Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Zbog štitnjače se gube vlasi, a sijede se pojavljuju preko noći

Zbog štitnjače se gube vlasi, a sijede se pojavljuju preko noći
1

Redovito prečvrsto vezanje kose u konjski rep ili punđu može potaknuti ispadanje kose, a dosadna prhut često je nasljedna. Sijeđenje preko noći pripisuje se stresu

VIDEO

Ispadanje od 70 do 100 vlasi na dan posve je normalno, smatraju stručnjaci. Ipak, čini li vam se da gubite puno više od toga, preporučljivo je potražiti savjet dermatologa. Jedan od mnogih uzroka može biti prečvrsto i previsoko stezanje kose na tjemenu - konjski rep, punđa... Nosi li ih se bez prestanka, takve frizure mogu oslabjeti korijen kose te uzrokovati lomljenje i ispadanje vlasi. Lomljiva kosa također može biti posljedica učestalog bojenja, izbjeljivanja i ravnanja, a suha, beživotna kosa bez volumena može upućivati na slabiju aktivnost štitnjače. No prhut, osim što je dosadna, ne predstavlja zdravstveni rizik.

- Prhut je ‘neupalni’ oblik genski određene bolesti - seboroičnog dermatitisa (upala kože praćena crvenilom, svrbežom i ljuskanjem), koji se manifestira pojavom većeg broja suhih ili masnih ljusaka na vlasištu. Pojavljuje se na područjima s većim brojem žlijezda lojnica - vlasište, lice i gornji dio trupa. Kao najčešći uzroci navode se gljiva iz roda Malassezia, aktivnost enzima lipaze, imunološka aktivnost i stres - objašnjava mr. sc. Jadranka Sokol dr. med., specijalistica dermatovenerologije. Liječenje uključuje izmjene u prehrani te korištenje posebnih šampona. Osim sklonosti prhutanju, nasljedna je karakteristika i rano sijeđenje kose.

- Kad se sijeda kosa pojavi prije 20-ih godina, riječ je o nasljednom prijevremenom sijeđenju. Na njegovu pojavu mogu utjecati i hipertireoidizam, perniciozna anemija, vitiligo, zarazne bolesti poput malarije te kemoterapija - kaže Jadranka Sokol.

Bolesti vraćaju pigment sijedima

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Retinoidi, triparanol i mephesin spominju se kao lijekovi koji mogu utjecati na prijevremeno sijeđenje kose. S druge strane, određene bolesti (Adisonova bolest, porphyria cutanea tarda...) mogu potaknuti vraćanje pigmenta već sijedoj kosi, objašnjava dermatovenerologinja Jadranka Sokol.

Dlake 'pobijele' prema redoslijedu

Godine početka pojave sijede kose variraju od ranih 20-ih do 60-ih ili čak 70-ih. Prvo se mijenja kosa na čeonom predjelu, a zatim se proces širi na ostatak vlasišta. Dlaka na bradi može posijedjeti prije od dlake na glavi. Dlake na pazuhu, obrvama i pubičnoj regiji mijenjaju se zadnje, kaže dr. Sokol.

Pomoć iz omega-3 kiselina i vitamina B6 

Seboroični dermatitis genski je određena bolest, koja je češća u obiteljima s alergijskom predispozicijom te u ljudi koji pate od depresije, neuroloških bolesti, Parkinsonove bolesti i imunoloških deficijencija, primjerice side. Prhutanje može biti simptom i drugih kožnih bolesti kao što su psorijaza i ekcem. Prhutanje vlasišta liječi se šamponima koji sadrže ljekovite tvari kao što su 2-postotni ketoconazol, 2,5-postotni selenium sulfid, 1-2-postotni zinc pyrithion te kremama i losionima koji sadrže kortikosteroide, salicil, sumpor, katrane i slično. Dodavanje prehrani omega-3 kiselina, vitamina B6 i gamalinoleinske kiseline može poboljšati stanje.

Vlasište je jače uz jaja i losos

Jelovnik za sjajnu kosu trebao bi uključivati losos, koji je bogat omega-3 kiselinama, te špinat, mrkve i iznutrice - odličan izvor vitamina A. Važne vitamine skupine B nadoknadit ćete uključite li u prehranu grahorice, cvjetaču, orašaste plodove, soju i jaja. Vitamini C i E potiču cirkulaciju vlasišta hraneći korijen dlake. Izvor vitamina C je voće i povrće, a vitamina E bademi i kikiriki.

Posijedjeti se može preko noći

Opisana je i pojava naglog sijeđenja preko noći, što se pripisuje jakom stresu. I neki lijekovi mogu uzrokovati posvjetljivanje kose, kaže dr. Sokol.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'