Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zbog zagađenog zraka je 2016. u Europi umrlo 400.000 ljudi

None Foto: Pixabay

Iako razina opasnih i štetnih čestica u europskim gradovima opada, to ne odvija dovoljnom brzinom, te je zagađenje još uvijek najveći rizik iz okoliša kad se radi o zdravlju ljudi...

Loša kvaliteta zraka u 2016. godini uzrok je oko 400.000 prijevremenih smrtnih slučajeva u Europi, a gotovo svaki Europljanin koji živi u gradu izložen je razinama onečišćenja koje prelaze zdravu razinu, navodi se u izvješću Europske agencije za zaštitu okoliša (EEA) objavljenom u srijedu.

- Zagađenje zraka trenutačno predstavlja najveći rizik iz okoliša kad se radi o zdravlju ljudi - stoji u izvješću EEA.
Autor izvješća, stručnjak za kvalitetu zraka EEA, Alberto Gonzalez Ortiz, kaže da se, iako razina opasnih i štetnih čestica u europskim gradovima opada, to ne odvija dovoljnom brzinom.

- Još nismo dosegnuli standarde EU-a i daleko smo od toga da dosegnemo standarde Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) - ističe Gonzales Ortiz. Zakonske postavke EU-a trenutačno od država članica zahtijevaju da procijene razinu onečišćujućih tvari, uključujući ozon i štetne čestice te da poduzmu odgovarajuće mjere ako se dosegnu određena ograničenja.

MOGUĆE KOMPLIKACIJE U posteljici rodilja našli čađu - čestice onečišćenog zraka

Bugarska i Španjolska ne uspijevaju zaštititi građane

Zagađenje gradova štetnim česticama postalo je metom oštrijih ograničenja pošto je Sud EU-a u lipnju donio odluku po kojoj gradovi trebaju pravovremeno djelovati već u trenutku kada se razina onečišćenja prekorači preko 'crne točke', a ne na temelju prosjeka u široj regiji. 

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

 

U srpnju je Europska komisija, izvršno tijelo EU-a, od Europskog suda pravde zatražila poduzimanje mjera protiv Španjolske i Bugarske zbog loše kvalitete zraka u tim dvjema državama, upozorivši da njihove vlasti ne uspijevaju zaštititi svoje građane od zagađenja. Ograničenja koja je postavio EU određuju se po zagađivaču.

NAJOPASNIJE GUSTE PROMETNICE Zagađeni zrak može uzrokovati ćelavost, uništava bitan protein

Tijekom 2017. godine 16 od 28 zemalja članica EU-a prijavilo je najmanje jedan slučaj koji upućuje na to da su razine dušikova dioksida, otrovnog plina iz ispuha automobila, veće od zakonski određene prosječne godišnje koncentracije u Europskoj uniji. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

 

Komentari (1)