Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Zdravi i ukusni kolači bez jaja, bijelog brašna i šećera

Zdravi i ukusni kolači bez jaja, bijelog brašna i šećera
3

Suhim voćem možete zasladiti jela, možete ih ubacitvati u kolače i kolačiće. Možete ga namočiti, nasjeckati ili izmiksati i njime puniti palačinke

VIDEO

Kolači pripremljeni od cjelovitog brašna i zaslađeni raznim vrstama slada od žitarica zadovoljavaju potrebu za slatkim, okus im je malo manje intenzivno sladak, a prehrambeno su mnogo vredniji. Šećer se u prijelaznoj fazi može zamijeniti medom, no on nije idealni zaslađivač jer sadrži jednostavne šećere - objašnjava Ana Janjatović Zorica, učiteljica prirodne kuhinje u Makronovi i autorica nekoliko kuharica.
- I bez šećera, bijelog brašna te jaja možete pripremiti ukusne kolače - ističe ona.
- Isplati se eksperimentirati i zamijeniti bijeli šećer zaslađivačima od slada, kao što su ječmeni, rižin i kukuruzni slad. Oni su vrlo kvalitetni, održavaju razinu šećera krvi stabilnom. Odlično se kombiniraju s orašastim plodovima. Rižin i kukuruzni slad vrlo su slatki i slični medu, dok je ječmeni pomalo gorkast. Kao zaslađivač se može koristiti i gusti jabučni sirup, koji je vrlo sladak, ali ima okus po voću, pa se ne slaže sa svim receptima. Ukusan prirodni zaslađivač je i javorov sirup, koji ima karakterističan okus po bombonima i svidjet će se onima koji jako vole slatko - savjetuje Ana Janjatović Zorica i dodaje:
- Suhim voćem također možete zasladiti jela, možete ih ubacitvati u kolače i kolačiće. Možete ga namočiti, nasjeckati ili izmiksati i njime puniti palačinke. Pasta pripremljena od lješnjaka i grožđica jako je slatka i može zadovoljiti i najveće sladokusce. Suho voće ima koncentrirane sastojke i vrlo je kvalitetno.
- Jaja su vrlo koncentrirana namirnica i nema ih potrebe stavljati u kolače. Bez jaja se mogu napraviti biskviti,  keksi, čak i palačinke; od brašna tipa 850 (polucrnog) i zobenog ili sojinog mlijeka. Brašno sadrži gluten, koji će povezati smjesu - tvrdi Ana Janjatović Zorica.
- Bijelo brašno je rafinirani proizvod u kojem od zrna pšenice nije ostalo mnogo. U njemu nema tragova ovojnice koja sadrži hranjive tvari, vitamine, minerale i vlakna. Možemo upotrijebiti cjelovito pšenično brašno, polucrno (tip 850) ili kombinirati s pšeničnim, kukuruznim, zobenim ili rižinim brašnom.
Umjesto kravljeg, koje mnogi ne podnose, može se rabiti zobeno, rižino ili sojino mlijeko (ili vrhnje). Zobeno je izvrsno jer sadrži sastojak koji pomaže smanjivanju kolesterola, a strukturom najviše podsjeća na kravlje - objašnjava Ana Janjatović Zorica.

KUGLICE OD ORAHA I ČOKOLADE
SASTOJCI: šalica lagano preprženih oraha, 5-6 sušenih šljiva,
2 rebra gorke čokolade, 2 žlice kukuruznog slada, žlica mirina, korica mandarine, mrvice rogača ili otopljena crna čokolada
Polovicu oraha sameljite, a drugu isjeckajte na manje komadiće. Čokoladu naribajte, šljive nasjeckajte na sitne komadiće, naribajte koricu mandarine. Mješavinu oraha, čokolade, sušenih šljiva i kore marelice prelijte zagrijanim sladom pomiješanim s mirinom. Oblikujte kuglice i uvaljajte u rogačeve mrvice ili u otopljenu čokoladu. Stavite u hladnjak na sat vremena.
Mirin je vrsta slatkastog rižinog vina koje se koristi za aromatiziranje slastica i drugih jela. Ima niski udio alkohola. Česti je začin u japanskoj kuhinji i može se nabaviti u trgovinama zdrave hrane.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku