Obavijesti

Lifestyle

Komentari 34

Zdrav obrok počinje žitaricama poput bulgura, ječma i kvinoje

Zdrav obrok počinje žitaricama poput bulgura, ječma i kvinoje
2

Više nisu egzotika: Kukuruz, pšenicu i rižu ponekad zamijenite prosom, ječmom ili bulgurom. Regulirat će vam probavu i šećer u krvi, a dugo ćete ostati poletni

VIDEO

U Hrvatskoj, osim pšenice, riže i kukuruza, rijetko koristimo druge žitarice, a svakako bi bilo dobro uvrstiti ih u svakodnevnu prehranu i potencirati barem one žitarice koje su nam bliske i koje poznajemo, kaže nutricionistica Vesna Bosanac.

Uz pšenicu, rižu i kukuruz, obratite pažnju na ječam, raž, proso, heljdu, zob, ali i neke nama manje poznate vrste, kao što su amarant, kinoja, bulgur ili kamut. 

Većinu tih žitarica možemo pronaći u većim trgovinama i uglavnom se prodaju po prihvatljivim cijenama, pa nije teško opskrbiti se za zdrav ručak. Kad ih nabavljate, obratite pažnju na rok trajanja i kupujte količinu koju ćete potrošiti u nekoliko mjeseci. Ako žitarice dugo stoje, mogu uhvatiti ustajali miris i tad ih je bolje ne koristiti. Ne biste se otrovali, no s vremenom mogu izgubiti nutritivne vrijednosti i nisu poželjne u prehrani. 

- Cjelovite žitarice sadrže velik udio ugljikohidrata, koji se sporo pretvaraju u šećer, pa nema naglih skokova razine šećera u krvi. Obrok žitarica dugo će davati energiju organizmu i držati vas sitima. Usto su dobar izvor netopivih vlakana, što potiče redovitu probavu, koja kod starijih često može biti problematična - kaže nutricionistica Bosanac.

Žitarice su bogate i vitaminima skupine B, koji pomažu metabolizam ugljikohidrata, a koji su glavni izvor energije za čovjeka, posebno u starijoj dobi. Ukratko, budete li češće koristili cjelovite žitarice, sigurno ćete se osjećati poletnije i imati više energije.

No što više izbjegavajte industrijski obrađene žitarice jer često sadrže veliku količinu šećera, odnosno nezdravoga kukuruznog sirupa, kojim se pojačava njihov okus, kako bi nam bile ukusnije.

Thinkstock

Bulgur 

Vrsta pšenice koju ne treba kuhati nego kratko namočiti u vruću vodu. Odlična je zamjena za rižu u rižotu, rizi-biziju ili pilavu te kao prilog uz meso s umakom.

Ječam 

Žitarica koja sadrži najviše vlakana, pa je vrlo koristan za održavanje optimalne težine. Koristi se kao kaša za doručak, no odlična je zamjena za rižu.

Heljdino brašno 

Umjesto krumpira, uz mesne okruglice servirajte heljdinu kašu. Možete je koristiti i kao osnovu za doručak, a brašno za palačinke.

Kvinoja 

Ovu žitaricu možete koristiti u slanim jelima. Pomiješajte je s mesom za punjene paprike, dodajte u juhu ili jogurt za doručak. Pazite da je ne raskuhate.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku