Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Žena s 35 g. danas je šest puta manje plodna od one s 25 g.

Žena s 35 g. danas je šest puta manje plodna od one s 25 g.
1

Nakon 35. godine počinje konstantna borba s plodnošću, upozoravaju liječnici, a dob rađanja prvog djeteta pomakla se s 23. na 29,3 godine u zadnjih par desetljeća

VIDEO

Budući da sve više žena "ganja" karijeru i odgađa majčinstvo sve do kasnih 30-ih, liječnici upozoravaju kako te životne odluke imaju za posljedicu probleme s neplodnošću. Žene s 35. godina za razliku od 25-ogodišnjakinja imaju šest puta veću vjerojatnost da neće moći zatrudnjeti, utvrdila je studija koju je provelo Sveučilište Royal za opstetriciju i ginekologiju.

Ljudi starije dobi koji žele postati roditelji ne samo da riskiraju neplodnost, već i ozbiljne medicinske komplikacije za majku kao i dijete.

Muškarci nisu izuzeti

Plodnost muškarca također doživljava velik pad nakon 25. godine života. Tako je prosječnom muškarcu od 40 godina potrebno u prosjeku dvije godine da "oplodi" partnericu, zbog slabljenja kvalitete sperme. Brojne studije proteklih godina upozoravaju potencijalne roditelje na opasnosti koje prijete ako se odluče na dijete u starijoj dobi, no unatoč tome taj je trend u porastu u razvijenim zemljama svijeta. Tako se broj žena koje su postale majke u 40-ima utrostručio u proteklih 20 godina.

Liječnici inzistiraju da se ženama daju jasni podsjetnici kako je najsigurnija dob da postanu majke između 20. i 35. godine života. Naročito jer se posljednjih desetljeća dob u kojoj žene rađaju prvo dijete pomakla s 23 godine na 29.3 godine koliko iznosi danas.

Medicinske komplikacije

Trudnice koje nose prvo dijete, a imaju iznad trideset godina češće se upućuju na carski rez, operativni zahvat koji sam po sebi nosi rizik za majku i dijete. Također je i veća vjerojatnost spontanog pobačaja, Downowog sindroma, preeklampsije i drugih genetskih poremećaja. No žene iznad 40 godina imaju samo 3 posto šase za uspješnu umjetnu oplodnju. 

Najčešći razlozi zbog kojih žene odgađaju trudnoću prema anketama su: izgradnja karijere, financijski razlozi i činjenica da još nisu pronašle odgovarajućeg životnog partnera.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku