Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Želite raskošan balkon? Pravi trik je u okomitoj sadnji cvijeća

Balkon okrenut prema jugu može postići najljepši cvat i najveće šarenilo, ali samo ako se biljke redovito zalijevaju. Lonce s cvijećem možete poslagati na police ili objesiti sa stropa te tako iskoristiti prostor

Cvjetna raskoš može i najmanji balkon pretvoriti u intimnu oazu mira i opuštanja. No s obzirom na to da je i na najvećim balkonima i terasama prostor prilično ograničen, pomno planiranje još je važnije nego u vrtu.

Trik je u tome da “razmišljate okomito”, savjetuju stručnjaci. Lonce s cvijećem možete poslagati na police ili objesiti sa stropa te tako iskoristiti prostor. Ako dobro učvrstite nosače za žardinijere, i prozor može postati rascvjetana oaza. Mjesto koje odlučite posvetiti svomu malom vrtu mora biti pristupačno kako biste bez teškoća mogli zalijevati cvijeće te zaštićeno od jakih vjetrova. 

Balkon Sommer | Autor: Udo Kroener MR Foto: Udo Kroener MR

Također, potrebno je pripaziti da ne oštećujete balkon ili zidove dok sadite ili zalijevate cvijeće. Izmjerite koliko mjesta imate kako biste procijenili koliko cvijeća možete posaditi. Razmislite na što namjeravate poslagati lončanice - staru policu za knjige, metalnu policu ili klupu. Prije nego što se bacite na kupnju, napravite mjesta za vrt.

Nabavite ili izradite police te odredite gdje ćete držati rukavice, vrtne alate i gnojivo. Zatim postavite prazne posude na mjesto kako biste provjerili ima li mjesta za sve. 

KUĆNI VRTLAR Nema više uvenulih biljaka! Uz par trikova sve će biti zeleno

Prije sadnje ili sijanja bitno je istražiti kad cvatu određene biljke, zahtijevaju li sunčani ili sjenoviti položaj i koji im tip tla odgovara. Većina biljaka za balkone i terase uspijeva dobro ako su potpuno izložene suncu. 

Na površinama okrenutim prema jugu može se postići najveće cvjetno bogatstvo - pod uvjetom da biljke dovoljno zalijevate, što može biti vrlo zahtjevan posao za ljetnih dana. Na istočnoj i zapadnoj strani uspijevaju biljke koje ne cvjetaju tako bogato, ali zato im treba manje vode, pa ih je lakše održavati.

Kadifica voli puno sunca

Kadifica se sadi u svibnju, a cvate sve do kasne jeseni. Vrlo je otporna i nezahtjevna - uspijeva u svim tipovima tla. Potreban joj je sunčani položaj. Jednostavno se razmnožava sjemenjem iz ocvalih, suhih cvjetova.

Foto: Pixabay/Merseyside Police

Pelargonija za sunce ili polusjenu

Puzeće pelargonije najbolje je saditi u viseće posude ili na rub ograde tako da naprave “slap” od cvijeća. Postoje još i grmolike, engleske te mirisne. Trebaju propusno tlo, vole sunce, ali uspijevaju i u polusjeni.

Dragoljub raste i u hladu

Postoje vrste dragoljuba niskog rasta i penjačice koje se uspinju uz potpornje. Odlično uspijeva na sjevernim, sjenovitim položajima, ali na suncu stvara više cvjetova. Odgovara mu siromašno tlo i ne voli prejako gnojenje.

Foto: Pixabay/Merseyside Police

Vodenika za ljetnu polusjenu

Vodenika uspijeva na polusjenovitim mjestima, ali i u sjeni. Kao što joj je ime, potrebno joj je mnogo vode, tim više što je mjesto na kojem raste sunčanije. No ne treba ni pretjerivati jer korijen u vlazi može trunuti.

Petunija je najljepša na suncu

Petunija se sadi u visoke i samostojeće posude te na južnu, istočnu ili zapadnu stranu. Što joj je više sunca dostupno, to je raskošnija. Treba joj mnogo gnojiva. Noću odašilje snažan miris, koji privlači noćne leptire.

Hrvatska - Azerbajdzan GENERALKA BEZ MUKE Proljetno čišćenje: Očistite si kuću ili stan u samo jedan dan

Oprezno sa susjedima

Lončanice postavljene na rub ograde izgledaju odlično, no mogu stvarati probleme pri zalijevanju. Budite obzirni prema drugima - pripazite da se voda ne cijedi na balkon ispod vašeg ili po glavama prolaznika. 

Budite kreativni

Cvjetnjak odražava osobnost vrtlara pa dajte oduška kreativnosti. Listanje knjiga i časopisa te zavirivanje u susjedov vrt dat će vam dobre ideje. U pravilu dobro izgledaju kombinacije cvijeća sličnih ili suprotnih boja. 

Foto: Pixabay/Merseyside Police

Važna pravila biranja cvijeća

Većina balkonskog cvijeća cvate samo jedno ljeto, pa ga je svake godine potrebno iznova saditi. To može biti prilično skup sport, no dio biljaka možete uzgajati iz sjemena koje je prilično jeftino ili se odlučiti za trajnice koje uspijevaju na balkonu. T

oj skupini biljaka pripadaju mnoge penjačice, uključujući gliciniju, bršljan, kozju krv, pavitinu i lozicu. Njihova dodatna prednost je ta da pružaju hladovinu i zaštitu od pogleda te tako stvaraju ugodan kutak za opuštanje.

Većini njih potrebni su potpornji, koji mogu biti vrlo dekorativni. Mnoge lončanice mogu prezimiti i u zatvorenim prostorima na 5-12 Celzijevih stupnjeva. 

Od lončanica samo bugenvilija i tropski hibiskus mogu prezimiti i na sobnoj temperaturi, a pelargonijama odgovaraju temperature od deset do 15 stupnjeva. Lukovičasto i gomoljasto cvijeće također se ubraja u trajnice. Ljiljani i kane uz pravilnu njegu i prezimljavanje u zatvorenom mogu izdržati godinama. 

Beautiful pink, red and yellow Dahlia flower closeup | Autor: Judy_Kennamer Foto: Judy_Kennamer

Gomolji dalija se čuvaju

Daliju je najbolje posaditi na mjestu gdje nema cijeli dan sunca. Treba je redovito zalijevati, osobito ljeti. Kad ocvate, skrati se, iščupa iz zemlje osuši te čuva u podrumu.

Fuksije su princeze iz sjene

Fuksije vole polusjenovita mjesta. Ima ih u raznim oblicima i djeluju vrlo elegantno. Prezimljavaju u zatvorenom. U proljeće ih se oreže, presadi u novu posudu i iznese. 

Foto: Pixabay/Merseyside Police

Čuvarkuće uspijevaju svakome

Čuvarkuća je vrlo nezahtjevna, ne treba je gnojiti i odlično podnosi sušu. Raste na krovovima ili kao lončanica. Ne voli mnogo vlage, a najviše joj odgovaraju sunčana mjesta.

Pavitina zaklanja od pogleda

Pavitina ili klematis je višegodišnja penjačica koja brzo može prekriti zid, pergolu ili ogradu. Treba joj je velika posuda i humusno tlo te istočni ili zapadni položaj. 

24sata | Autor: 24sata Foto: 24sata

Kraljica cvijeća i na balkonu

Sitniji varijeteti ruža uspijevaju i na balkonu. Potrebne su im veće posude koje se ljeti ne smiju pregrijati pa ih je za vrućih dana dobro izolirati drvom ili stiroporom. 

Odabir posuda utječe na životne uvjete cvijeća

Posude od gline i keramike teške su i stabilne. Ljeti ih je potrebno često zalijevati jer se biljke inače prebrzo osuše. Pocakljene posude bolje su i skuplje od nepocakljenih. Plastične su povoljnije, dulje traju, lakše su te se mogu nabaviti u svim veličinama i bojama. Nedostatak im je manja stabilnost. U velike posude možete posaditi više vrsta cvijeća.

NEUGODNI I BEZOBRAZNI U VEZI: Ove horoskopske znakove nitko ne želi blizu

Komentari (15)
 • Veliki sam ljubitelj cvijeća

  10. 4. 2019,   18:37
 • Na mom balkonu ima uvik cvića i to uglavnom sezonsko kupujem tako da ne bude uvik isto.

  10. 4. 2019,   20:48
 • Nije okomito, nego vertikalno (ili hrvatski uspravno). Vertikalno (uspravno) i horizontalno (vodoravno) su apsolutni položaji u prostoru. Okomito označava međusobni (relativan) položaj. Na primjer, dva pravca su okomita ako međusobno tvore pravi kut.

  10. 4. 2019,   19:13