Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zbog sušenja rublja u kući zimi razina vlage raste za 30 posto

None Foto: Fotolia

Dobro izolirani, manji prostori najteže se provjetravaju, a povećanje vlage u domu može biti opasno za zdravlje zbog pogodovanja u razvoju plijesni, ističu stručnjaci

S hladnijim danima u većini kućanstava rublje se suši unutra, no prema najnovijem istraživanju to može naštetiti zdravlju, piše Daily Mail. Dvije trećine ljudi svoje rublje suši blizu radijatora što povećava razinu vlage za 30 posto u kućanstvu za vrijeme sušenja rublja, a za 15 posto u prosjeku. Zbog toga se manji prostori koji su dobro izolirani teže prozračuju. Time se povećava mogućnost za razvoj plijesni, koja može biti opasna za zdravlje. U kućanstvu postoji na desetke tisuća oblika plijesni no samo deset ih uzrokuje zdravstvene probleme, najčešće sinusitis, bronhitis i druga respiratorna stanja, kao i alergije. Plijesan je oblik gljivica koja se formira svugdje gdje je vlaga zarobljena, a najčešće oko tuševa, kuhinji te perilica za rublje. Također, plijesan se lako razvija u tapetama, podovima te oko prozorskih okna, ističu stručnjaci. 

- Plijesan se može razviti u svakom slabo provjetrenom domu, bez obzira na veličinu stambenog objekta, no najčešće tamo gdje vlaga "curi" - istaknuo je profesor medicinske mikologije Malcolm Richardson sa Sveučilišta u Manchesteru. 

Udisanje spora plijesni može rezultirati infekcijom koja oslabljuje imunitet, ali i prouzročiti alergijske reakcije, posebno astmu jer imunološki sustav reagira na spore nakon što one pronađu svoj put do gornjih dišnih puteva. 

Simptomi problema s plijesni uključuju kašljanje, stalan umor, iritaciju očiju i grla, glavobolje, iritaciju kože ili vrtoglavicu. 

Zbog povećane vlage uslijed sušenja rublja u kući, važno je svaki dan provjetravati dom i po mogućnosti tamo gdje se vlaga zadržava. Ako u kupaonici nemate prozore, upalite ventilaciju. Biocidi (pesticidi za gljivice) su također vrlo učinkoviti, ističu britanski stručnjaci. No nakon njihovog korištenja bitno je dobro provjetriti dom jer mogu biti opasni za zdravlje. U kupaonicama i kuhinjama savjetuju korištenje boje koja sadrži inhibitore plijesni jer tako sprečavaju njezino nastajanje. Također, bitno je svugdje gdje se vlaga zavlači popraviti zidove ili izolaciju jer se vlaga lako i brzo širi. U njezinom uklanjanju pomoći će i varikina. 

Komentari (29)
  • ja veša sušim na tavanu.tam de su i kobase,pa fino miriši.zato me naganjaju pesi po selu.

    3. 11. 2012,   11:53
  • Ako se pravilno zraći, i to nije takav problem, nekada je čak poželjno da se zimi malo podigne stupanj vlage u stanu. :-)

    3. 11. 2012,   16:56
  • Sve su to znale još i naše bake....vremena se mijenjaju ali se stare navike vraćaju. Na žalost danas, u vrijeme sušilica, većina žena i dalje suši veš na radijatorima, jer je struja preskupa. Postoji opasnost da ni radijatori više neće biti mjesto za sušenje veša, jer je i grijanje poskupjelo... ajmo, slijedeći članak!

    3. 11. 2012,   13:31