Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Žene bi trebale dobiti plaćeni dopust za bolne menstruacije?

None Foto: Fotolia

Ginekolog Grudzinskas tvrdi da bi "menstrualni dopust" olakšao ženama posao. Takav dopust postoji u Japanu i Tajvanu, a o njemu se raspravlja u Rusiji i Kanadi

Žene koje pate od menstrualnih bolova i osjećaju se ošamućeno tih dana u mjesecu bi trebali dobiti plaćeni dopust od nekoliko dana, smatra profesor ginekologije dr. Gedis Grudzinskas iz bolnice St Bartholomew u Londonu. On vjeruje kako bi se time olakšalo ženama, ali im se povećala motivacija i produktivnost na poslu, piše Daily Mail.

- Neke žene osjećaju bol, mučninu i grčeve, a odlazak na posao prvih dana menstruacije za mnoge je noćna mora - objašnjava dr. Grudzinskas.

Poput porodiljnog dopusta, onaj za vrijeme menstruacije ne bi trebao smanjivati izglede žene za promaknuće ili drugu vrstu napretka u karijeri.

Menstrualni dopust već je prepoznat u azijskim zemljama poput Japana i Indonezije, a u Japanu je 1974. g. zakonom dopušten plaćeni dopust ženama koje imaju teške fizičke simptome uslijed menstruacije. Tajvanski zakon dopušta ukupno tri dana na godinu plaćenog dopusta zbog menstruacije, a kao dodatak i 30 dana dopusta koji je 50 posto financiran od strane tvrtke svim radnicima.

Koncept plaćenog dopusta za vrijeme menstruacije tema je rasprave i u Rusiji te Kanadi. Stručnjaci smatraju kako se muškarcima koji prosvjeduju zbog takvih ideja treba reći "Vi niste ti koji imaju menstruaciju, koji zatrudne, idu na postupke umjetne oplodnje i prolaze porođaj". Samim time, nije ni potrebno da razumiju, kaže Grudzinskas.

Komentari (118)
  • Slažem se. A , naravno pri zaposlenju trebali bi kažnjavati pitanja tipa, "namjeravate li imati djecu?, imate li bolne menstruacije? Hoćete li uzimati bolovanja kad se razbolte ili trpiti i raditi?? i sl. Ali ko tak nešto kod nas može provesti kad mi padamo i na daleko lakšim stvarima ..

    5. 12. 2014,   12:26
  • ovo u rh ne bi proslo sigurno jer one u drzavnim sluzbama ne bi dolazile na posa uopce a ona koja radi u privatnika bi prije dobija otkaz nego ovo... steta ja dobro znam sta je ta bol jer meni ni tableta ne pomaze

    5. 12. 2014,   13:00
  • Podržavam jer sam i sama imala problem s time, osim užasnih bolova meni bi uvijek bilo muka i povraćala bih, a od većine tableta bi mi bilo još gore muka pa osim lekadola koji i nije previše učinkovit protiv jakih bolova nisam ništa drugo mogla piti jer bih povratila. Kako sam promijenila prehranu, bolovi su se 90% smanjili, sad me samo ponekad malo zaboli, ali to je ništa kako je prije bilo, doslovce sam strahovala od svake jer sam znala da će mi sjebati planove tako da znam kako je drugim ženama, neke imaju toliko jake bolove da i na hitnoj završe tako da podržavam!

    5. 12. 2014,   17:31