovoljnu količinu testosterona - kojeg proizvode testisi.

Doktori su ga potom poslali na ultrazvuk, koji je pokazao da mu se testisi ne nalaze u abdomenu. Muškarac je odbio kirurškim putem potvrditi ovo saznanje, a nakon svih pretraga doktori su zaključili da je u pitanju bilateralna anorhija (nedostatak testisa)

'Sindromom nestalih testisa' obično se dijagnosticira pri rođenju, što omogućuje pacijentima da u ranoj dobi započnu terapiju nadomjestka testosterona.

Čuvali su se za brak, a onda su shvatili da se ne mogu seksati
Čuvali su se za brak, a onda su shvatili da se ne mogu seksati

Ovo je jedan od samo dva poznata slučaja muškaraca sa 'sindromom nestalih testisa' koji se tako kasno otkrio. Budući da je sindrom jako rijedak, ne postoje jasne upute kako bi ga se trebalo liječiti. 

Kako bi mu pomogli da razvije mušku strukturu tijela, doktori su mu za početak odlučili svaka tri tjedna davati injekciju s 250 grama testosterona. U prva tri mjeseca, doktorima je rekao da mu se pojačao libido, da ima jaču bradu, dublji glas, manje dojke i više energije nego prije

Doktori tvrde da ovaj slučaj naglašava kako doktori trebaju biti svjesni hipogonadizma - smanjenja ili odsutnosti hormona koje proizvode testisi i jajnici - čak i kod odraslih osoba.

SVAKI ZNAK IMA 3 SAVRŠENA PARA: Tko je vaša srodna duša prema vašem horoskopskom znaku?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje