Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zbogom znojenju: Tkanina se prilagođava temperaturi tijela

Tkanina je izrađena od mješavine dvaju vlakana koja su sintetička i djeluju zajedno kako bi omogućila otpuštanje ili zadržavanje topline, ovisno o tome jeli nam vruće ili hladno u tom trenutku.

Istraživači sa Sveučilišta Maryland u Americi predvođeni YuHuang Wangom i Ouyang Minom, osmislili su samoregulirajuću tkaninu osjetljivu na infracrveno zračenje koja reagira na temperaturu i vlagu.

Congratulations to Professors YuHuang Wang (left) and Min Ouyang from the Department of Physics for developing the first...

Posted by Chemistry & Biochemistry - University of Maryland on Thursday, February 7, 2019

Tkanina je izrađena od mješavine dvaju vlakana koja su sintetička i djeluju zajedno kako bi omogućila otpuštanje ili zadržavanje topline, ovisno o tome jeli nam vruće ili hladno u tom trenutku.

Fotolia KOJI JE VAŠ OBLIK? Po obliku tijela odredite koja odjeća vam najbolje pristaje

Polimerna vlakna su prekrivena tankim slojem ugljikovih nanocijevi. Kada se naše tijelo uznoji, ugljikovi slojevi se stežu, vlakna se sužavaju i stvaraju se praznine u tkanini. Na taj način ova tkanina omogućava da nam bude prozračnije i hladnije. A, ako nam je hladno, vlakna se šire kako bi zadržala toplinu.

- Sada možete imati odjeću od jednog sloja koja će vam omogućavati udobnost neovisno o vašim aktivnostima - rekao je Wang za Scientific American

Ovaj izum bi mogao prije svega pomoći dizajnerima sportske odjeće kako bi mogli dizajnirati odjeću za sportaše.

USPJEŠNA HRVATSKA DIZAJNERICA 'Posao je kao pletivo - jako je bitno stvarati mrežu suradnji'

Wang planira nastaviti razvoj ovog adaptivnog tekstila. Nada se da će ove godine testirati odjeću od tog materijala i eventualno povećati proizvodnju. 

Komentari (7)
  • Ne znojim se puno, sasvim zadovoljna s pamukom. Sintetika ostaje sintetika.

    14. 8. 2019,   15:35
  • Uh ovo za aktivne ljude zvuci sjajno! Vec sada ima jako dobrih tech-materijala za sportsku odjecu ali nikad dosta poboljsanja po ovom pitanju

    14. 8. 2019,   18:55
  • super

    14. 8. 2019,   18:18