Obavijesti

Lifestyle

Komentari 18

Zeleni čaj: Evo kako ga treba skuhati i kad ga je najbolje piti

Zeleni čaj: Evo kako ga treba skuhati i kad ga je najbolje piti
1

Ovaj moćan napitak smanjuje rizik od srčanih bolesti i karcinoma, snižava kolesterol, popravlja raspoloženje, a i odlična je zamjena za jutarnju kavu. Najbolje ga je piti svježe pripremljenog

VIDEO

Zima je idealno vrijeme da počnete “terapiju” čajevima i tinkturama za detoksikaciju organizma, koje možete piti sve do proljeća, kako biste došli do toga da tijelo apsorbira ljekovite tvari iz bilja i počne davati učinak, kaže fitoaromaterapeutkinja dr. Ksenija Krajina Pokupec.

Dodaje kako za detoksikaciju organizma značajan utjecaj ima zeleni čaj, koji se proizvodi iz iste biljke kao crni. Razlikuju se prvenstveno zbog specifičnih klimatskih uvjeta u pojedinim krajevima u kojima biljka raste te duljini fermentacije listova. Naime, kod zelenog čaja fermentacija nije dopuštena, a za proizvodnju crnog upotrebljavaju se samo listovi koji su prethodno fermentirali. 

Znanstvenici su do danas otkrili više od 300 sastavnica zelenog čaja, od kojih neke imaju vrlo ljekovita svojstva, pa se nerijetko preporučuje i kao čaj koji pomaže u prevenciji niza zdravstvenih problema. S obzirom na to da je zeleni čaj pun antioksidansima, jača vaš imunološki sustav. Među ostalim, primijećeno je da u zemljama u kojima se pije prvenstveno zeleni čaj ima manje srčanih bolesti i manje karcinoma, pa se već dugo istražuje utjecaj spojeva koje sadržava u prevenciji tih problema.

tea


Neke su studije pokazale da može biti koristan i u prevenciji dijabetesa tipa 2 te snižavanju razine šećera u krvi. Naravno, pritom ne pomaže samo zeleni čaj nego i zdrava prehrana i redovito kretanje, no čini se da čaj pomaže da se postignu željene vrijednosti šećera.

Također, postoje studije koje upućuju na to da zeleni čaj snižava kolesterol, za razliku od kave, koja podiže razinu kolesterola. Zeleni čaj sprečava nakupljanje LDL (lošega kolesterola) u vašim arterijama, što smanjuje rizik od bolesti srca i moždanog udara.
A kad je riječ o koži, vjeruje se kako zeleni čaj poboljšava prirodnu otpornost organizma na UV zrake. Osim toga, ima protuupalna svojstva, pomaže umiriti osjetljivu kožu, štiteći je od daljnje iritacije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zbog visokog udjela polifenola, smatra se da pomaže u sprečavanju karijesa te da uništava bakterije koje izazivaju neugodan zadah iz usta, pa je ekstrakt zelenog čaja danas čest sastojak zubnih pasti. Postoje studije koje pokazuju i to da dvije šalice zelenog čaja na dan podižu raspoloženje, odnosno tjeraju depresiju.

- Zabluda je da zeleni čaj može potaknuti izgaranje masti. Za to ne postoje ozbiljnije znanstvene potvrde, no to ne znači da nije koristan. On će potaknuti detoksikaciju organizma, koja je također važna kad se borimo protiv viškova -  kaže nutricionistica Sandra Marić Bulat. 

Relaxed roommates in winter at home


Postoje znanstvene potvrde o tome da zeleni čaj, posebno njegova podvrsta – matcha zeleni čaj – koji na tržište dolazi u prahu, ima utjecaj na slobodne radikale u tijelu te da štiti od mnogih bolesti, pa i nekih vrsta raka. Potvrđeno je i da ubrzava metabolizam i tako olakšava mršavljenje.

Studija objavljena još davne 1999. godine pokazala je da šalica zelenog čaja na dan može ubrzati metabolizam i do 35 posto, dok šalica čaja prije treninga povećava izgaranje kalorija za 25 posto. Takav rezultat pripisuje se visokom udjelu teina koji zeleni čaj sadrži.

Najbolje ga je piti svježe pripremljenog

Zeleni čaj, kao i većina čajeva, ne smije se pripremati s kipućom vodom već vodom koja je zagrijana na 60-70°C, dakle malo prije ključanja. Najveću korist od zelenog čaja imat ćete ako pijete tek pripremljeni čaj, koji je odstajao između tri i pet minuta. Također ga je dobro promiješati kako bi se oslobodilo više katehina, aktivnih sastojaka čaja.

Dodavanje mlijeka bolje je izbjegavati jer studije pokazuju da ono zaustavlja blagotvoran učinak katehina iz zelenog čaja. Bolje ga je piti s malo limuna jer velike količine čaja mogu zaustaviti upijanje željeza iz voća i povrća, a vitamin C to sprečava. 

3 - 5 minuta

Najveću korist od zelenog čaja imat ćete ako pijete tek pripremljeni čaj koji je odstajao između tri i pet minuta

60 - 70 stupnjeva

Zeleni čaj nemojte pripremati kipućom vodom nego u vodi koja je zagrijana na 60-70°C

Korisno ga je piti uz treninge jer ubrzava oporavak i smanjuje stres

Zeleni čaj bogat je antioksidansima, koji djeluju protuupalno, što ga čini idealnim za prije i poslije treninga kako biste spriječili oštećenje mišića i smanjili upalu. Pomaže vam da budete hidrirani, što je važno za trening i oporavak. Možete ga piti toplog i hladnog. Uz to, šalica dnevno će vas opustiti i pomoći smanjiti stres djelovanjem antioksidansa prisutnih u čaju.

Zeleni čaj dobar je i kao ledeno osvježenje

Čajevi općenito imaju višestruku ulogu: pospješuju aktivnost središnjeg živčanog i dišnog sustava te metabolizam u svim stanicama. Zeleni čaj najbolje je piti svjež, no možete ga pripremiti i kao ledeni čaj, tako što ćete ga držati u hladnjaku, a radi osvježavajućeg okusa možete dodati začine ili voće. 

Poznat kao omiljeni napitak kineskog cara

Točan podatak o podrijetlu čaja izgubljen je u antičkoj povijesti, no postoji legenda o tome kako ga je oko 2750. godine prije Krista otkrio kineski car Shen Nung te da mu je to postao omiljeni napitak.

Upravo su Kinezi uočili da uzgojem čajne biljke u različitim krajevima mogu dobiti različite okuse čaja i usavršavanjem različitih načina proizvodnje od iste biljke došli su do tri vrste čaja, od kojih je jedan zeleni, a druga dva oolong i crni. Zeleni se najviše pije u Japanu, Kini, Sjevernoj Africi i Bliskom istoku, dok se crni čaj češće pije u ostatku svijeta.

‘Borac’ protiv raka, zaboravljanja i upala na koži

Američki Institut za istraživanje raka proveo je 50-ak studija kojima je potvrđeno da je pijenje matcha praha povezano sa smanjenim rizikom od raka dojke, jajnika i debelog crijeva, posebno ako se čaj pije uz jelo. Čaj utječe i na povećanje aktivnosti enzima i detoksikacijske procese u tankom crijevu, jetri i plućima te zaustavlja djelovanje enzima koji hrani kancerogene stanice u organizmu.

Studije upućuju i na to da je koristan za sprečavanje gubitka kognitivnih sposobnosti i jačanje memorije. Može se koristiti i u kupkama ili za čišćenje lica jer se pokazao djelotvornim protiv akni i raznih upalnih stanja kože poput psorijaze. Za kupku, u kadu s toplom vodom dodajte šalicu gorke soli, tri žlice matcha praha, promiješajte i uživajte 20-ak minuta.

Dobra zamjena za jutarnju kavu

Zeleni čaj je odlična zamjena za jutarnju kavu jer dokazano povećava psihofizičku energiju, za što su najviše odgovorni polifenoli, kaže nutricionistica Sandra Marić Bulat. Osim toga, nakon čaja nećete doživjeti navalu energije, koja oko 11 sati  već pada, nego vas dulje održava aktivnima. No kao i s kavom, ne preporučuje se piti više od dvije do tri šalice zelenog čaja na dan, a pogotovo ga izbjegavajte pred spavanje jer sadrži visok udio kofeina. Trudnice i dojilje trebale bi ga izbjegavati.

300-400 mg

Šalica čaja sadrži oko 50-100 mg kofeina i 300-400 mg polifenola, zaslužnih za antioksidativni učinak

Zeleni čaj s đumbirom za čišćenje organizma

U pripremljeni zeleni čaj, dok je još topao, naribajte malo đumbira i ostavite da odstoji, kako bi se oslobodili spojevi koji potiču čišćenje organizma. Ovako pripremljen čaj može se piti i ohlađen. Možete ga zasladiti s malo meda. 

Za osvježavajući napitak 

Trebaju vam četiri vrećice zelenog čaja, pola šalice soka od brusnice, tri šalice hladne mineralne vode, po želji malo meda i vode, ako vam je okus čaja prejak. Skuhajte zeleni čaj u dvije šalice kipuće vode i ohladite pa mu dodajte sok i mineralnu vodu.

Protiv depresije i tjeskobe

Nabavite zeleni čaj i čaj od jasmina u rinfuzi pa ih kombinirajte po želji. Miris jasmina i spojevi koje oslobađa taj čaj djelovat će poput sedativa i umiriti vas. Isti učinak ima i cvijet lavande ili kamilice, pa u čajnik možete dodati i prstohvat sušene lavande. 

S mentom za probavu

U čajnik s toplom vodom u koji ste dodali listiće zelenog čaja, dodajte i nekoliko listića mente, koja pozitivno djeluje na probavu, i ostavite da odstoji tri do pet minuta. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru