Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Zelena pšenica jača imunitet, a čaj od zobi popijte za nesanicu

Zelena pšenica jača imunitet, a čaj od zobi popijte za nesanicu

Kako bi narasla što bogatija i gušća, prije sijanja pšenicu je dobro namočiti u mlakoj vodi te je ostaviti preko noći da odstoji. Nakon toga osušite je na papirnatom ubrusu i zatim posijete

VIDEO

Osim što je božićni ukras, pšenica je ujedno i ljekovita biljka, tako da je dobro nabaviti malo veću količinu zrnja te dio iskoristiti za sokove i čajeve.

Naravno, pritom je važno nabaviti organski uzgojeno, netretirano sjeme. Kako bi narasla što bogatija i gušća, prije sijanja pšenicu je dobro namočiti u mlakoj vodi te je ostaviti preko noći da odstoji. Nakon toga osušite je na papirnatom ubrusu i zatim posijete. Tako će brže proklijati. Najpraktičnije ju je posijati u plićoj posudi za cvijeće ili na tanjuriću.

U posudu u kojoj ćete držati pšenicu stavite malo zemlje i pšenicu rasporedite po površini. Nemojte štedjeti na sjemenu i prekrijte njime dno posude tako da ne ostane praznog mjesta - čak je poželjno da se sjeme mjestimično preklapa.

Zatim je prekrijte još jednim slojem zemlje. Umjesto zemlje, možete upotrijebiti i sloj pamučne vate natopljene vodom i po njoj poslagati zrna pšenice. Za koju god metodu se odlučili, pšenicu potom zalijte i postavite na toplo i dobro osvijetljeno mjesto.

Najviše će joj odgovarati mjesto pored prozora, ali pazite da ne bude preblizu grijaćim tijelima jer bi se pšenica mogla osušiti. Prvih nekoliko dana, prije nego što pšenica počne nicati, možete je prekriti aluminijskom folijom jer ona čuva vlagu.

Chef Stein pripremio britanski Fish & Chips na hrvatski način
Chef Stein pripremio britanski Fish & Chips na hrvatski način

Čim počne puštati zelene izdanke, uklonite foliju i zalijevajte pšenicu svaki dan, a možete je i prskati raspršivačem vode. Na isti način možete uzgajati zob ili ječam. Kad izdanci narastu, odrežite ih, iscijedite i dodajte voćnim sokovima. Mljevenje u sokovniku ili blenderu je nužno jer su zeleni dijelovi žitarica inače neprobavljivi, pa tijelo ne može iskoristiti obilje vitamina.

Svakog dana, za jačanje imuniteta, dobro je popiti decilitar svježe iscijeđenog soka od pšenične ili zobene trave. Zrna žitarica korisna su i u pripremi čajeva. Ječam snižava razinu kolesterola i pomaže uravnotežiti razinu šećera u krvi. U narodnoj medicini čaj od ječma rabi se kao lijek protiv hemoroida, upalnog artritisa, prehlade i gripe.

Sadrži sluzi koje olakšavaju simptome bronhitisa. Čaj od riže rabi se za liječenje želučanih smetnji i probavnih tegoba, za smirenje, protiv glavobolje i menstrualnih bolova. Riža je također korisno sredstvo za čišćenje crijeva, snižavanje povišenog kolesterola i povišenog tlaka, pa se preporučuje srčanim bolesnicima.

Malva sylvestris Erdei mályva Mallow Grande mauve خبازة ب

Sjemenke heljde pripremaju se kao kaša, a čaj se kuha od osušenih zelenih dijelova biljke, koji se ubiru u vrijeme cvatnje. Heljdin čaj pomaže kod bolesti krvnih žila (proširenje vena, pucanje kapilara i razna krvarenja kapilara), slabog pamćenja, reumatizma, visokog tlaka, glaukoma i dijabetesa. Najbolje je piti tri-četiri šalice na dan šest-osam tjedana. Za razliku od drugih žitarica, heljda niče i dozrijeva brzo, a obično se sije u svibnju. Travari od davnina rabe zob kao pomoć kod probavnih tegoba te za smirivanje upale u crijevima povezane s proljevom. Zob djeluje smirujuće i kod reumatizma i kod gihta.

Zobena zelen koja se ubire u vrijeme cvatnje kuha se kao čaj, koji treba odstajati 15 minuta u vreloj vodi. Takav čaj može se dodavati i kupeljima kod kožnih bolesti, reume ili ekcema. Čaj i tinktura od zobene zeleni pomažu obnoviti iscrpljeni živčani sustav.

1. Čaj od zobi i cimeta

U lončić stavite 2 žlice zobenih pahuljice, štapić cimeta i 6-8 dl vode. Zakuhajte, kuhajte još 10 minuta na laganoj vatri. Po želji zasladite medom.

2. Dijabetes i kolesterol

Ječam je jedna od najzdravijih žitarica. Bogat je beta glukanom. Istraživanja pokazuju da beta glukan može smanjiti ukupni i LDL kolesterol sprečavajući sposobnost tijela da ga apsorbira. Konzumiranje samo 3 grama dnevno može sniziti kolesterol za 8%. Zahvaljujući obilju vlakana, ječam također može pomoći stabilizirati šećer u krvi.

Jelo koje će se svima svidjeti: Pikantna pohana pileća krilca
Jelo koje će se svima svidjeti: Pikantna pohana pileća krilca

3. Arterioskleroza

Žlicu neoljuštenog sjemena heljde prelijemo s 2 dl vode, kuhamo 10 minuta i procijedimo. Pijemo mlako 2-3 šalice dnevno, a ako zasladimo s heljdinim medom napitak djeluje umirujuće. Terapija traje 3-4 tjedna.

4. Visoki tlak

Šalicu sjemena heljde namočimo preko noći, ocijedimo i kuhamo u novoj vodi, na tihoj vatri, uz povremeno miješanje. Operemo korijen peršina i sitno ga naribamo, a listove sitno isjeckamo. Kad utvrdimo da je heljda malo omekšala, dodajemo ribani korijen peršina i pustimo ga da kuha 2-3 minute. Pospemo sjeckanim peršinom.

5. Reuma

Prelijemo 500 g narezane zobene slame ili osušene zeleni dvjema litrama vruće vode te ostavimo da odstoji 20-30 minuta, a potom tekućinu dodajemo u kadu. Kupku koristimo za poticanje metabolizma kože i prokrvljenosti kod reume, neuralgija, kroničnih ekcema i nedovoljne prokrvljenosti udova. Sjedeće kupelji pomažu kod bolesti mjehura.

Evo kako ćete medom izliječiti kašalj, spriječiti srčani udar...
Evo kako ćete medom izliječiti kašalj, spriječiti srčani udar...

6. Išijas i upala zglobova

Stavite žličicu sjemena zobi u 2 dcl vode i ostavite da kuha od 2 do 3 minute. Mješavinu ocijedite i pijte po šalicu nekoliko puta dnevno. Uz pijenje čaja, na bolna mjesta treba, svaka 4 sata, stavljati obloge od kuhane vruće zobi.

7. Čišćenje mjehura

Stavite šaku kukuruzne svile u čajnik i prelijte s 2 šalice kipuće vode. Ostavite potopljeno 10 minuta. Ocijedite prije posluživanja. Ovaj čaj dobar je tonik za odstranjivanje toksina iz tijela i čišćenje mokraćnog trakta.

8. Mokrenje u krevet

Za ovaj čaj treba pripremiti 100 g sjemena zobi, 80 g sjemena ječma i 30 g lanenog sjemena. Mješavinu kuhati u 2 litre vode, s time da vrije poklopljeno 45 minuta. Nakon toga dodati 5 g mješavine jednakih količina preslice, kunice i ženske bokvice. Ohladiti poklopljeno. U jednakim vremenskim razmacima piti po 1 dcl čaja, a dnevno popiti od 6 do 7 dcl. Nakon svakog napitka prožvakati i pojesti po 1 jušnu žlicu žita i sjemena od kojih je pripremljen napitak.

9. Bronhitis i astma

Za pripremu ječmene vode stavite 50-60 g ječma u lončić s pola litre vode. Zakuhajte, smanjite vatru, pokrijte i kuhajte 6 minuta. Procijedite kroz gazu, istiskujući sav sok. Ječmena voda je vrlo hranjivo piće koje hladi i pomaže sniziti temperaturu. Također pomaže kod povišene temperature.

10. Čaj od heljde

U narodnoj medicini poznato je ljekovito djelovanje čaja od cvijeta heljde na dišne organe i pluća (kašalj, sluz, katar), a mješavina lista i cvjetova heljde liječi arteriosklerozu krvnih žila. U krajevima gdje se heljda najviše uzgaja pije se čaj od sjemena za smirenje i kod nesanice. Za pripremu čaja potrebne su vam 2 čajne žličice osušene biljke (lista i cvijeta) i 2 dl vode. Kipućom vodom prelijemo bilje, poklopimo, pustimo da odstoji 15 minuta i procijedimo. Pijemo 2-3 šalice čaja na dan, tijekom 4-8 tjedana.

11. Brza juha

Kako biste bilo koji čaj od žitarica pretvorili u juhu jednostavno dodajte dovoljno sojina umaka u svaku šalicu čaja kako biste je začinili. Također možete dodati kap sezamova ulja, luka ili češnjaka u prahu, prstohvat crnog papra ili drugih umaka i začina.

12. Protiv akni

Usitnite zobene pahuljice u mikseru i čuvajte u zračno nepropusnoj posudi. Kad je poželite upotrijebiti, zob namočite u toplu vodu dok se ne napravi pasta. Očistite lice tom mješavinom i isperite hladnom vodom.

13. Rižin čaj

Pržite rižu na tavi od lijevana željeza neprestano miješajući, dok ne postane zlatna i zamiriši. Stavite je u lonac i dodajte kipuću vodu. Kuhajte pokriveno na laganoj vatri 20-ak minuta. Maknite s vatre i ostavite da odstoji 3 minute.

Iznenadite ovaj vikend azijskim aromama: Junetina iz woka
Iznenadite ovaj vikend azijskim aromama: Junetina iz woka

14. Glavobolja

Protiv glavobolje, posljedice začepljenosti sinusa koja se često javlja kod prehlade, pripremite rižin čaj i dodajte mu prstohvat mljevenog čilija.

15. Pšenični čaj

Isperite i posušite zrna pšenice. Zagrijte tavu od lijevanog željeza. Pržite sjemenke miješajući kuhačom, dok ne počnu pucketati i skakati. Stavite u čajnik i prelijte kipućom vodom. Kuhajte na laganoj vatri 25 minuta. Maknite sa štednjaka i pokrijte. Ostavite da odstoji 5 minuta. Raspodijelite zrna pšenice u šalice i prelijte čajem. Poslužite sa žlicom. Možete dodati limuna za liječenje prehlade i gripe te zasladiti s malo meda ili javorova sirupa.

16. Zobena kupka

Bolujete li od kožnih bolesti, poput neurodermitisa, ili želite njegovati kožu, možete napraviti kupku i obloge od zobi. Od pet do deset žlica zobenih pahuljica sameljite u mlincu za kavu i dobiveni prah ulijte u kadu s toplom vodom. Ostanite u kupki barem 15 minuta.

17. Zeleni sok

Pšeničnu travu staru 7-14 dana usitnite te izmiksajte u sokovniku ili blenderu i procijedite. Svakoga dana dobro je popiti decilitar soka. Bogat je vitaminima i mineralima, a preporučuje se i zdravima i bolesnima.

18. Ječmeni čaj

Protiv dugotrajnog kašlja pomoći može mješavina ječma i majčine dušice. Potrebno vam je 20 g ječma, 2 žlice suhe majčine dušice, litra vode i 4-5 žlica meda. Usitnjenu majčinu dušicu i ječam stavite u vodu, zakuhajte te lagano kuhajte dok ječam ne omekša. Tekućinu procijedite, zasladite medom i popijte tijekom dana. Redovito uzimajte dok kašalj ne prestane.

19. Kukuruz protiv anemije i zatvora

Stockfood/Guliver

Uzmite sjemenke s dva velika klipa kukuruza. Raširite sjemenke na papir za pečenje i pecite na 160 stupnjeva često miješajući kuhačom dok se sjemenke ne osuše i postanu zlatne. Istresite sjemenke u lonac zajedno s klipovima koje natrgajte kako bi stali u lonac. Dodajte kipuću vodu. Smanjite vatru i kuhajte pokriveno oko 40 minuta. Pojačajte vatru i neka jako kuha još 10 minuta. Maknite s vatre i bacite klipove. Ovo ublažava napadaje gladi između obroka. Može se pripremiti i s kukuruzom iz limenke.

20. Za smirenje

Prelijemo 20 g suhe zobene zeleni sa 100 ml 70-postotnog alkohola. Ostavimo da odstoji dva tjedna, uz povremeno protresanje. Na dan uzimamo po 10 kapi, a kod nesanice 20 kapi.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'