Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zemlju za uzgoj ljekovitog bilja najbolje je kopati u ranu zimu

None Foto: Dreamstime

Pri uzgoju mediteranskog bilja, poput ružmarina, kadulje, majčine dušice, lavande ili čubra, umiješa se dječja kantica pijeska na svakih 30 kubičnih centimetara za poboljšanje drenaže

Ljekovito bilje vrlo je jednostavno uzgojiti jer se lako prilagođava različitim uvjetima, a bolesti ga rijetko napadaju. Mnoge biljke mogu preživjeti na siromašnoj, kamenitoj podlozi, dok samo nekoliko vrsta podnosi tlo natopljeno vodom. Ono najbolje uspijeva uz dosta svjetla i dobro prozračeno tlo koje je sposobno primiti vlagu i hranu.

Za dobro napredovanje treba tlo pripremiti najkasnije rano proljeće, prije sjetve ili sadnje. Valja duboko kopati, a zatim usitniti zemlju i grabljama pripremiti rahlu ravnu površinu. Tako pripremljeno tlo ostavite najmanje tjedan dana da se slegne prije početka sjetve. Biljke uzgajane u posudama mogu se odmah posaditi u pripremljenu zemlju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Za poboljšavanje prozračnosti i drenaže teških tala prekopava se u ranu zimu kada mraz pomaže pri razbijanju tvrdih gruda zemlje. U rano proljeće umiješa se u površinski sloj (45 cm) šljunak i pijesak. Doda se kompost radi vlaknaste strukture i opskrbe hranjivima. Sve ovo donosi i obilje kisika, što pak povećava aktivnost bakterija koje pripremaju biljci pristupačno hranjivo, a istodobno tlo postaje privlačno glistama koje ga obogaćuju i rahle.

Fresh basil plan in pot on a window sill ODLIČNI SAVJETI Dva najgora mjesta u domu za kućno bilje - kada je vani zima

Pri uzgoju mediteranskog bilja, poput ružmarina, kadulje, majčine dušice, lavande ili čubra, umiješa se dječja kantica pijeska na svakih 30 kubičnih centimetara za poboljšanje drenaže.

Prilikom pripreme tla treba se riješiti otpornih korova poput slaka i pirike koji brzo prekriju gredicu. Treba ih iskopati s korijenom i potpuno ukloniti da ponovno ne prokliju. Jedanput na mjesec očisti se zaostalo korijenje, a svaki se tjedan okopa zemlja. Iščupani se korov ne odlaže na kompost da se tamo ne bi razmnožio.

Foto: Dreamstime

Lagano, propusno, pjeskovito tlo ne čuva vlagu i obično je siromašno hranjivim tvarima. Iako sredozemno bilje može uspijevati na takvu tlu, drugo, poput metvice i medvjeđeg luka bolje će uspijevati uz dodatak komposta ili fermentirane slame koji čuvaju vlagu i obogaćuju tlo hranjivim tvarima. To najbolje djeluje poslije zimskih kiša kada biljke tako dobiju hranu potrebnu za proljetni rast.

7 or 8 years old upset and disgusted Asian kid sitting on table in front of broccoli plate looking unhappy rejecting the fresh food in child hate green vegetables concept 'GORKI GEN' Ne volite jesti brokulu ni kelj? Sada možete 'okriviti' gene

Većina ljekovitog bilja preferira, kao i povrće, lagano alkalno tlo. Ako je tlo kiselo, dobro je po njemu rasuti malo gašenog vapna – ne za prehranu biljaka nego da pomogne biljkama iskoristiti prisutnu hranu. Uzima se najniža preporučena količina. Drveni pepeo također je koristan jer sadrži kalcij i kalij. Umjetna se gnojiva ne preporučuju jer prouzročuju prebujan rast.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentari (1)