Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zbog velikih vrućina i hladnoća djeca se rađaju prije termina

None Foto: Dreamstime

Smatramo da je zdravlje budućih generacija djece ugroženo zbog klimatskih promjena - rekli su znanstvenici, a s njima se slaže i direktor centra za klimatske promjene Lancet Countdown

Znanstvenici koji su uspoređivali novorođenu djecu i vremenske prilike u SAD-u otkrili su da je u dane kada su temperature bile veće od 32 °C stopa nataliteta porasla za pet posto. Mnoga su djeca baš tih dana rođena nekoliko dana prije termina, a neka i po dva tjedna ranije od očekivanog poroda. Zbog toga kažu kako vjeruju da vrućina može uzrokovati hormonalne promjene u trudnica, koje onda brže rađaju.

Prerano rođenje može donijeti probleme kao što su manja porođajna težina, sporiji razvoj i sklonost raznim komplikacijama, a ovaj će se trend vjerojatno još pogoršati jer klimatske promjene kojima svjedočimo najavljuju još gore toplotne valove u narednim desetljećima, rekli su znanstvenici.

POGLEDAJTE VIDEO:

Naime, rekordne se razine ugljičnog dioksida stvaraju u atmosferi, hvataju sunčevu toplinu i podižu globalne temperature zbog čega su trudnoće u prosjeku trajale šest dana manje. Prof. Andrew Shennan s King's College u Londonu kaže da su ova otkrića valjana i dobro istražena, ali ne uzimaju u obzir i zašto se žene ranije porađaju.

Tim koji je provodio istraživanje sa prof. Barrecom na čelu smatra da je toplije vrijeme ubrzalo porode jer se zbog velikih vrućina podigla razina hormona oksitocina u maternici majki, zaduženog za poticanje poroda.

Foto: Dreamstime

Inače, oko deset posto beba rođenih u SAD-u svake godine rodi se prerano ili prije 37. tjedna, pa je to i najveći uzrok smrtnosti dojenčadi u SAD-u. U 2015. godini su tako 17 posto ukupne smrti dojenčadi činila prijevremeno rođena djeca i djeca sa malom porođajnom težinom.

- Ekstremne temperature, i tople i hladne već su ranije povezane s rizikom od mrtvorođene djece i preranih poroda, no mehanizmi i uzroci još nisu potpuno jasni -  rekao je prof. Shennan koji objašnjava da kao i mnoga zdravstvena stanja i temperatura može utjecati na osnovne tjelesne funkcije jer utječe na protok krvi i disanje majke i djeteta. Trudnice zato trebaju paziti na unos tekućine i hlađenje po prevrućem vremenu i obrnuto kad je prehladno, dodao je. 

Foto: Dreamstime

Prerano rođenje je uobičajeno, a prema dobrotvornoj udruzi Tommy's, oko 60 tisuća beba rađa se svake godine prije termina u Velikoj Britaniji, a za njih je i rizik od komplikacija tijekom i odmah nakon rođenja veći. Vjerojatnije je i da će im biti potrebna intenzivna njega, a mogu razviti i probleme s disanjem, oštećenja srca ili krvarenja u mozgu.

POSTOJE OZBILJNE POSLJEDICE Ovisni o pametnim telefonima: Mladi su u 'panici' bez mobitela

I dugoročno se prijevremeno rođena djeca suočavaju s većim rizikom od cerebralne paralize, oštećenjima sluha i vida, slabijom koncentracijom i problemima s učenjem, te s astmom, kažu u Mayo klinici. 

- Smatramo da je klimatizacija učinkovita strategija prilagodbe čovjeka, a da je zdravlje budućih generacija djece ugroženo zbog klimatskih promjena - rekli su znanstvenici s kojima se slaže i direktor istraživačkog centra za klimatske promjene Lancet Countdown, dr. Nick Watts koji kaže da su djeca najosjetljivija na promjene klime:

REUTERS/PXL | Autor: REUTERS/PXL Foto: REUTERS/PXL

- Njihova se tijela i imunološki sustav i dalje razvijaju, čineći ih osjetljivijima na bolesti i onečišćenje iz okoliša - rekao je on i objasnio da je 'šteta koja je nanesena u ranom djetinjstvu trajna, s posljedicama po zdravlje za cijeli život.

ZDRAVA ZANIMANJA Donosimo vam: Top 7 poslova koji su dobri za zdravlje

- Bez mjera svih zemalja za smanjenje emisija stakleničkih plinova, životni vijek i kvaliteta života biti će ugroženi, a klimatske promjene će definirati zdravlje cijele generacije - zaključio je.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZANCIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentari (1)
  • Naravno, općepoznato je kako se djeca u Skandinaviji i Africi redovno rađaju prerano... zbog velikih vrućina i hladnoća. Ti "znanstvenici" primaju plaću za ovakve stvari jel?

    4. 12. 2019,   09:18