Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Zbog serije 'Uvod u anatomiju' mnogi imaju zablude o liječenju

Zbog serije 'Uvod u anatomiju' mnogi imaju zablude o liječenju

Tim kirurga je proučio 290 fiktivnih pacijenata u spomenutoj seriji kroz 269 epizoda u prvih 12 sezona. Potom su te podatke usporedili s 4812 ozlijeđena pacijenta iz stvarnog života

VIDEO

Američka serija "Uvod u anatomiju", kod gledatelja stvara pogrešnu sliku o zdravstvenoj zaštiti u SAD-u, kao i o načinu te brzini liječenja. Ova serija dostigla je brojku od 9 milijuna gledatelja po epizodi od kada se počela prikazivati 2005. godine. 

Iako nigdje nije naznačeno da se radi o edukativnom sadržaju, Amerikancima je to primarni izvor zdravstvenih informacija. Nakon analize 269 epizoda, tim kirurga traumatologa zaključio je da ova serija gradi nerealna očekivanja kod pacijenata, prenosi Daily Mail

Djeca zbog plastike oko sebe mogu ući u pubertet s 8 godina
Djeca zbog plastike oko sebe mogu ući u pubertet s 8 godina

- Mislim da većina bolnica, kirurga i medicinskih sestara ne shvaća koliko nešto poput televizijske serije može utjecati na ono što pacijent očekuje od skrbi koju dobiva - kaže dr. Jordan Weinberg iz St. Joseph's bolnice i Medicinskog centra u Phoenixu, ujedno i glavni autor studije.

- To je osobito važno gledajući iz perspektive traumatologije, jer ti pacijenti nisu imali vremena da im liječnici kažu što mogu očekivati. Iznenada se nađu u bolnici, a jedina referentna točka mogla bi im biti serija "Uvod u anatomiju" - dodaje dr. Weinberg.

Napominje da ne kritizira tu seriju, već da je zapravo vrlo impresioniran točnošću podataka i mnogim malim detaljima. To niti ne čudi obzirom da se tvorci serije konzultiraju sa zdravstvenim organizacijama kako bi sve bilo što vjerodostojnije.

- Ne krivim pacijente što stvaraju određenu sliku o nama. I osjećaji kako radi policija ili odvjetnički ured vjerojatno se temelji na onome što ljudi vide na TV-u, jer drugih iskustava nemaju, a tako je i s bolnicama - naglašava ovaj stručnjak.

Thinkstock

Kaže da su na TV-u vremena oporavka pacijenata dramatično ubrzana, a smrtnost iznimno visoka - pa pacijenti to mogu i očekivati u stvarnosti ili strahovati od toga. Za ovakav zaključaj ima konkretne brojke.

On i njegov tim proučili su 290 fiktivnih pacijenata u spomenutoj seriji kroz 269 epizoda u prvih 12 sezona. Potom su te podatke usporedili s 4812 ozlijeđena pacijenta registrirana u Nacionalnoj traumatološkoj bazi 2012..

Sjedite li satima pred TV-om? Riskirate razvoj ovih bolesti...
Sjedite li satima pred TV-om? Riskirate razvoj ovih bolesti...

Stopa smrtnosti je u seriju bila tri puta veća nego u stvarnom životu - 22 posto u odnosu na realnih 7 posto. Također, većina pacijenata (njih 71 posto) iz serije otišla je ravno s hitne medicinske skrbi u operacijske sale, a realna brojka je 25 posto. 

U seriji je samo šest posto pacijenata, koji su preživjeli, prebačeno u ustanovu za dugoročnu njegu za razliku od 22 posto koliko ih se prebaci u stvarnom životu. Polovica fiktivnih pacijenata je nakon ozbiljne ozljede provela manje od tjedan dana u bolnici dok je 80 posto pacijenata iz realnog života u bolnici ostalo mnogo duže.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti