Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zbog rijetke bolesti zaudara po pokvarenoj ribi - nema pomoći

Nesretna žena pati od Trimethylaminurije, metaboličke bolesti zbog koje joj tijelo zaudara na pokvarenu ribu, luk i izmet. Svoj miris opisuje kao kombinaciju prvog i drugog

Kelly Fidoe-White, 36-godišnjakinja iz engleskog Oldhama, već godinama boluje od rijetke, metaboličke bolesti Trimethylaminuria. Bolest je poznata i kao sindrom ribljeg mirisa jer tijelo zaudara po mirisu pokvarene ribe, luke i izmeta.

Kelly je oslobođena mirisa izmeta, ali miris pokvarene ribe u kombinaciji s lukom ne donosi joj dobro. Zbog tog problema prebačena je u noćnu smjenu na svom radnom mjestu, u gradskoj bolnici.

Žena boluje od sindroma ribljeg mirisa | Autor: Prije se tuširala i mijenjala odjeću dva puta dnevno te uz to trošila cijelu bocu dezodoransa kako bi prikrila miris, ali sve je bilo uzalud. Osim samog mirisa, postoji vrlo malo drugih simptoma, a ljudi koji boluju od nje nerijetko su skloni depresiji i društvenoj izolaciji.

Od ove rijetke bolesti u svijetu boluje između 300 i 600 ljudi, a razvija se kada tijelo više ne može razgrađivati tvari iz namirnica koje sadrže kolin, bezbojni prah lako topiv u vodi. Tada tijelo počinje lučiti isti miris kroz znoj, dah i urin. U cijeloj ovoj priči nevjerojatno je da Kelly nema osjet mirisa, piše The LAD Bible.

- Ne postoji tableta koja bi poboljšala moju situaciju, iako ja uzimam koktele tableta. U mladosti sam bezbroj puta čula da mirišem poput ribe, na što bih rekla da sam jela riblji sendvič - kaže Kelly.

- Bilo je užasno teško nositi se s tim kao tinejdžer. Provela sam sate i sate ispod tuša prije službene dijagnoze. Kipuća voda i ribanje kože do crvenila predstavljali su mi noćnu moru.

Žena boluje od sindroma ribljeg mirisa | Autor: BrightSide/Screenshot Foto: BrightSide/Screenshot Unatoč svojoj bolesti, Kelly je upoznala sadašnjeg supruga Michaela prije 16 godina. Par je sretan zajedno i neugodni mirisi im ne predstavljaju nikakvu prepreku u njihovoj ljubavi.

Komentari (65)
  • Povraca mi se od ovih komentara, bez suosjecanja. Svi samo osudjuju i zadirkuju. Izgleda da vi osobno poznate tu jadnu zenu i njen problem pa imate argumente za takve rijeci! Lijepo su vas doma odgojili. Kako vas nije sram???

    22. 2. 2017,   07:34
  • Nije joj to zgodno,ali mora se nositi sa tim i nastaviti život.

    22. 2. 2017,   08:01
  • jadna žena nije joj lako, niti njoj niti partneru

    22. 2. 2017,   08:30