Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zbog rijetke bolesti djevojčica je dvije godine 'trzala' glavom

None Foto: New England Journal of Medicine

Bobble head sindrom javlja se kao dio poremećaja mozga i otežanog otjecanja tekućine, a uzrok je najčešće nepoznat, kaže dr. Hećimović koji u više od 30 godina rada nije čuo za takav slučaj u Hrvatskoj

Jedino kad djevojčica ne klima glavom je kad spava, a kad priča i kad jede mrdanje se smanji na minimum. No, nesretnica iz Indije pune dvije godine, po cijele dane mrda glavom gore-dolje. Tamošnji liječnici uvjereni su da se curica rodila s cistom na mozgu. Kako nitko nije znao, nitko nije ni reagirao.

POGLEDAJTE VIDEO:

Međutim, cista je s godinama rasla pa je toliko narasla da je počela pritiskati živce u mozgu što je prouzročilo nekontrolirano trzanje. Nakon što je stigla u bolnicu u New Delhiju, neurolozi su dijagnosticirali da je riječ o takozvanom BHDS sindromu, odnosno Bobble head doll syndrom.

Foto: New England Journal of Medicine

- Ovaj poremećaj se najčešće javlja kao dio poremećaja razvoja mozga i otežanog otjecanja moždane tekućine - likvora. Kao posljedica dolazi do nakupljanja likvora u središnjem dijelu mozga, u tzv. trećoj moždanoj komori. Uzrok je najčešće nepoznat. Šupljina se ispunjava tekućinom iz mozga (likorom), te nastaje cista velićine manje ping-pong loptice koja pritišće okolne strukture mozga.

NEIZVJESNO STANJE Dječak je u komi zbog rijetke bolesti - mozak mu je natekao

Sindrom se može javiti i kao posljedica tumora koroidnog pleksusa, stanica koje pojačano luče likvor. Naime, cista nastaje jer je blokiran odvod tekućine pa se ona pojačano nakuplja u mozgu, a prazni se sporo, kap po kap - kaže prof. dr. sc. Hrvoje Hećimović.

Sindrom se javlja negdje oko treće ili četvrte godine života dok se mozak još razvija, a doktor Hećimović kaže kako u svojih 30-tak godina rada nije imao takvog pacijenta.

Foto: New England Journal of Medicine

- Teško ga je ne primjetiti jer dijete pomakne glavu nekoliko puta u sekundi, pa često zbog toga ne može normalno ni jesti ni piti. No srećom, ovaj poremećaj nije nasljedan, a može se liječiti tako da se III komora mozga kateterom poveže sa trbušnom šupljinom pa se tekućina drenira u trbuh. Sindrom ne ostavlja nikakve posljedice i nije smrtonosan ako se na vrijeme pacijent javi liječniku - objašnjava dr. Hećimović.

LOŠE VIJESTI ZA 'NOĆNE PTICE' Isplati se! Tko rano rani, puno bolje se koncentrira cijeli dan

Cista nije, srećom, utjecala na ništa drugo, tako da djevojčica normalno govori i razvija se. Kirurzi su je operirali i izlučili cistu, te smanjili pritisak koji je stvarala, te su se nakon šest tjedana njezine muke smanjile. Mrdanje nije više toliko izraženo, sve je sporije i manje. Liječnici se nadaju da će u budućnosti postpuno prestati.

Komentari (2)
  • Moždana tekućina zove se likvor

    17. 2. 2019,   12:43