Obavijesti

Lifestyle

Komentari 53

Žele li biti očevi, muškarci pola godine ne smiju pušiti 'travu'

Žele li biti očevi, muškarci pola godine ne smiju pušiti 'travu'

Kada je analizirana DNK sperme, otkriveno je da je kanabis povezan s genetskim promjenama. Što je bila veća količina THC-a u muškom urinu, to su bile veće šanse za prijenosom mutacije

VIDEO

Muškarci trebaju prestati koristiti kanabis najmanje šest mjeseci prije nego što se nadaju će proširiti svoju obitelj.

Istraživači su uzeli uzorke sperme od 12 muškaraca koji su koristili kanabis barem jednom tjedno i otkrili da je promijenio DNK njihovih spermija.

Promjene su pronađene u DNK koja kodira rast i razvoj organa, a takve genetske mutacije su čak povezane i s rakom.

Iako nije u potpunosti jasno mogu li se ove promjene prenijeti na potomstvo, znanstvenici koji su proveli istraživanje savjetovali su muškarce da se u ovom slučaju ponašaju kao da su posljedice na njihove potomke najgore moguće. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Epigenetics, vodila je doktorica Susan Murphy na Sveučilištu Duke u Sjevernoj Karolini, SAD-u.

U prvom istraživanju takve vrste, uzorci sperme su uzeti od zdravih muškaraca u dobi od 18 do 40 godina, koji su tvrdili da su koristili kanabis najmanje jednom tjedno u proteklih šest mjeseci.

Ti uzorci su uspoređivani sa spermom od 12 muškaraca koji nisu koristili kanabis u posljednjih šest mjeseci i koristili su ga najviše deset puta tijekom cijelog života. Uzorci urina potvrdili su uporabu kanabisa.

Rezultati su potvrdili prošla saznanja da korisnici kanabisa imaju znatno smanjenu koncentraciju sperme od onih koji ga ne koriste.

Kada je analizirana DNK sperme sudionika, istraživači su otkrili da je kanabis povezan s genetskim promjenama. Što je bila veća količina THC-a u muškom urinu, to su bile veće šanse za prijenosom mutacije.

Simptomi sepse: Prepoznajte ih na vrijeme - i spasite život
Simptomi sepse: Prepoznajte ih na vrijeme - i spasite život

Nije jasno utječu li ove promjene samo na plodnost čovjeka ili se prenose i na djecu - sperma zahvaćena mutacijom možda čak i nije dovoljno zdrava da oplodi jaje.

No zahvaćeni geni povezani su s razvojem organa i rastom.

Iako zabrinjavajuće, istraživači ističu da je njihovo istraživanje ograničeno malim uzorkom, ali i drugim čimbenicima koji uključujući prehranu, spavanje i alkohol, koji također mogu utjecati na spermu.

U planu je provođenje većeg istraživanja u dužem vremenskom razdoblju koje će također istražiti mogu li se učinci kanabisa poništiti u slučaju da ispitanici prestanu koristiti kanabis.

Znanstvenici se također nadaju da će moći testirati krv iz pupčane vrpce djece korisnika kanabisa kako bi utvrdili postoje li promjene DNK kod djece. 

- Znamo da kanabis utječe na regulatorni mehanizam u DNK spermija, ali ne znamo da li se to može prenijeti na sljedeću generaciju - izjavila je dr. Murphy.

- U nedostatku veće, konačne studije, najbolji savjet bi bio pretpostaviti da su promjene stvarne. Ne može se znati hoće li biti trajne. Ali, kao mjera opreza, savjetujem muškarcima da prestanu koristiti kanabis najmanje šest mjeseci prije nego što pokušate zatrudnjeti - objasnila je.

Mirko Sliško: Trčanjem držim šećernu bolest pod kontrolom
Mirko Sliško: Trčanjem držim šećernu bolest pod kontrolom

- Ono što smo otkrili je da postoje određeni učinci kanabisa na muškarce i njihovo reproduktivno zdravlje - rekao je koautor istraživanja dr. Scott Kollins.

- Postoji nešto u korištenju kanabisa što utječe na genetski profil sperme - dodao je.

Više od 180 milijuna ljudi koristi kanabis diljem svijeta, pišu autori. U mnogim državama lijek je legalan za medicinsku ili privatnu upotrebu

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi
Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...
ŠTO DONOSI VIKEND

Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 20. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje