Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zdravi slatki kruh od ananasa i mrkve - za finu užinu ili desert

Ako ste navikli za doručak pojesti nešto lagano i 'na brzinu', evo recepta za slatki kruh koji je idealan za tu namjenu, s tim da ga dodavanjem nekih začina ili okusa možete i sami možete doraditi

Mnogi su navikli za doručak pojesti nešto lagano i 'na brzinu' što se dobro 'slaže' sa šalicom kave, jer rano ujutro nemaju ni vremena ni volje baviti se pripremama doručka.

Evo recepta za slatki kruh koji je idealan za tu namjenu, s tim da ga i sami možete doraditi prvenstveno dodavanjem nekih začina ili okusa. Na primjer, umjesto soka od ananasa, u glazuru možete dodati malo soka od borovnica, ili naranče, kako bi kombinirali različite arome.   

RECEPT Slatki kruh s brusnicama i bademima - super uz čaj i kavu

Sastojci:  

  • malo ulja za podmazivanje protvana
  • 185 g integralnog brašna
  • 65 g organskog šećera (bilo koja zamjena umjesto konzumnog bijelog šećera) 
  • 1 ½  žličica  sode bikarbone
  • 1 ½ žličica praška za pecivo
  • 1 žlica mljevenog cimeta

Foto: Dreamstime

  • 1 žličica mljevenog kardamoma
  • 2 žličice mljevenog đumbira
  • ½ čajne žličice mljevenog klinčića
  • ½ čajne žličice košer soli
  • 50 g zobenih pahuljica
  • 330 g šalice mrkve rezane na kockice
  • 565 g šalice ananasa iz limenke, kojeg ste ocijedili (sačuvajte sok!) i narezali na komade
  • 3 velika jaja
  • 100 g oraha, sitno sjeckanih
  • 30 g maslaca 

Greek yogurt in a glass jars | Autor: 123RF Foto: 123RF

Za glazuru od grčkog jogurta:

  • 245 g  grčkog jogurta
  • 1 žlica javorovog sirupa
  • sok od ananasa iz limenke

Priprema: 

Zagrijte pećnicu na 190°C i dobro namažite protvan za pečenje uljem. U velikoj posudi prosijte brašno, šećer, sodu bikarbonu, đumbir, klinčić i sol. Dodajte zob i promiješajte. 

U drugoj zdjeli pomiješajte mrkvu nasjeckanu na kockice i ananas. U zdjelici istucite jaja i rastopljeni maslac, pa dobro promiješajte i dodajte mrkvi i ananasu. Pomiješajte mokre i suhe sastojke, sve dok se ne napravi jedna gruda, pa prebacite tijesto u lim i poravnajte ga. 

Pecite oko 1 sat. Provjerite s čačkalicom u sredini tijesta - ako izađe čista, pečeno je. Dok se kruh peče, napravite glazuru: u maloj zdjeli pomiješajte grčki jogurt, javorov sirup i 2 žlice soka od ananasa. Promiješajte sve sastojke da se povežu i ohladite u hladnjaku.

Izvadite kruh iz pećnice i ostavite da se ohladi 10-ak minuta. Potom izvadite il lima za pečenje i ostavite da se potpuno ohladi. Narežite ga i poslužite prelivenog sa glazurom, piše Tasty.

Komentari (4)
  • Ova pizza ispod je puno bolja

    5. 8. 2019,   21:47
  • Previse uh

    4. 8. 2019,   21:42
  • Ako ce mi ga neko ispec i servirat ok :)

    4. 8. 2019,   20:53