Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Želite zatrudnjeti? Evo koliko se treba seksati u jednoj večeri

Znanstvenici su otkrili da sperma koju muškarac izbaci tri sata nakon što je muškarac već ejakulirao pliva najbrže te ima najveću šansu oploditi jajnu stanicu

Parovi koji pokušavaju imati dijete mogli bi imati velike koristi ako se odluče imati seksualne odnose dva puta u istoj večeri, i to ne samo zbog očitih razloga.

Sperma koju muškarac izbaci 3 sata nakon što je već ejakulirao može povećati uspjeh začeća za 30 posto. Ovo otkriće kineskih znanstvenika proturječi mitu da muškarcu treba između 24 i 36 sati da se povrati optimalna količina spermija, izvještava Daily Mail.

Znanstvenici su u dva navrata prikupili uzorke sjemena od 250 muškaraca - par sati i par dana nakon ejakulacije.

Potom je istraživački tim koji vodi dr. Da Li iz bolnice Shengjing usporedio broj spermija u uzorcima te njihovu brzinu kretanja. 

Otkrili su da su spermiji koji su stvoreni par sati nakon ejakulacije imaju najviše proteina koji ubrzavaju kretanje spermija te im olakšava spajanje spermija s jajnom stanicom.

Foto: Dreamstime

U drugom dijelu eksperimenta testirano je 500 parova koji su se pripremali za umjetnu oplodnju. Znanstvenici su tražili od muškaraca da daju uzorke sjemena nekoliko dana ili manje od tri sata nakon posljednje ejakulacije.Nakos što su prikupili spermu od muškaraca oplodili su jajne stanice te ih ugradili u ženske partnerice.

Zaključili su da je sperma uzeta par sati nakon ejakulacije daje 30 posto više izgleda da se na svijet donese živo dijete. Kod klasične umjetne oplodnje samo trećina oplođenih jajnih stanica rezultira zdravom bebom.

- Godinama su muškarci savjetovani da ograniče seksualne aktivnosti kako bi povećali šanse za trudnoćom. Međutim došlo je vrijeme da promjenimo taktiku - izjavio je dr. Li.

NAJVEĆE ŠANSE ZA BEBU Sperma je najbolje kvalitete rano ujutro - u ova tri mjeseca

- Naši podaci pokazuju da parovi s relativno normalnim parametrima sperme trebaju imati česte seksualne odnose za vrijeme ovulacije. To bi moglo jako utjecati na širenje obitelji - dodao je. 

Istraživanje je objavljeno u magazinu Molecular & Cellular Proteomics.

Kako se spermij kreće?

Foto: Dreamstime

Sperma je vitalna u ljudskoj reprodukciji, a jedan od bitnih faktora koji utječu na začeće je pokretljivost spermija. Kako bi se spermiji brže i bolje kretali, evolucijski su stvorili rep koji se naziva flagelum. On ima kritičnu ulogu u sposobnosti spermija da se kreću i na kraju se spoje s jajnom stanicom. 

Flagelum se sastoji od 1000 građevnih sastojaka, uključujući strukture poznate kao tubuline - duge cijevi na kojima su pričvršćene  molekule nazvane motorni proteini.

ZDRAVO GRICKANJE Želite super-spermu? Dovoljno je pojesti zdjelicu oraha na dan

One povlače i savijaju repove spermija, što im omogućava da plivaju. Kretanje repa pokreće mitohondrij, elektrana stanice, koja proizvodi svu potrebnu energiju.

Komentari (74)
  • ...hodaju dva spermija ulicom i jednoga zgazi auto....eeee moj prijatelju nikada od tebe čovjek...;-))

    21. 9. 2018,   07:14
  • Sex je prava stvar, puno sam čitao o njemu.

    21. 9. 2018,   08:15
  • Treba se sexati barem 4 puta dnevno

    21. 9. 2018,   07:21