Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zbog straha porođaj dulje traje - adrenalin remeti rad mišića

None Foto: Dreamstime

Svaka peta žena panično se boji porođaja, što češće vodi do epiduralne ili carskog reza. Adrenalin sprečava mišićne kontrakcije maternice da odrade svoj posao.

Nervozne i uplašene trudnice u prosjeku rađaju osam sati, a one koje su smirene i opuštene - samo šest i pol, utvrdili su znanstvenici. Smatra se da čak svaka peta žena ima veliki strah od porođaja, a kad su ljudi uplašeni, luči se adrenalin. On pak sprečava mišićne kontrakcije uterusa da pravilno rade, što produljuje trajanje porođaja. 

Foto: Dreamstime

Također, ženama koje su pretjerano uplašene, porođaj češće završava korištenjem epiduralne analgezije ili carskim rezom. Znanstvenici sa Sveučilišta u norveškom Oslu proveli su anketu na 2206 žena u 32. tjednu trudnoće. Oko 7,5 posto trudnica koje su čekale prvo dijete priznalo je da se boji porođaja.

Strah se može odagnati dobrom pripremom za porođaj jer se u principu žene najviše boje nepoznatog. Trudnički tečaj, posjet bolnici i rađaoniw u kojoj će roditi te informiranje o tome što se događa s tijelom tijekom porođaja smanjit će stres. 

Komentari (1)
  • Aj ne pisite gluposti.. Onda bi svaka zena dugo radjala. I ja sam se bojala u oba poroda, sa prvom zato sta je prvo. A sa drugom zato sta me uvatilo na cesti. I sas*ala sam se od straha, pa sam obe skupa radala 45 min.. Pola sata jednu i 15 min drugu.

    17. 11. 2017,   09:51