Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Zbogom boli, na akupunkturu u bolnicu s uputnicom liječnika

Zbogom boli, na akupunkturu u bolnicu s uputnicom liječnika
4

Znanstveni dokazi: Svjetska zdravstvena organizacija od 1979. preporučuje akupunkturu kao terapijsku metodu za niz bolesti, tvrdi doc. dr. sc. Ranka Baraba

VIDEO

Svi oni koji bolove žele riješiti akupunkturom, to na teret HZZO-a mogu učiniti u zagrebačkom KBC-u Sestre milosrdnice i KB-u Sveti Duh. Dovoljno je da imaju uputnicu specijalista. Lista čekanja je oko godinu dana, a jedna uputnica uključuje ukupno deset tretmana medicinske akupunkture. 

- KB Sveti Duh ima dugu tradiciju primjene medicinske akupunkture. Na Zavodu za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju akupunktura se primjenjuje od 1977. kao jedna od metoda liječenja mišićno-koštanih tegoba - rekla je dr. med. Mirka Jakšić. 

Trenutačno je na listi čekanja za terapiju medicinskom akupunkturom u KB-u Sveti Duh više od 300 pacijenata

Na Klinici za neurologiju iste bolnice akupunktura se također primjenjuje od 1977. za liječenje bolnih neuroloških sindroma. Osim toga, provode je i na Klinici za anesteziologiju, reanimatologiju te intenzivno liječenje. Pacijenti dolaze zbog različitih bolnih stanja, a uz akupunkturu im se vrlo često propisuju i lijekovi protiv bolova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Nije dobro što na akupunkturu bolesnici najčešće dolaze u kroničnoj fazi, kad zakažu sve druge terapije, no unatoč tome, rezultati su dobri - rekla je doc. dr. sc. Ranka Baraba s Klinike za neurologiju. Dodaje da je uspješnost liječenja akupunkturom u pacijenata s migrenom 60 posto, a u onih koji pate od trigeminalne neuralgije i više.

- Terapija akupunkturom podrazumijeva ubadanje posebnih, vrlo tankih akupunkturnih igala različite dužine u određene točke na tijelu čime se pobuđuje ili umiruje bolni podražaj - pojašnjavaju Jakšić i Baraba. 

Osim iglama, točke se mogu stimulirati i pritiskom, tj. akupresurom ili drugim medicinskim pomagalom poput lasera. Sam tretman traje od 20 do 30 minuta.

- U zadnjih godinu dana napravili smo više od 2300 pojedinačnih akupunktura. Terapija je potpuno besplatna ako pacijenti imaju osnovno i dopunsko zdravstveno osiguranje - dodale su Jakšić i Baraba. 

K njima dolaze pacijenti iz svih dijelova Hrvatske koje je specijalist zbog različitih dijagnoza uputio na terapiju akupunkturom.  

Mogu je provoditi samo educirani stručnjaci

Akupunktura nije čarobna, a još manje svemoguća terapija. Dobre rezultate postiže samo na temelju prethodno dobro postavljene dijagnoze bolesti.

Može se primjenjivati sama, ali je to ipak češće u kombinaciji s drugim terapijama. Terapija je izuzetno učinkovita u bolesnika kojima su propisani i drugi postupci liječenja poput protuupalnih analgetika, elektro i magnetoterapije te kinezioterapije. Akupunktura se dobro podnosi i potpuno je sigurna ako se provodi prema pravilima struke. U većine pacijenata pokazuje dobre rezultate već nakon nekoliko tretmana. Zahvaljujući pokojnim profesorima M. Ferković i M. Tapalović, danas postoji i Zagrebačka škola za akupunkturu.

Uklanja nuspojave kemoterapije, ali i trudničke mučnine

Medicinska akupunktura se u gotovo svim razvijenijim zemljama svijeta primjenjuje zajedno sa zapadnom medicinom. Indikacije za akupunkturu su ponajprije bolesti koštano-mišićnog sustava, i to akutna stanja poput povrede mekog tkiva, mišićni spazmi te iščašenja. U kroničnih bolesti koštano-mišićnog sustava akupunktura se primjenjuje uz fizikalnu terapiju, blokade i slično. 

Osim toga, medicinska akupunktura danas se uspješno primjenjuje u pacijenata s respiratornim bolestima poput alergijskog rinitisa, sinusitisa i bronhitisa. Učinkovita je i u liječenju gastrointestinalnih bolesti (gastritis, hemoroidi...), ginekoloških poremećaja poput primjerice funkcionalnog steriliteta, genitourinarnih poput iritabilnog mokraćnog mjehura, upale prostate i impotencije. 

Igle koje koriste u KB-u Sveti Duh su jednokratne i za pacijente besplatne

Medicinska akupunktura uspješno se primjenjuje i u neuroloških bolesti poput neuralgije, migrene, facijalne pareze te facijalnog spazma. Uz to, kao pomoćna terapija, može se primjenjivati kod ozljeda kralježnične moždine, cerebro-vaskularnih bolesti, astme, reumatoidnog artritisa, kolagenoze i neurodegenerativnih bolesti. Djelotvorno djelovanje akupunktura ima i kod nuspojava kemoterapije te mučnina u trudnoći.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje