Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Želite biti uljudni, ali konobari baš i ne vole kada 'pomažete'

Ponekad mislimo da našim manirima olakšavamo posao konobarima, međutim neke od tih manira trebali bi izbjegavati jer konobari zapravo više odmažemo nego pomažemo

1. Sami sebi nalazite mjesto u restoranu

Često odlučimo sami pronaći mjesto u restoranu ako vidimo da je konobar zauzet. U restoranima često imaju raspored stolova ili sjedenja, pa je bolja opcija da pričekamo konobara koji će nas odvesti do našeg mjesta.

Foto: Dreamstime

2. Slaganje prljavih tanjura 

Iako mislimo da time radimo uslugu konobaru, zapravo je potpuno obrnuto. Konobari imaju svoj način pospremanja prljavog posuđa, pa je puno bolje da sve ostavimo onako kako je.

3. Odgurivanje tanjura od sebe kada smo gotovi s jelom

Iako se to čini kao dobar znak da smo gotovi s jelom, zapravo tako samo stvaramo gužvu na stolu i otežavamo posao konobaru.  Umjesto toga, ostavite ih na mjestu - dobar konobar će sam pitati jeste li gotovi s jelom.

OPREZ! Kombinacija alkohola i lijekova može biti opasna, ali i fatalna

4. Naručivanje od više konobara

Ako konobar izgleda umorno ili ako je trenutno zauzet, svejedno desert ili drugo predjelo ne tražite od drugog konobara jer tako samo možete izazvati zbunjujuću situaciju kada vam trebaju donijeti račun. Umjesto toga, zamolite drugog konobara da pozove vašeg, odnosno onog koji vas je prvi poslužio.

Foto: Dreamstime

5. Počistite nakon 'nezgode'

Ispala vam je čaša i želite počistiti. Iako je to lijepo od vas, posljednje što osoblje želi je da se slučajno ne porežete na staklo. Umjesto toga, isprika će biti sasvim dovoljna.

PRVA POMOĆ Oprez! Iščašite li zglob ili vas ugrize zmija, hitno zovite GSS

6. Puno pričate s konobarima

Naravno, iako želite biti prijateljski raspoloženi, ako je restoran pun, svedite pitanja na minimum. 

Foto: PR Foto

7. Naručivanje na jeziku kojeg ne poznajete dobro

Konobar bi radije da naručite obrok koji je naveden u meniju.  Ako ste u otmjenom talijanskom restoranu, konobari će vam sigurno  pomoći u izgovoru tjestenine fagioli al forno. Međutim, ako na meniju vidite špagete i mesne okruglice, a tražite konobara spaghette  e polpette, time ćete samo vašu narudžbu učiniti zbunjujućom, zato bolje da tražite ono što je navedeno u meniju. 

Foto: Dreamstime

8. Bojite se da 'gnjavite' osoblje

Želite čašu vode ili kavu, ili vam je juha hladna, svakako to recite konobaru. Većina konobara želi da budete zadovoljni uslugom, zato se ne morate bojati pitati ili tražiti konobara nešto.

Fotolia BOLJE JE OTIĆI SAM S ovakvim ljudima nemojte ići na odmor, sve će upropastiti

9. Pomažete konobarima

Konobari su profesionalci u nošenju poslužavnika pa čak i prepunih, a naša želja da im olakšamo u tome može samo uzrokovati 'nesreću'. Umjesto toga, pomozite tako da pomaknete svoje stvari sa stola tako da konobar ima gdje spustiti poslužavnik.

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Komentari (74)
  • Haha, najbolje je kad te pita preko k "štaš"..

    25. 6. 2019,   20:03
  • Napojnicu vole svi...

    25. 6. 2019,   20:43
  • nije im lako rade puno a male plaće

    25. 6. 2019,   19:41