Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zbogom boli, na akupunkturu u bolnicu s uputnicom liječnika

None Foto: Fotolia 4

Znanstveni dokazi: Svjetska zdravstvena organizacija od 1979. preporučuje akupunkturu kao terapijsku metodu za niz bolesti, tvrdi doc. dr. sc. Ranka Baraba

Svi oni koji bolove žele riješiti akupunkturom, to na teret HZZO-a mogu učiniti u zagrebačkom KBC-u Sestre milosrdnice i KB-u Sveti Duh. Dovoljno je da imaju uputnicu specijalista. Lista čekanja je oko godinu dana, a jedna uputnica uključuje ukupno deset tretmana medicinske akupunkture. 

- KB Sveti Duh ima dugu tradiciju primjene medicinske akupunkture. Na Zavodu za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju akupunktura se primjenjuje od 1977. kao jedna od metoda liječenja mišićno-koštanih tegoba - rekla je dr. med. Mirka Jakšić. 

Trenutačno je na listi čekanja za terapiju medicinskom akupunkturom u KB-u Sveti Duh više od 300 pacijenata

Na Klinici za neurologiju iste bolnice akupunktura se također primjenjuje od 1977. za liječenje bolnih neuroloških sindroma. Osim toga, provode je i na Klinici za anesteziologiju, reanimatologiju te intenzivno liječenje. Pacijenti dolaze zbog različitih bolnih stanja, a uz akupunkturu im se vrlo često propisuju i lijekovi protiv bolova.

- Nije dobro što na akupunkturu bolesnici najčešće dolaze u kroničnoj fazi, kad zakažu sve druge terapije, no unatoč tome, rezultati su dobri - rekla je doc. dr. sc. Ranka Baraba s Klinike za neurologiju. Dodaje da je uspješnost liječenja akupunkturom u pacijenata s migrenom 60 posto, a u onih koji pate od trigeminalne neuralgije i više.

- Terapija akupunkturom podrazumijeva ubadanje posebnih, vrlo tankih akupunkturnih igala različite dužine u određene točke na tijelu čime se pobuđuje ili umiruje bolni podražaj - pojašnjavaju Jakšić i Baraba. 

Osim iglama, točke se mogu stimulirati i pritiskom, tj. akupresurom ili drugim medicinskim pomagalom poput lasera. Sam tretman traje od 20 do 30 minuta.

- U zadnjih godinu dana napravili smo više od 2300 pojedinačnih akupunktura. Terapija je potpuno besplatna ako pacijenti imaju osnovno i dopunsko zdravstveno osiguranje - dodale su Jakšić i Baraba. 

K njima dolaze pacijenti iz svih dijelova Hrvatske koje je specijalist zbog različitih dijagnoza uputio na terapiju akupunkturom.  

Mogu je provoditi samo educirani stručnjaci

Akupunktura nije čarobna, a još manje svemoguća terapija. Dobre rezultate postiže samo na temelju prethodno dobro postavljene dijagnoze bolesti.

Može se primjenjivati sama, ali je to ipak češće u kombinaciji s drugim terapijama. Terapija je izuzetno učinkovita u bolesnika kojima su propisani i drugi postupci liječenja poput protuupalnih analgetika, elektro i magnetoterapije te kinezioterapije. Akupunktura se dobro podnosi i potpuno je sigurna ako se provodi prema pravilima struke. U većine pacijenata pokazuje dobre rezultate već nakon nekoliko tretmana. Zahvaljujući pokojnim profesorima M. Ferković i M. Tapalović, danas postoji i Zagrebačka škola za akupunkturu.

Uklanja nuspojave kemoterapije, ali i trudničke mučnine

Medicinska akupunktura se u gotovo svim razvijenijim zemljama svijeta primjenjuje zajedno sa zapadnom medicinom. Indikacije za akupunkturu su ponajprije bolesti koštano-mišićnog sustava, i to akutna stanja poput povrede mekog tkiva, mišićni spazmi te iščašenja. U kroničnih bolesti koštano-mišićnog sustava akupunktura se primjenjuje uz fizikalnu terapiju, blokade i slično. 

Osim toga, medicinska akupunktura danas se uspješno primjenjuje u pacijenata s respiratornim bolestima poput alergijskog rinitisa, sinusitisa i bronhitisa. Učinkovita je i u liječenju gastrointestinalnih bolesti (gastritis, hemoroidi...), ginekoloških poremećaja poput primjerice funkcionalnog steriliteta, genitourinarnih poput iritabilnog mokraćnog mjehura, upale prostate i impotencije. 

Igle koje koriste u KB-u Sveti Duh su jednokratne i za pacijente besplatne

Medicinska akupunktura uspješno se primjenjuje i u neuroloških bolesti poput neuralgije, migrene, facijalne pareze te facijalnog spazma. Uz to, kao pomoćna terapija, može se primjenjivati kod ozljeda kralježnične moždine, cerebro-vaskularnih bolesti, astme, reumatoidnog artritisa, kolagenoze i neurodegenerativnih bolesti. Djelotvorno djelovanje akupunktura ima i kod nuspojava kemoterapije te mučnina u trudnoći.

Komentari (4)
  • mojoj glavi niti hrđavi čavel ništ ne pomore a ne te iglice

    16. 4. 2014,   12:50
  • Znači ovako: imate li mučnine u trudnoći, naručite se s uputnicom za akupunkturu i dođete na red točno kad vas muče isti problemi u drugoj trudnoći... Ako nekim slučajem niste ponovo trudni kad dođete na red, možete svoj termin prodati nekoj friškoj trudnici.

    16. 4. 2014,   12:58
  • Šteta što se kod nas skupa sa akupunkturom ne uvede i stručnjak tuinolog, koji u Kini priprema pacijenta, za akupunkturologa, posebnim masažnim tehnikama i nakon tretmana akupunkturom ponovno djeluje na područja boli.

    16. 4. 2014,   12:00