Obavijesti

Lifestyle

Komentari 62

Željezo u krvi: Anemija je često znak neke vrlo ozbiljne bolesti

Željezo u krvi: Anemija je često znak neke vrlo ozbiljne bolesti
1

Uzrok može biti kronični gubitak krvi zbog bolesti probavnog, dišnog ili urogenitalnog sustava. Na primjer, zbog mioma ili hemoroida. Ponekad je znak i malignih bolesti

VIDEO

Kronični umor, blijedilo, pad imuniteta koji se održava kroz povećanu sklonost prehladama i virozama, povremene glavobolje, nedostatak zraka i lupanje srca, vrtoglavice i nesvjestice, ranice na jeziku i u kutovima usana, zatim tanki i lomljivi nokti, pojačano ispadanje kose i učestali pad koncentracije osnovni su znakovi anemije, odnosno nedostatka željeza u krvi, kaže inženjerka agronomije i fitoterapeutkinja Maja Žalac, vlasnica OPG-a za proizvodnju i preradu ljekovitog bilja te savjetovališta Prirodni kutak. 

- Najčešći je uzrok nedovoljni unos namirnica koje sadrže željezo te vitamin B12 i folnu kiselinu koji su također jako važni za stvaranje eritrocita, a najugroženiji su oni kod kojih postoje povećane potrebe za tim mineralom: novorođenčad i djeca u pubertetu, sportaši, trudnice i dojilje tijekom pojačanog rasta i razvoja, te mlade djevojke i žene s preobilnim menstruacijama - kaže naša sugovornica. 

Često su među ugroženima i osobe na mliječnoj i vegetarijanskoj prehrani te osobe koje rade ili uče noću jer se željezo noću troši dvostruko brže. No uzrok anemije može biti i kronični gubitak krvi zbog bolesti probavnog, dišnog ili urogenitalnog sustava. Na primjer, zbog ulkusa na dvanaestercu, ulceroznog kolitisa, divertikuloze, mioma, endometrioza ili hemoroida.

Do manjka željeza može doći i kod šećerne bolesti, ciroze jetre, viroze i malignih bolesti. Pritom se anemija može javiti i zbog manjka vitamina B12 i folne kiseline, što je gotovo redovito slučaj kod oštećene sluznice želuca i crijeva koja utječe na apsorpciju željeza. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Goran Jakuš/Pixsell

- Kod blagog nedostatka željeza koji nije povezan s ozbiljnijim bolestima puno se može postići prehranom, kao i kod mnogih drugih poremećaja. No ako su vrijednosti željeza drastično poremećene, nipošto se ne smijemo zadržati samo na promjeni prehrane, nego obavezno treba obaviti pretrage da bi se utvrdio uzrok i držati se uputa liječnika. Prilagodba modela prehrane, kao i neki dodaci, pritom mogu biti vrlo korisna pomoć da lakše i brže riješimo problem - ističe Maja Gradinjan, magistra nutricionizma i znanosti o hrani, nutricionistica iz nutricionističkog savjetovališta Udruge Balans iz Osijeka. 

Uvijek je, naime, nužno liječiti primarnu bolest koja je uzrok manjka željeza u krvi, jer se razina željeza bez toga ne može normalizirati. 

- Kad je riječ o prehrani, kod manjka željeza u organizmu prvenstveno treba povesti računa da se ne jedu namirnice koje ga dodatno crpe iz organizma, kao što su kava i čaj, te duhan, zatim žitarice i namirnice koje sadrže kalcij. Posebno se preporučuje pojačani unos vitamina C, koji poboljšava apsorpciju željeza - ističe Maja Gradinjan. 

Prehrana treba biti uravnotežena, a to znači da barem jednom tjedno mora sadržavati crveno meso i iznutrice. 

- Vrlo dobar izvor željeza je i zeleno lisnato povrće, na primjer brokula, špinat, kelj i raštika, koje bi trebalo biti svakodnevno na tanjuru. To su i slanutak, grah i leća, zatim cikla, grožđe, crni ribiz, borovnice, kupine, jagode, banane, tamniji med, domaće jabuke, kesteni, orasi, lješnjaci, pivski kvasac te soja. Vrlo dobar izvor željeza su i sve vrste suhog voća, posebno grožđice - dodaje nutricionistica. 

Maja Žalac kaže kako je korisno obogatiti prehranu i chia sjemenkama, spirulinom, chlorellom, aronijom, kakao prahom, uljem konoplje, goji te acai bobicama, koji odreda sadrže visoke razine željeza.  

Shutterstock

Obogatite prehranu lećom i grahom, no važan je i vitamin C

Hem željezo je oblik koji se lakše resorbira u tijelu, a izvor su namirnice poput crvenog mesa, peradi, iznutrica, školjki i riba. Anemični ljudi prehranu bi trebali obogatiti namirnicama bogatima željezom, a od biljnih namirnica najbolji su leća, grah, slanutak, špinat i cikla. Kombinirajte i vitamin C iz citrusa, šipka, brusnica, crnog ribiza, dinja, grožđa, višnje, paprika, brokule...

Vrlo je važno unijeti i dovoljne količine bakra

Kod nedostatka željeza korisno je uzimati i hranu bogatu bakrom, koji pomaže u resorpciji željeza. To su, među ostalim, plava riba, morski plodovi, marelice, trešnje, smokve i jaja. Vrlo su važne i namirnice bogate vitaminom C, koji pomaže apsorpciju željeza u crijevima. Tako 100 mg vitamina C povećava bioraspoloživost željeza za čak 250%, ističe Maja Žalac.

Domaći sirup od koprive može piti cijela obitelj  

Pripremite 4-5 žlica suhog lista koprive i prelijte s 200 ml kipuće vode. Ostavite da odstoji 10 minuta. Procijedite, dodajte 250 ml tamnijeg meda i 1 žlicu limunova soka. Spremite sirup u staklenu bočicu. Čuvajte ga u hladnjaku. Djeca piju 1-3 male žlice, a odrasli 2-3 velike žlice dnevno.

Za stvaranje zdrave krvi bitan je vitamin B12

U čajnim mješavinama za anemiju preporučuju i kupinov list, kao i zrele kupine, dok je islandski lišaj bogat vitaminom B12 te sjajan u stvaranju ‘zdrave krvi’. Odličan je i kod bolesti želuca i crijeva, koje mogu biti uzrokom gubitka željeza.

Smoothie pun željeza

  • Sastojci: 1 banana, 1 jabuka, šaka mladog špinata, šaka borovnica, šaka kupina, šaka aronije, 2 žlice chia sjemenki, 1 žličica praha, konoplje, 1 žličica spiruline u prahu, 1 žlica sirovog kakaa, med od kadulje
  • Priprema: Sve sastojke staviti u blender i miksajte oko 60 sekundi. Možete staviti i zamrznuto voće, a ovaj je smoothie odličan napitak za doručak, vitamini koje sadrži djeluju na zdravo razbuđivanje i dat će vam energiju za početak dana. 

Kopriva najvažnija u borbi protiv anemije

Kopriva je najvažnija biljka u borbi protiv anemije jer, uz mnoštvo drugih vitamina i minerala, sadrži i željezo i vitamin C, koji je neophodan za resorpciju željeza, te enzim sekretin koji utječe na povećanje broja crvenih krvnih tjelešaca. Koprivu se preporučuje uvrstiti i u jelovnik u obliku variva, pita ili pripremljenu kao špinat, ističe Maja žalac. I verbena, u narodu poznata kao željezarka, koristi se protiv anemije, menstrualnih tegoba, a osobito se preporučuje dojiljama jer ujedno povećava stvaranje mlijeka.

Također, preslica sadrži minerale, povećava broj leukocita i obnavlja eritrocite, čime jača imunitet te zaustavlja unutrašnja krvarenja. I trputac u svojem sastavu sadrži dobitnu kombinaciju: željezo i vitamin C te je ujedno jaki prirodni antibiotik. Odličan je kod bolesti želuca i crijeva (čija zdrava sluznica je neophodna za resorpciju željeza) te kod preobilnih mjesečnica kod žena.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...