Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

'Zeleni' čistači: Bijeli ocat čisti tuš, a pećnicu soda bikarbona

'Zeleni' čistači: Bijeli ocat čisti tuš, a pećnicu soda bikarbona

Uz ocat, sodu bikarbonu, i deterdžent za suđe napravite moćna sredstva za čišćenje koja će uspjeti odstraniti i najtvrdokorniju prljavštinu. Za drveni pod dobro je i suncokretovo ulje

VIDEO

Ocat je efikasno sredstvo za borbu protiv kamenca, bakterija, masnoća i neugodnih mirisa, kaže nam Ankica Livić, vlasnica portala Kućanski poslovi. I sami možete lako napraviti multifunkcionalnu pastu za čišćenje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:52

- Pomiješajte četvrtinu decilitra sode bikarbone i decilitar deterdženta za pranje posuđa. U smjesu dodajte onoliko bijelog destiliranog octa koliko treba kako biste dobili kremastu teksturu - savjetuje Ankica. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

No octom nemojte čistiti granitne i mramorne površine, dodaje. 

- Za sprej za osvježavanje u žlicu sode bikarbone nakapajte 10 kapi eteričnog ulja po izboru. Promiješajte i uspite u bocu za raspršivanje. Ulijte pola litre destilirane vode, zatvorite i jako protresite - savjetuje.  

Za još jedan osvježivač, u manjem loncu zagrijte vodu, dodajte limunov sok i mirisne biljke, poput lavande i metvice, nastavlja Ankica.

Hrvatska - Azerbajdzan

- Pustite da proključa neko vrijeme dok se prostorija ne ispuni mirisom. Kad voda ispari, ulijte još po potrebi - savjetuje. 
Ističe da je to odličan trik prije dolaska gostiju jer ponekad se i nakon duljeg provjetravanja mirisi još osjećaju, a primijete ih oni koji tek uđu u prostor.

- Za domaće mirisne štapiće, u staklenu ili keramičku vazu od pola litre ulijte oko 200 ml baby ulja i nakapajte od 10 do 15 kapi eteričnog ulja po izboru (lavanda, anis, eukaliptus, jasmin, kadulja, metvica...). Sve dobro promućkajte i u vazu stavite od 8 do 10 drvenih štapića (idealni su oni za pripremu ražnjića). Kad miris oslabi, samo dodajte još nekoliko kapi eteričnog ulja - savjetuje Ankica.

Biljke koje trebate posaditi kraj rajčice da dobijete više plodova
Biljke koje trebate posaditi kraj rajčice da dobijete više plodova

Čist pod, mirisan dom 

No da bi dom lijepio mirisao, prvo ga treba održavati čistim, a uz to možete koristiti različite osvježivače zraka, ističe.

- Za dezinfekciju poda u kanti pomiješajte 3 litre vruće vode s 1/4 šalice boraksa. Nakon toga jedino što trebate je prebrisati podove pomoću mopa. Velika prednost korištenja ovoga sredstva je ta da podove ne trebate ispirati poslije dezinficiranja - kaže majstorica za čišćenje.

Blago sredstvo za poliranje

Za drveni pod je najbolje, nastavlja, u litri vode pomiješati šalicu jestiva ulja (suncokretovo, maslinovo...), pola šalice alkohola i pola šalice limunova soka. Ovim ćete najbolje očistiti drvene podove, ali i sve ostale drvene površine u kućanstvu. A za blistav sjaj tu je - crni čaj. 

Prirodan sprej protiv žohara i pauka: Više neće ulaziti u kuću
Prirodan sprej protiv žohara i pauka: Više neće ulaziti u kuću

- Za završni premaz i blistavi sjaj drvenih podova i drvenog namještaja najbolje je koristiti upravo crni čaj. Potpuno je prirodan, a njegov sastojak tein zaslužan je za sjaj. U pola litre kipuće vode stavite 8 vrećica crnog čaja, poklopite i ostavite od 15 do 20 minuta pa ulaštite pod - ističe Ankica. 

Dodaje kako podove možete ispolirati i mješavinom šalice maslinova ulja i šalice limunova soka. Smjesu za osjetljive fuge pak pripremite tako da u 7 decilitara vode otopite 1/2 decilitra sode bikarbone te dodate 1/3 decilitra limunova soka i 1/4 decilitra alkoholnog octa.

Feather duster

Univerzalno prirodno sredstvo za čišćenje poda

Zagrijte litru destilirane vode i dodajte žličicu naribanog sapuna. Kad se sapun rastopi, dodajte dvije žličice boraksa i žličicu limunske kiseline. Prije čišćenja podova u kantu nalijte toplu vodu i dodajte tri žlice toga sredstva. 

Čišćenje wc školjke

WC školjku najbolje ćete očistiti ako u nju sipate jednu šalicu sode bikarbone i pošpricate octom. Ostavite 20-ak minuta, protrljajte i isperite. Četku za WC školjku jednostavno možete politi izbjeljivačem i nakon nekoliko minuta izgledat će kao nova.

Kako savršeno očistiti rešetke pećnice s maramicama i vodom
Kako savršeno očistiti rešetke pećnice s maramicama i vodom

Za sjajni umivaonik

Uspite u umivaonik sodu bikarbonu ili alkoholni ocat i nakon nekoliko minuta isperite vrućom vodom. Prebrišite antibakterijskim maramicama. Kuhinjsku krpu natopite octom, omotajte je oko slavine i učvrstite gumicama. Ostavite preko noći i zablistat će. 

Za savršeno čisti tuš

U plastičnu vrećicu ulijte malo veću količinu bijelog octa i uronite mlaznicu tuša. Zavežite i ostavite preko noći pa izvadite mlaznicu i pustite vodu. Za vrata tuš kabine napravite pastu od sode bikarbone i nekoliko kapi destiliranog bijelog octa. Nanesite na vrata, ostavite oko sat vremena i obrišite. Dobro isperite i obrišite. 

Woman cleaning bathtub

Blistave pločice

Pomiješajte sodu bikarbonu, ocat i limunov sok. Nanesite na pločice, pustite vruću vodu iz slavine i zatvorite kupaonicu na 30-ak minuta. Isperite ih vlažnom i obrišite suhom. Pločice možete očistiti i smjesom praška za pecivo i limunova soka. Fuge očistite trljajući ih četkicom za zube umočenom u izbjeljivač.

Čišćenje pećnice i štednjaka

Tvrdokornu masnoću iz pećnice i sa štednjaka najefikasnije ćete ukloniti ako masnu površinu prvo pospete s pola šalice soli, a potom s istom količinom sode bikarbone. Nakon toga pomiješajte trećinu šalice octa sa šalicom vode i poprskajte po sloju soli i sode bikarbone. Pričekajte pola sata i sve izribajte spužvicom.

Woman Standing In Kitchen Using Cleansing Product

Protiv mrlja na podu

U kantu tople vode dodajte 1/2 šalice alkohola, 1/2 šalice alkoholnog octa, 1/4 šalice sode bikarbone, 2 žlice tekućeg deterdženta i 15 kapi eteričnog ulja. Nakon što podove operete ovim sredstvom, prebrišite ih čistom krpom umočenom u toplu vodu.

Sredstvo za drvene kuhinjske elemente

Pomiješajte sodu bikarbonu i suncokretovo ulje u omjeru 1,5:1. Dobit ćete smjesu srednje gustoće. Jedino što nakon toga trebate napraviti je mekom krpom nanijeti smjesu na drvenu kuhinjsku površinu. Na teže dostupnim mjestima smjesu nanesite četkicom za zube. Uz ovu smjesu također ćete zaštititi drvene površine od vlage i isušivanja.

Ne bacajte požutjele jastuke - možete ih jednostavno očistiti
Ne bacajte požutjele jastuke - možete ih jednostavno očistiti

Za mirisni tepih

Dobro pomiješajte žličicu sode bikarbone i cimeta, pospite po tepihu i nakon sat vremena usisajte. Ovaj trik posebno je efikasan ako imate tepihe koji prekrivaju veću površinu unutar prostorije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru