Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zbog šećera u grožđicama ili kruhu djeca neće moći zaspati

NE PRETJERUJTE Brokula može loše utjecati na koncentraciju, kelj usporiti rad štitnjače, suho voće uzrokovati nemir i nesanicu, a mrkva promijeniti boju kože...

Kad je u pitanju zdrava prehrana djece, roditelji najčešće smatraju kako su to veće količine svježeg voća i povrća te kako treba izbjegavati slatkiše i grickalice. Ipak, ne treba pretjerivati ni s čime, a korisnost neke namirnice često ovisi i o dobu dana. 

- Grožđice su odlična zamjena za slatkiše, no ipak ih treba izbjegavati navečer zbog energije koja dolazi iz šećera - objašnjava nutricionistica Mirna Trumbetaš.

Foto: Dreamstime

Kao i ostalo sušeno voće, sadrže velike količine šećera, zbog čega su djeca živahnija i teže će zaspati. Iz industrijskih slatkiša i voćnih sokova djeca dobivaju isključivo šećer, i to kroz umjetne zaslađivače koji stvaraju navike pa stalno žele još. No i previše mrkve može izazvati probleme, poput karotenemije

Karoten je molekula koja topi mast i prevelike količine se nakupljaju u vanjskom dijelu kože, a to rezultira narančastom bojom kože na dlanovima, tabanima, na području koljena i oko nosa.

Dreamstime POSJEDICE SU OZBILJNE 7 tipova dječjeg ponašanja koje roditelji ne bi smjeli ignorirati

Salicilati su tvari koje se nalaze u pojedinim vrstama povrća, poput brokule, boba i kiselih krastavaca. Za njih se vjeruje da mogu uzrokovati nemir i probleme s koncentracijom kod djece koja su inače sklona manjku koncentracije. T

o ne znači da brokulu treba izbaciti iz menija, no ne treba pretjerivati. Prema nekim istraživanjima, kelj je također namirnica s kojom ne treba pretjerivati jer prevelike količine mogu uzrokovati hipotireozu (usporen rad štitnjače).

Foto: Dreamstime

- Točno je da neko zeleno povrće, poput kelja, sadrži goitrogen koji može usporiti rad štitnjače, no do toga dolazi kad ga se jede u vrlo velikim količinama koje teško da dijete može pojesti - govori Trumbetaš.

Špinat obiluje bjelančevinama, vlaknima, vitaminima i mineralima, no sadrži i velike količine oksalata, tvari koja pospješuje stvaranje bubrežnog kamenca, pa i s njim treba umjereno. 

Foto: Dreamstime

Previše naranča i rajčica može uzrokovati gastroezofagealni refluks. Stoga stručnjaci savjetuju ne više od dvije na dan. Problem može biti i previše kruha jer sadrži brojne umjetne dodatke.

Česti je konzervans kalcij propionat koji može uzrokovati gastro-intestinalne infekcije, začepljenje nosa i nesanicu.

VIDI OVO: Kylie svima pokazala svoju kolekciju torbica i pola njih su Birkinice.

Komentiraj, znaš da želiš!